Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gelsinger: Do roku 2027 budeme mít ZFLOPS systémy. Ano, zrychlíme 1000× za 5 let

Začíná mě ho být líto. Ty fantasmagorie co vypustil v posledních měsících vzbuzují podezření na seznamování s kokainem.
Nejblbější je ta o vracejícím se Applu na ty jejich nenažrané hrůzy, protože i kdyby se stal zázrak a Intel vydal něco co bude mít o něco lepší poměr výkon/spotřeba, tak pro Apple bude z ekonomického hlediska nesmysl vracet se na x86.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že jsem intelí slibotechnu ve vedlejší diskusi silně podcenil... Předpokládat jsem na 2025 slib 20 EXA.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nik ti nemôže dať to, čo ti ja viem sľúbiť :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mám pocit, že Kolumbia je obľúbenou dovolenkovou destináciou Intel manažmentu. Priniesť raz za 5-10 rokov produkt, ktorý posunie výkon na 2-4násobok je reálne, ale sľubovať to každoročne s ohľadom na súčasnú mizériu je nemysliteľné, takisto ako ten blud, že Apple by sa vzdal svojej slobody, ktorú získal vytvorením vlastného, silne konkurenčného CPU/APU, alebo ako mám nazvať ten ich kus kremíku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro pastora Pata G. je pravděpodobně víra důležitější než fakta a realita. I kdyby se to nepovedlo stále to může posloužit jeho nástupci při hledání důvodu neúspěchu (např, stanovení nereálných cílů).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

My vidíme produkty, které má Intel na trhu, pro Gelsingera jsou aktuální ty, které jsou ve vývoji. Pokud vývoj Intelu skutečně začal využívat zdroje, které společnost má, nevidím důvod, proč by nemohli předběhnout AMD i Apple. Ne že by to byl z hlediska zákazníka ideální stav.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/intel-zrychli-auroru-na-2-eflops-v-cine-uz-maji-e...

Len 26. 10. 2021 ten pán potvrdil práce na Zen8/Zen9
https://www.youtube.com/watch?v=3vyNzgOP5yw&t=1567s

Alder lake museli v Inteli vyvíjať už v čase uvedenia Zen (minimálne pár dní)

Nie je možné dodať na trh CPU, čo ste nezačalí vyvíjať skôr ako 4,75 roku pred vydaním. Reálnejšie je to 5,5 roka (štandard v x86 je 5 rokov a 8 mesiacov) po začiatku vývoja (medzi Bulldozer a Zen bolo bez 5 dní 5,5 roka).
Medzi uvedením Zen a Alder lake sú 4 roky 8,5 mesiaca. To je o 14 dní menej ako minimum na vývoj x86 CPU. Ale dajme tom, že urýchlili fázy ako predzásobenie OEM partnerov z 30 na 16 dní.

Takže Pat má info minimálne o cieľoch vývoja na rok 2027

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"cieľoch vývoja na rok 2027"

= tvz PLANY. Plany ma kazda firma, jak je zvladne dodrzet je jina vec. A inteli (ne)schopnost dodrzovat plany je obecne znama.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale přijde mi, že se to zlepšuje. Ještě před pár lety nezvládli včas vydat ani produkt postavený na přidání dvou jader u letité architektury a letitého procesu (CFL, CLF-R, CML). Pak - sice s určitým zpožděním - zvládli novou architekturu původně připravenou pro 10nm proces - převést na 14nm a doplnit novou grafikou (RKL). Nyní vydává produkt postavený na kombinaci dvou nových architektur, nového procesu a nové platformy, přičemž nemá žádné výrazné zpoždění (méně než půlrok za současné situace nic není).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní jestli tu 10->14 změnu ve skutečnosti neudělali tak, že existovala 14mm verze, kterou se marně snažili nacpat na 10mm a tak dlouho to dělali až se na to vybodli a řekli, hle jak sjme čistí a krásní, žasněte nad 10 na 14 převodem.
(že to tak byl bych si možná i vsadil).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skylake byl poslední jádro pro 14nm proces, vše další už vzniklo pro 10nm. Sunny Cove vznikl rovněž pro 10nm proces (Ice Lake) a až poté byl přepracován na 14nm proces (Rocket Lake).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdí kdo? Intel? Roudmapy?
Viděl to někdo? Viděl to někdo fyzicky? Viděl to někdo běžet a fungovat fyzicky?
To jsou samé otázky a odpovědí zase tolik není. Víme reálně dost málo o tom jak a co vznikalo v jakém pořadí zvlášť v tom intelím Jeskyňo jezerním bordelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Tvrdí kdo? Intel? Roudmapy?“

