Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anička nejen o Linuxu: 99% lidí jsou prý komunisté

Anička 025
Tak alespoň pravila jedna moje kamarádka u vína. Bavili jsme se o tom, jak vlády v čele s tou Americkou, šmírují nebohé uživatele...

Není to tak dávno, co jsem psala o svých obavách z amerických IT společností. Záměrně jsem se tehdy vyhnula Edwardu Snowdenovi, projektu PRISM a všemu dalšímu, co se od té doby provalilo. Ale tohle téma nejde ignorovat donekonečna.

V mojí oblíbené Civilization IV je jako jeden z citátů u objevených technologií ten, který říká, že demokracie je nejhorší formou vlády, tedy až na ty ostatní formy. Je nesmírně pravdivý. Já sama mám ráda několik málo aspektů komunismu a většinu jich z duše nenávidím. Mám ráda několik aspektů demokracie a mnoho jich z duše nenávidím. Každá forma vlády má své výhody a nevýhody, snad kromě ryzího despotismu či přímo diktatury (o když jak mi kdysi oponoval jeden asák, osvícený despota může být lepší než bezpáteřní demokrat). Jde ale o to, jak slepá, líná či ohebná je ta masa, které dané uskupení danou formou vládne. A krásně je to nyní vidět na internetu.

Moderní je slovo cloud. Každý o něm v poslední době slyšel, ale když komukoli řeknu, že cloudové služby používá už nejmíň 15 let, tak na mě koukají jak na spadlou z višně. A přitom jejich e-mail na Seznamu není ničím jiným.

Na cloudové služby jsme si zvykli, ať již jde o ten webmail, nebo o vyhledávač Google, nebo o YouTube, nebo zejména o facebook. A teď se dozvídáme, že všechny tyto služby, provozované americkými společnostmi, jsou vládou USA v podstatě kompletně šmírovány. A dozvídáme se, že NSA má dokonce zadní vrátka v operačních systémech i hardwaru. Zkrátka že nás (většinu používající Windows a x86) šmírují nejen ty naše oblíbené cloudové služby, ale i náš vlastní operační systém za pomoci našeho vlastního hardwaru. Přiznám se, že mi to vykouzlilo na chvíli úsměv na tváři: ano, já jsem také ta ovce, která zaplatila za hardware s potenciálním NSA backdoorem (mám x86 procesory), ale aspoň jsem nezaplatila za operační systém s NSA backdoorem, tedy Windows 8 (a kdoví které verze předtím). Linusovi věřím.

Ráda bych teď napsala, že jsem čekala nějakou změnu. Že se lidé poučí a přestanou takové šmírovací věci používat. Ale hádejte co: nikdo v mém okolí nejenže žádnou službu či produkt neopustil, ale ani se nezabývali tím, které z nich by mohly sbírat jejich osobní data. Jiný výsledek jsem ani nečekala, ono je to vlastně jedno, když většina lidí na sebe na facebooku prozradí vše. Spíš si tak říkám, jak jim jejich děti poděkují tak za 10 až 20 let, když uvidí na facebooku veřejně přístupné fotografie svých holých zadků z doby prvních let po narození, když uvidí, jaké detaily z jejich osobního života na ně jejich hloupí rodiče prozradili nejen těm šmírovacím korporací, ale celému světu.

Říká se, že země má takové politiky, jaké si zaslouží. Co to vypovídá o České republice, je na debatu jinou. Já k tomu dodávám, že národ má nad sebou takové šmírovací techniky, jaké si nechá líbit. A musím napsat něco, za co mě mnozí budete nesnášet: bez ohledu na to, jak hrozný byl komunistický režim v Československu, většina lidí si víceméně spokojeně žila svůj život, u určitých věcí dělali, že je nevidí a prostě fungovali. Aféra PRISM a to jaký téměř nulový vliv má na naše blízké, není nic jiného než když běžný československý občan buď přímo nevěděl o politických vězních, nebo mu to bylo jedno. PRISM je nástrojem, za který by KGB, STB, Stasi, Securitate či Gestapo podepsali klidně smlouvu s ďáblem, jenže pochází ze Spojených států amerických. Je to nástroj pro sběr dat a co možná nejlepší až absolutní přehled o populaci, statisticky i jinak analyzovatelný. A nikomu (kromě hrstky aktivistů, v budoucnu srovnatelných možná s někdejšími Chartisty) to zjevně nevadí. Mě vlastně také ne, vždyť už jen tím, co zde píši o sobě prozrazuji něco osobního a riskuji, že za 30 let si mě někdo zařadí do nějaké škatulky a vymstí se mi to. A přesto to dělám, jako vy všichni ostatní.

Tagy: 

Diskuse ke článku Anička nejen o Linuxu: 99% lidí jsou prý komunisté

Středa, 18 Září 2013 - 15:20 | a b | ked sa nad tym teraz zamyslim. windows update a...
Úterý, 17 Září 2013 - 01:12 | Luboš | Hoši, zjevně nemáte VŠ. Jedna z věcí co by jste...
Úterý, 17 Září 2013 - 00:07 | Luboš | 1. Nějak mi není jasné na co odpovídáš. Podle...
Pondělí, 16 Září 2013 - 23:30 | Václav Novotný | Taky se mi přímá demokracie moc nelíbí. Krom toho...
Pondělí, 16 Září 2013 - 21:06 | Shal | To sice ano, ale v případě potřeby ji lze vždycky...
Pondělí, 16 Září 2013 - 14:16 | JeCh | Pak je ještě důležitý, co se objeví ve zprávách...
Pondělí, 16 Září 2013 - 11:48 | Luboš | Jedna z možností jak výrazně vylepšit naši...
Pondělí, 16 Září 2013 - 11:33 | Luboš | "izaku", demokracie není "kdyz se...
Pondělí, 16 Září 2013 - 11:23 | Luboš | Zítra vypukne ekonomická superkrize, do měsíce...
Pondělí, 16 Září 2013 - 11:08 | Fotobob | "Dělat co se má a nemá" je hrozně...

Zobrazit diskusi