Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výrobci osazují Carrizo jednokanálově, degradují tím grafický výkon

Co potřebuje výkonná integrovaná grafika jako sůl? Dostatek paměťové propustnosti. Pak je ovšem záhadou, proč tu nejvýkonnější současnou od AMD výrobci o polovinu sběrnice připravili…

Přesto, že má jádro GPU integrované v APU Carrizo stejný počet funkčních jednotek jako GPU integrované v předešlém APU Kaveri (tzn. 512 stream-procesorů, 32 texturovacích jednotek a 8 ROP), je vybavené novější architekturou, třetí generací GCN. Pomineme-li multimediální výbavu jádra, spočívá rozdíl hlavně ve vyšším geometrickém a teselačním výkonu, nebo podpoře delta-komprese pro určité snížení objemů datových přenosů. Tyto změny činí z GPU v APU Carrizo nejvýkonnější integrované grafické jádro, které AMD v současnosti pro osobní počítače nabízí.

APU Carrizo je dostupné především ve sféře notebooků; později jej nahradí „refresh“ nazvaný Bristol Ridge, který bude dostupný jak v mobilní sféře, tak v desktopu (socket AM4). Nyní jde ale o Carrizo: Při vydání APU AMD vyzdvihovala, co považuje za jeden z největších úspěchů tohoto APU: Díky sníženým energetickým nárokům je možné i úsporné 15W modely vybavit plně aktivním grafickým jádrem se všemi 512 stream-procesory. Připomeňme, že Kaveri i u 19W modelů zůstávala u maximálně 384 stream-procesorů. 15W Carrizo tak mělo mít potenciál překonat procesorovým i grafickým výkonem 19W Kaveri.

Jenže - jak upozornila redakce webu Anandtech - situace se trochu zkomplikovala. Závod 19W Kaveri a 15W Carriza připomíná závod staršího a novějšího terénního automobilu v rychlostní jízdě do kopce, při které má ten novější zataženou ruční brzdu. V případě APU je onou brzdou fakt, že ať vyberete jakýkoli základní model notebooku s Carrizo (Anandtech se podíval na HP Elitebook 745 G3, Toshiba Satellite E45DW-C4210, HP Pavilion 17z-g100 a Lenovo Y700), mají paměti osazené v jednokanálové konfiguraci. V praxi to znamená, že namísto datové propustnosti 25,6 GB/s (notebooky s Kaveri) má grafické jádro s procesorem dohromady k dispozici jen 12,8 GB/s (notebooky s Carrizo).

Carrizo Cb 115 StCarrizo Cb 15 MtCarrizo 3 Dpm StCarrizo 3 Dpm Mt

Procesorový výkon různých modelů Carrizo dopadl podle očekávání, v průměru je přes pokles TDP nad Kaveri

Procesorový výkon je tedy v souladu s očekáváním - 15W Carrizo (červeně a oranžově) v průměru překonává 19W Kaveri (černě). Grafický výkon ale plně odpovídá paměťové konfiguraci omezené na jeden 64bit kanál, v důsledku čehož je Carrizo i s 512 stream-procesory a s mnohými vylepšeními pomalejší než starší Kaveri s 384 stream-procesory:

Carrizo Single Channel Rocket League 720Carrizo Single Channel 3 Dmsd

Grafický výkon všech modelů Carrizo brzdí jednokanálová konfigurace (notebook s Kaveri - černě - je jako jediný osazen dvoukanálově). Pozn. Lenovo Y700 v pravém grafu využívá diskrétní GPU s vlastní pamětí

Co mohlo výrobce k takovému kroku vést? V dřívějších dobách bylo uživatelsky ceněno, pokud v notebooku zůstával jeden paměťový slot volný, protože to umožnilo snadný upgrade kapacity RAM doplněním jednoho modulu. Dnes, kdy požadavky na RAM nijak závratně nestoupají, je naopak preferované osazení obou kanálů, které má pozitivní vliv na výkon - u procesorů s integrovanou grafikou dokonce velmi zásadní. Protože jsou dvě z výše jmenovaných sestav již od výrobce osazeny 8 GB RAM a jedna dokonce 16 GB, nelze předpokládat, že by za dobu životnosti těchto notebooků uživatelé masově pocítili potřebu rozšíření paměti.

Přínos volného slotu z hlediska možnosti upgradu se blíží nule, dopad na výkon je pak jednoznačně negativní a grafický výkon degraduje o desítky procent. U modelů Toshiba Satellite E45DW-C4210 a Lenovo Y700 navíc ani možnost upgradu na dvoukanálovou konfiguraci není, na druhou stranu u Lenova Y700 to není problém, jde o stroj doplněný diskrétní grafickou kartou, která má vlastní paměť. Strategie ostatních výrobců ale valný smysl nedává. Snad jedině, že by z nějakého důvodu chtěli Carrizo ponechat levnějším modelům notebooků a teprve na „refresh“ verzi Bristol Ridge stavět lépe vybavené a výkonnější verze. Ať tak nebo jinak, zbytečnou degradaci výkonu to neomlouvá.

Zdroje: 

na motivy Anandtech, ilustrační foto: laptop media

Diskuse ke článku Výrobci osazují Carrizo jednokanálově, degradují tím grafický výkon

Úterý, 16 Únor 2016 - 19:00 | Jan Novák | Můj názor je, že drtivé většině lidí je naprosto...
Pondělí, 15 Únor 2016 - 09:30 | Martin Pavelec | Fakta mě zaslepily? Pak tedy jsem zaslepený, když...
Pátek, 12 Únor 2016 - 18:15 | asko | V com konkretne klamem? Ty si natolko zaslepeny...
Pátek, 12 Únor 2016 - 12:59 | Martin Pavelec | AMD nikdy miliardové pokuty za podvody po celém...
Pátek, 12 Únor 2016 - 11:34 | asko | Prosim len uplne zaslepeny clocek ako ty...
Pátek, 12 Únor 2016 - 08:45 | del42sa | http://www.extremetech.com/computing/222860-...
Pátek, 12 Únor 2016 - 07:54 | Martin Pavelec | S Intelem těžko dostaneš to nejlepší za své...
Pátek, 12 Únor 2016 - 03:06 | asko | Prosim? mal som AMD CPU duron/Athlon XP 1600+/...
Čtvrtek, 11 Únor 2016 - 15:39 | Martin Pavelec | každý dnes ví, že za každou špinavostí proti AMD...
Úterý, 9 Únor 2016 - 22:36 | Jan Novák | taky si myslim, že lidem je u notebooku těch pár...

Zobrazit diskusi