10nm Ice Lake byl na trhu o rok a půl dřív než 14nm Rocket Lake. Teoretizovat o tom, že Sunny Cove byl původně navržený pro 14nm proces, když se 10nm verze prodávala o od roku 2019 a 14nm byla vydaná až 2021, je jaksi bezpředmětné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok to je pravda. Na druhou stranu to, ale nevylučuje to co jsem napsal. Protože co si Intel peče sám uvnitř, vzhledem k tomu chaosu co v tom má... to podle mě fakt takhle být může.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> že se to zlepšuje

To je mozne, ale na druhe strane je stejne mozne i to, ze AMD, Apple, Nvidia a dalsi maji podobne ambiciozni plany, jen o nich verejne nemluvi.

Co nevidim moc realne je, ze Intel jen tak smahem predbehne ostatni. Kdyz se podivate kolik penez vklada TSMC, Samsung, Apple, Nvidia do R&D, to nejsou miliardy, to jsou desitky miliard rocne. Intel sice myslim ze nezaostava, ale musel by zacit investovat nasobne vic, po radu let, aby je nejak podstatne predbehl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

rozdíl tam přeci jen je Intel je přeci jen relativně bohatá firma + má vlastní fabriky a velmi široký záběr a z nasazených výrobních technologií většinou vyždímal opravdu hodně ve srovnání s konkurencí, takže zas takový "outsider" nebude a osobně si myslím, že hned jak dostali kopanec do kulí od AMD, tak se muselo rozběhnou souběžně několik úplně nových nezávislých projektů, které budou dobíhat teprve přístích letech..

mám takového tucha, že NV neinvestuje do vývoje ani 1/3 toho co Intel, ale taky nemá takový široký zaběr jako Intel :)

btw je jedno kolik máš peněz, když nemáš ty správné mozky a intel dříve vsadil na kvantitu před drahou kvalitou a poslední roky se to snaží pomalu napravovat, tak uvidíme

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Intel má tolik peněz, že na vývoj může dát kolik chce. Ale není to vždy jen o penězích a času, když má hlavní inženýr nebo někdo z týmu u konkurence mnohem lepší nápad. Prostě je to stále i o lidech. Navíc u Intelu byl hlavní problém v tom, že neměli včas výrobní postup a že se jim to nestalo jen jednou. V případě 10 a 14 nm ještě zhoršený tím, že jak Intel zůstal dlouho u 14 nm tak se jim ho aspoň co do maximálních taktů a výtěžnosti podařilo tak vyladit, že 10 nm měl zpočátku problém ho vůbec nahradit a museli ho dolaďovat. Sebelepší architektura je k ničemu když ji nejde vyrobit. A taky podcenili AMD a když jim to došlo, mělo AMD už náskok, protože od nápadu k distribuci je dlouhá doba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou plány a vývoj - možná, snad, asi..... Třeba taková Aurora byla víc než jen plány - na tu už byla smlouva (možná nějaké zálohové finance) a jak to (ne)dopadlo to všichni víme.. A zde byl již zcela jasný produkt a skladba HW :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neučili sa v Inteli v Českoslovesnku? V roku 1962 plán diaľnica Praha-Košice do roku 1990(28 rokov). Realita rok 2021(59 rokoch-oneskorenie o 31 rokov oproti plánu), aj to cestou cez Maďarsko, teda to za nich urobil niekto iný.

