Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Edge založený na Chromiu přinese i oblíbený Reading Mode

Poté, co Microsoft uznal, že s EdgeHTML šlápl trochu do slabého ledu, se snaží implementovat všechny funkce typické pro Edge i do nové verze postavené na Chromiu…

Funkcí a vlastností, které uživateli dávaly pádný důvod opustit prohlížeč, na který byl zvyklý, a nahradit jej Edgem, nikdy nebylo mnoho. Za jednu z nich by se daly požadovat nízké energetické nároky, které umožnily prodloužit běh mobilního zařízení na baterii při procházejí webového obsahu nebo přehrávání streamovaného videa přes rozhraní prohlížeče.

Další funkcí, která si určité obecenstvo našla, by pak mohl být tzv. Reading Mode. Uživatel jej mohl aktivovat kliknutím na tlačítko vpravo adresního řádku a upravit si ergonomii rozhraní pro čtení obsahu. Tento prvek však nebyl standardní funkcí Microsoft Edge postaveného na Chromiu, alespoň ne v případě dosavadních buildů Canary / Dev, kde byl sice experimentálně implementován, ale vynechán z uživatelského rozhraní.

Do nového Chrome se tak stará funkce vrací s poslední aktualizací Canary 76.0.155.0. Jinými slovy Reading Mode by měl být po čase zpět, alespoň u uživatelů, kteří mají aktuální verzi prohlížeče.

Pokud jsme však zprávu začali jako výčet výhod, které má Edge oproti ostatním prohlížečům, nelze než dodat, že Reading Mode (či režim čtečky) nebude konkurenční výhodou nijak dlouho. Brzy bude doplněn i do klasického Google Chrome. Pokud tedy nepatříte k příznivcům prohlížeče Edge, trápit se tím nemusíte, brzy bude i pro tuto funkci k dispozici alternativa.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Edge založený na Chromiu přinese i oblíbený Reading Mode

Úterý, 14 Květen 2019 - 13:14 | Waterwizard | Hodilo by se doplnit, že firefox má v základu...

Zobrazit diskusi