Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google VP8 zase o něco rychlejší a kvalitnější

WebM logo

Černé prognózy Jasona Garrett-Glasera ohledně možností vývoje video kodeku VP8 se daří Googlu nadále pomalu rozptylovat. Po první vylepšené verzi, která zachovala standard/specifikaci VP8, ale přišla s nemalým zrychlením a vyšší kvalitou výstupu tu máme čerstvé VP8 SDK 0.9.6 "Bali" (libvpx), které přináší další zrychlení encoderu spojené se zlepšením kvality výstupu.

Pro "nejlepší" a "dobré" nastavení rychlosti encodingu je zde oproti prvnímu vydání VP8 zrychlení již 4,54×, resp 2,77×. V nejlepším režimu nadále roste kvalita výstupního videa jak podle PSNR metodiky (tu Jason kritizuje), tak podle SSIM. Ač to asi stále ani omylem nestačí na výstup z x264, pokrok rozhodně vítáme a VP8 držíme palce i do budoucna. Ostatně zlepšování oficiálního SDK od Googlu jistě povzbudí v soutěži o nejlepší VP8 implementaci lidi z projektu FFmpeg, mezi které patří i Jason .

"Bali" zlepšuje řízení datového toku pro "Constrained Quality", celkově má výstup stabilnější kvalitu přes celý klip/film a značně se zlepšila kvalita zašuměných videí a 2-pass encoding. Lepší predikce vektorů pohybu a další upravené algoritmy pak stojí za zrychlením, částečně byl přepsán assemblerovský kód mimo jiné pro kvantizaci, redukci šumu atd. Lepší je i využití vícejádrových procesorů, zejména architektury ARM. Stahujte z domovského webu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google VP8 zase o něco rychlejší a kvalitnější

Středa, 9 Březen 2011 - 11:19 | WestFlame | jo a ještě nota bene, když v nadpisu je "...
Středa, 9 Březen 2011 - 11:17 | WestFlame | V těch popiscích k obrázkům vypadá dost divně (...
Středa, 9 Březen 2011 - 10:47 | David Ježek | díky, opraveno.
Středa, 9 Březen 2011 - 10:28 | qee | Pozor, to nejlepší a dobré je nastavení rychlosti...

Zobrazit diskusi