Uznesením vlády Československej socialistickej republiky č. 286 o koncepcii dlhodobého rozvoja cestnej siete a miestnych komunikáciách z 10. apríla 1963 bola vymedzená nová základná diaľničná sieť štátu v celkovej dĺžke 1 707 km s rozdelením do jednotlivých ťahov takto:
Ťah Trasa
D1 Praha – Jihlava – Brno – Trenčín – Žilina – Prešov – Košice – hranice ZSSR (711 km)

Výstavba diaľnic v Česko-Slovensku však neprebiehala podľa stanoveného harmonogramu. Už koncom 70. rokov bolo jasné, že splniť ambiciózny plán dostavby celej základnej siete diaľničných ťahov sa do roku 1990 nepodarí
https://sk.wikipedia.org/wiki/Dejiny_v%C3%BDstavby_dia%C4%BEnic_a_r%C3%B...

26. októbra 2021 17:06
Maďarsko dokončilo diaľnicu z Bratislavy do Košíc. Aplikácia začína spoznávať, ako sa oplatí
https://e.dennikn.sk/2588265/madarsko-dokoncilo-dialnicu-z-bratislavy-do...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tím že tu od roku 1968 byla vojska SSSR trvale zahnízděna znamenalo, že již není nutné východní trasu dálnice budovat (původní účel pominul).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale dalnice do Kosic uz je davno prece!

D1 do Brna a dal nic!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak by Intel na plno využíval svoje finančné zdroje tak aj tak by to nebolo zárukou úspechu. Netreba zabúdať, že Intel nebojuje proti AMD a Apple. Ale proti AMD, Apple + TSMC. Obidvaja majú nadviazanú úzku technologickú spoluprácu s TSMC. Presne ten typ spolupráce, ktorú Intel a pravdepodobne ani Nvidia nikdy mať nebudú.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těch oborů je víc. V osobních strojích a pracovních stanicích a běžných serverech ano. V oblasti Big Iron serverů je i IBM a v kategorii superpočítačů je také IBM a u nás méně známý japonský SUN. Navíc tyto firmy je dokáží vyrobit celé, zatímco Intel je jen dodavatel komponent pro jiné s dlouholetou tradicí v superpočítačích jako Cray. IBM má navíc díky jedné HW schopnosti i zvláštní postavení v serverech pro banky a burzy. Umí počítat v dekadickém formátu s plovoucí řádové čárkou. Pro finanční počty má větší přesnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, intel to nedokáže a to z jednoduchého hlediska. On má totiž zákazníky a zákazníci jsou lidé, v případě těchto systémů jsou zákazníky lidé, kteří potřebují další zákazníky. Takže ono je v podstatě naprosto ukradené a jedno, s čím intel přijde, jde o to, že ztratil důvěru a nikdo nebude riskovat x desítek milionů na slovo Intelu, že za x let budou schopni něco postavit, když každá jejich prezentace je snůžka lží a Auroru posunuli už nevím kolikrát. A protože se AMDčku a Applu daří, tak láká inženýry a snaží se je i přeplatit a nabídnout lepší podmínky. V těchto kruzích je už pak jedno kolik kdo bere, sumy jsou závratné, jde už jen o prestiž. A tu Intel nemá.
Další věc je, že podle mnohých generálů, bude do 6ti let Taiwan okupován nebo napaden Čínou. Je to logické, Čína potřebuje procesory, Amerika dala embargo na xeony. Takže je pak otázka, co se stane, když TSMC padne? Intel možná má něco na papíře, ale jsem si téměř jistý, že bude dost outsourcovat z TSMC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by byla pravda, kdyby většina z těch zákazníků o tomto rozporu mezi sliby a realitou vůbec slyšela. Ale kolik z nich sleduje vývoj HW a tím spíš toho nevydaného? Navíc těch co se v HW vyznají a většina nakupuje podle něčího doporučení. A pro obchodníka důležité vydělat a ne, aby měl zákazník nejlepší poměr výkonu a ceny, či výkonu a spotřeby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naopak vy v cz ste na kokaine a svet ide dalej , uz aj musk je z Cinou )))))))))))
https://www.youtube.com/watch?v=mrDg2WmkE74
Elon Musk triggers debate by posting ancient Chinese poem velmi dobre sa snazi naznacit usa a jej vazalom ze idu zlym smerom ,,,
The point stands that America needs to grow the f up and stop being a treacherous sociopath in international affairs
sa zobudte tam , diskutujete o veciach na ktore nemate dosah , lebo zaklad je kolko miniete rocne povedzme na amd vase oblubene a intel,, ked amd pustilo kk vode radu THR pravdepodobne , (pro neberiem ako dalsiu gen) .. a apple plati viac tsmc tak amd bude mat coraz tazsiu poziciu, a ja vsetci co sa spoliehaju na tsmc, a monopol asml ,, tak podla pouciek falosnych mal kapitalismuzs podnecovat kreativitu ale naopak produkuje monopoly ,,tsmc , asml, intel pred ryzenom, a mohol by som pokracovat , zatial co v cine panuje realny kapitalizmus, je tam napriklad 260tisic firiem zaoberajucich sa zjednodusene povedane veskerymy chipmy a podobnym hw, je o tom clanok na ... webe, inak alibaba vali s tym chipom uz maju objednavky od saudov, napr..))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Akcionářům a velkým investorům se nesmí říkat špatné předpovědi, má to negativní vliv na ceny akcií. Druhá věc, firma této velikosti a dosavadní pověsti - reálně kromě lidí přímo v oboru IT - pokud se jich HW - a nadšenců ta pověst stále platí. Kromě toho také díky celkové situaci stále prodávají. Ano je to lhaní, ale dlouhodobě prochází, ostatně Nvidia má podobné zkušenosti a to lhala i přímo zákazníkům. To je prostě fakt. Kdyby nevěděli, že jim to projde, nedělali by to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem chtěl říct „nevím, co hulí, ale chci to“. Škoda, že nehulím :). Sebevědomí Patovi nikdy nechybělo, tak se rád nechám mile překvapit.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ten matroš chci taky :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

kdo vi, mozna hulim lepsi / je to "nutnost", lepsi nez navykova chemie, dokonce i lekar specialista na bolest doporucuje, holt pater je sfina / ....
BTW: prave si balim "uspavaci"....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel musí niečo hovoriť... Tak "nízky" podiel 60,5% na celosvetovom trhu s x86 desktop CPU mal Intel od roku 1985 len raz a to v roku 1989, keď malo AMD cez 50%.

Oct 28, 2021
In the fourth (podľa grafu tretí) quarter of 2021, 60.5 percent of x86 computer processor or CPU tests recorded were from Intel processors, a fall from the higher percentage share seen in previous quarters of 2020, while 39.3 percent were from AMD processors. When looking solely at laptop CPUs, Intel is the clear winner, accounting for 75 percent of laptop CPU test benchmark results in the fourth quarter of 2021.
https://www.statista.com/statistics/735904/worldwide-x86-intel-amd-marke...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na zaciatok by mohli aspon dorovnat procesory AMD vo vykone na watt...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ono to bude pomerne ťažké aj vo výkone

AMD zveřejnila záměr zvýšit v HPC segmentu energetickou efektivitu mezi lety 2020 a 2025 asi 30×
4. 10. 2021
https://diit.cz/clanek/ne-frontier-nestoji-na-ddr5-diagram-se-ho-ale-tyka

AMD čeká 25násobné zvýšení energetické efektivity do roku 2020
23. 6. 2014
https://diit.cz/clanek/amd-25x-narust-energeticke-efektivity

Ininiciativa 25×20, kdy AMD (2014) slíbila 25× lepší výkon/watt, byla překonána
29. 6. 2020
Realita skutečně potvrzuje, že 15W Ryzen 7 4800U dosahuje 1300-1500 bodů, podle konfigurace (chlazení, pamětí ap.), takže v naše srovnání se energetická efektivita posunula až 27-31×.

AMD nicméně na vlastní šest let starou iniciativu nezapomněla a přišla s vlastním vyhodnocením. Srovnávala sice na trochu jiné kombinaci modelů a trochu jinou metodou, ale výsledek není daleko od našeho lednového náhledu: uvádí až 31,7× vyšší energetickou efektivitu oproti produktům, které byly na trhu v první polovině roku 2014.
https://diit.cz/clanek/iniciativa-amd-25x20-z-roku-2014-byla-prekonana

AMD chce do roku 2025 vyrobit až 30× efektivnější čipy
29. září 2021
https://www.zive.cz/clanky/amd-chce-do-roku-2025-vyrobit-az-30-efektivne...

Epyc Turin (Zen 5) umožní konfigurovat TDP až na 600 wattů
před 1 dnem
Toto (plus mínus) čtvercové rozhraní bude podle úniku dílčích specifikací muset podporovat odběr až 700 wattů po 1 milisekundu
https://diit.cz/clanek/epyc-turin-zen-5-umozni-konfigurovat-tdp-az-na-60...

Takže Epycy dnes 280W, pri 600W a 30X vyššej efektivite to dáva 64 vyšší výkon ako dnes... (viem, že to sú iné časové odhady)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Leda by někde spadnul létající talíř a vyndali z něj CPU....

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mno a není to málo, Antone Pavloviči? :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sú viac než smelé správy....otázka znie skôr v čom: v double precision (FP64), single precision (FP32), alebo half precison (FP16)...tak v FP16 už jeden kus AMD MI100 dáva cca 185TFLOPS a chystaný MI250X až 383TFLOPS. Takýchto MI250X v počte cca 3000 kariet by v FP16 už prekročilo hranicu 1 ZettaFLOPS. Takže otázka asi znie skôr...kedy a v čom.

Intel nemá aktuálne žiadnu výpočtovú kartu (akcelerátor) a už sa hrdí, že výkon zdvihne 1000x ...čo mu Koduri zase nasľuboval...to si myslí, že AMD a nVidia budú sedieť so založenými rukami alebo čo?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Či on lišiak nechce nakúpiť od AMD tie výpočtové karty a do 5 rokov postaviť superpočítač. :-)
S ďalšou generáciou by ich ani nemuselo byť 3000.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

0 x 1000 = 0

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bude možné, ale len u jedného typu výpočtu. Koniec koncov aj Sapphire Rapids je stavaný ako produkt, ktorý bude veľmi dobrý v AI a priemerný v ostatných veciach oproti Genoa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výpočet je správně, ale u superpočítačů není-li uvedeno jinak, se uvádí výkon ve dvojité přesnosti tedy FP-64. Navíc je tam i dost velký rozdíl mezi teoretickým a naměřeným výkonem kvůli propojovací logice jednotlivých uzlů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co k tomu tady k těm komentům dodat, že delsa napíše hovadinu, to beru, nic jiného neumí, ale i když redaktor? hm.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, zato ty jsi to tady všem vysvětlil.
A podle jména troll jako prase. hmm

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak řekl bych, že Pat Gelsinger nemá co by ztratil. Pokud to výjde, bude to jízda. Pokud ne, bude to stejně jedno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

slibem nezarmoutíš .-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nie je toho Gelsingera v poslednej dobe nejako vela v mediach? Mal by menej kecat a viac makat, viz. Dr. Lisa Su.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to navýšení výkonu není nereálné při zaměření na specifické akcelerátory pro specifické účely.

Krásně to teď ukázal Apple kdy M1 Max v dvoukilovém těle strčí třeba v exportu videa do kapsy desktop s 5950X a RTX3090 a to ne o drobné ale násobně - https://www.youtube.com/watch?v=d1iQC7ZUYYU

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem zkoušel rendering v Blenderu, tak tam v některých úlohách (EEVEE) porazila RTX3070M plnotučnou M1 Max 32c ve zhruba polovičním čase. Záleží na typu úlohy, tam kde je omezený podíl IO (profit z předávání dat CPU/GPU u M1 pomocí paměťové reference), tam vítězí hrubý vyšší výpočetní výkon RTX. Ve hrách je to podobné, M1 Max 32c dosahuje odhadem tak 75-80% RTX3070. Na straně M1 Max/Pro je pro náročnější render scény každopádně výhoda většího framebufferu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale však to jen potvrzuje co píšu, jde o to co znamená vyšší výkon.

Navýšit výkon 1000x není nemožné, stačí použít speciální HW akcelerátor optimalizovaný pro konkrétní činnost.

Proto třeba M1 Pro umí pracovat s ProRes 10x rychleji než i9+5600M nebo rychleji než Xeon a dedikovaná Afterburner karta která stojí sama o sobě to co celý laptop. Je tam prostě HW akcelerace pro cílovou skupinu uživatelů.

Teď si představ cílovku která třeba dělá streamování a transcoding videa, služby jako YT, Twitch atp... Navrhneš pro ně HW který místo obecného výkonu nabízí speciální akcelerátory, získáš násobky výkonu "lusknutím" prstu.

Ano na takovém HW ti asi blender moc nepoběží. Ale pro tebe zas bude jiný HW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem v tom tvem YT videu nedohledal, zda se při encode na PC používá NVENC nebo ne. Ale zdá se že ne. Zcela náhodou tu část obrazovky zakrývá ramenem, i přesto se zdá, že Davinci volbu HW accelerated encode ani nemá.
Na PC CUDA pomáhá jen s úpravama videa, tranzice, colorgrading, efekty atd... Samotný encode na PC ale běží na CPU, zatím co na Applu běží na speciálním obvodu (encoderu). To se to pak porovnává. Navíc při encode do FullHD ten procesor v PC běžel tak na 30%(maximálně), víc vláken H264 v tomhle rozlišení nevyužije.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U placené verze Davinci Resolve Studio je ve Windows možno v Delivery zvolit encoder Native či NVIDIA(NVENC) a stejně tak v Preferences zvolit zda se mají pro decoding využívát pro H.264/HEVC HW NVIDIA decodéry. Ale jak zmiňujete přesné podmínky testu neznáme.

Ve DRStudio 17.41 jsem si na 4K timeline umistil 3min 4K B-Raw footage a dát prostý export do 1080p H.264(NVENC) s výsledným časem 33s. ;-) Legion 5 Pro 5800H/RTX3070/64GB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám že se používá stejný preset.

JInak tady je zcela jasná dominance Apple M1 vs Intel v ProRes, https://www.youtube.com/watch?v=DV-zTUANV5w&t=80s

Pointa ale není srovnávání nějakých platforem mezi sebou ale to že malý energeticky nenáročný akcelerátor udělá obrovskou porci práce a je to cesta jak výrazně navyšovat výkon

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je klasický Richie, ten test probíhal u všech ntb z akumulátoru což je určitě typický use case při práci s NLE. Richie je jeden z těch apologetiků, podle nichž dělá Apple všechno skvělě (dvakrát).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na střih videa z mobilních telefonů (ProRes) určitě přínos, profesionální kamery dnes využívají vlastní formáty R3D, arriraw, B-Raw. Ty se budou muset spolehnout na CPU/GPU/GPGPU dostupný výkon (nakonec i v nezadrátovaném B-Raw M1 Max exceluje).

14" M1 MacbookPro Max chlazení v zátěži
https://youtu.be/TcgbaFkk0AU?t=4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem narazil na video, kde testujici predhodil plnému M1 Max 32c 64GB sample video z Red 8K Monstro 10:1. A i při pouze 4K timeline musel na MacBooku pro dosažení playbacku plynulých 24fps zvolit Proxy timeline Half Resolution. Na 5800H/RTX3070 jsem při vytížení GPU 43% a 4K timeline(bez proxy) docílil plynulych 24fps. https://youtu.be/766DWXVK6wk?t=531

I když se mi podařilo přehrávat plynule 24fps i při 8K timeline, alokace framebufferu byla prakticky na maximu. BlackMagicDesign doporučuje 16GB framebuffer pro práci s 8K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud označuješ kamery od Canonu, BlackMagic nebo i ty RED kamery mají podporu ProRes, ProRes fakt není formát mobilů, byť ano nejnovější 13 Pro tzvládnou i ProRes 442 HQ.

Nebo se spolehnou na výkon akcelerátoru, pro RED formát Apple nemá specifickou HW akceleraci. Nakonec i ty samotné kamery s tím musí umět pracovat, že, tam taky není nijak extrémně výkonný HW ve srovnání s počítači, je tam naopak velice nenáročný akcelerátor

tady je seznam produktů podporujících ProRes a ProRes RAW https://support.apple.com/en-us/HT200321

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To s tím ProRes v MT byla pouze nadsázka. Využití nativního RAW formátu kamery poskytuje největší volnost(zachování informací) pro postprodukci. Nevím jak ostatní velké kamery, ale BMD snad využívá ve svých kamerách FPGA, které se na encodingu/decodingu podílí.

V tom seznamu u ProRes RAW zařízení/nástrojů nepoznávám žádnou velkou kameru. U tam zmíněných ProRes RAW recorderů mám obavu z limitovaného vstupního rozlišení/framerate.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akcelerátor konkrétní úlohy se pro takto výkonný superpočítač nehodí, u něj je potřeba, aby byl efektivní v co nejširším spektru zátěže. Je rozdíl superpočítač např. pro jaderné nebo simulace, předpověď počasí nebo konstrukční tým automobilky, ale i tam jsou třeba universální počty. Navíc tam už dnes ani není třeba tak velký celkový výkon. U k těm nejvýkonnějším superpočítačům přistupují běžně tisíce uživatelů současně a každý na něm spouští jiný typ zátěže. Tomu nejvíc sedí právě výpočetní karty schopné výkonného počtu od 16 do 64 bitů v různých formátech než jednoúčelové akcelerátory. Ty jsou lepší pro konkrétní uživatele, kterým se zaplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co takto 1000x urychlit zasobu GPU na trhu a znicenie kryptomien ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Až trochu poladí výrobu a dostanou se k "Intel 7+++++", :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Který se bude marketingově jmenovat "Intel 3" :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V Intelu asi řádí nějaká mutace viru Zika, protože tohle už se ani na drogy svést nedá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže Gelsinger se rozhodl porazit i Moorův zákon. Hodně štěstí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pat nadefinoval "superMoorov zákon"

Intel's Pat Gelsinger on 'Super Moore's Law,' Making Multi-Billion Dollar Bets

By Paul Alcorn 6 days ago
Intel now predicts it will maintain or surpass Moore's Law for the next decade. Gelsinger also coined a new "Super Moore's Law" phrase to quantify a strategy that involves using advanced packaging techniques, like the 2.5D and 3D techniques enabled by the company's EMIB and Foveros technologies, to boost effective transistor density. "Moore's Law is alive and well. As I said in the keynote, until the periodic table is exhausted, we ain't done," said Gelsinger.
https://www.tomshardware.com/news/intels-pat-gelsinger-on-super-moores-l...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gelsinger: Do roku 2027 budeme mít ZFLOPS systémy. Ano, zrychlíme 1000× za 5 let.
Navrhuji redakci, aby pro taková prohlášení zavedla rubriku "ať si pindá" :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jdi ty brepto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.