Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rekapitulace: Grafické karty v roce 2016 aneb konečně FinFET

Máme tu období svátků a tak, jako už tradičně, nabídneme tématické ohledy za uplynulým rokem. Dnes začneme grafickými kartami, čipy a vůbec světem 3D a multimédií…

Kapitoly článků

2.  Druhý kvartál

Nvidia Pascal Gp 100 Tesla P 100

Duben přinesl dva velké produkty. Termín velké je tentokrát míněn doslovně. Jako první ohlásila Nvidia výpočetní Teslu P100 s největším jádrem generace Pascal, GP100 a HBM pamětmi. Přestože rekapitulujeme grafické karty, s grafikou už toto jádro příliš společného nemá - v rámci optimalizací pro výpočty již neobsahuje některé grafické prvky, které pro toto nasazení nebyly nutné, kupříkladu ROP jednotky a geometrické procesory. Běžnou dostupnost produktů s 610 mm² jádrem ohlásila Nvidia na začátek roku 2017; v roce 2016 dodávala velké výpočetní Pascaly pouze sama vybraným partnerům.

Následoval Radeon Pro Duo od AMD, dlouho očekávaný produkt s dvojicí GPU Fiji. Ten se z důvodu přepracování návrhu karty zdržel a už nebyl zacílen na hráče, ale především na vývojáře VR aplikací a částečně nadšence do virtuální reality. Plný výkon GPU Fiji s HBM pro každé oko, co víc jste si tehdy mohli přát. Z uživatelského hlediska byly ovšem dopady vydání této karty minimální.

Ještě jedna zajímavá událost v dubnu nastala. Ze současného pohledu to sice až tak zajímavé není, protože následně došlo k dalším podobným skokům, ale začátek nezvyklého trendu to byl. Prakticky skokově stoupla hodnota akcií AMD o více než polovinu. Růst později během roku pokračoval, ale z historického hlediska to byl unikátní jev, který se od vstupu společnosti na burzu nestal.

Geforce Gtx 1080 Style 04

Květen zahájila Nvidia vydáním / nevydáním GeForce GTX 1080, první herní grafické karty s FinFET jádrem. Vydání to bylo vpravdě zvláštní - poté ce se společnost roky snažila držet někdejší příslib nevydávání produktů, u kterých není schopna zajistit obratem dostupnost, přistoupila ke změně. Kartu uvedla 6. května, vydání recenzí umožnila 18. května, prodeje referenčního modelu se $100 přirážkou zahájila 27. května a prodeje nereferenčních karet bez přirážky přislíbila na červen. Ovšem ty zprvu stály podobné částky, jako referenční karta s přirážkou. Přes veškeré nezvyklosti byla karta přijata pozitivně. Především proto, že k jejímu odhalení došlo dříve, než se očekávalo a také proto, že moment překvapení umocnily velmi vysoké taktovací frekvence, které novince zajistily výkon až 30 % nad předchozí generací high-endu. Podobný scénář vydání následoval i pro GeForce GTX 1070, která - jak už je zvykem - v high-endu přinesla příjemnější poměr cena / výkon.

Bristol Ridge Tech 17

V červnu se o slovo přihlásila AMD s odhalením APU Bristol Ridge. Poprvé došlo na produkt pro desktop s integrovanou grafikou GCN třetí generace (tedy mj. s podporou delta-komprese), ovšem první produkty Bristol Ridge byly určené mobilní sféře a specifickým segmentům; desktop si musel počkat do podzimu.

Nvidia Sli Hb Bridge

Nvidia se rozhodla změnit postoj k technologii SLI. Nabídla sice nový SLI můstek s vyšší datovou propustností, ale pro GPU z generace Pascal ukončila podporu pro 3 a 4 karty s výjimkou několika syntetických testů. Pro nižší modely karet pak přestala SLI nabízet úplně, respektive ponechala pouze možnost vyplývající ze specifikací DirectX 12 (Explicit multiadapter), kdy výkon více čipů (či karet) může spojit vývojář hry.

Radeon Rx 480 02

Červen již patřil Polaris. Po několika prezentacích došlo koncem měsíce k vydání Radeonu RX 480. Karta přinesla výkon Radeonu R9 290X, poloviční TDP, pokročilou delta-kompresi, která jí umožnila výkon původně realizovaný s 512bit sběrnicí dostat do karty s 256bit sběrnicí, nové technologie pro zpracování náročné geometrie a kompletně inovované multimediální akcelerátory vybavené pro 10bit 4k video s HDR a akceleraci VP9 pro YouTube a MJPEG pro Skype. Prvotní vadou na kráse byly vyšší odběry po PCIe sběrnici, ale to bylo do týdne vyřešeno v nových ovladačích.

Pokud jsme v rekapitulaci grafických karet věnovali prostor Pascalu P100, sluší se zmínit i grafiku-negrafiku Intelu, akcelerátor Xeon Phi, který vzešel z někdejšího grafického projektu Larrabee. Koncem června došlo k uvedení vůbec nejdražšího modelu této řady, Xeon Phi 7290 s plnými 72 1,5GHz jádry za cenu $6294. Pokud bychom na tento socketový Xeon Phi nahlíželi jakožto na grafickou kartu, není TDP 245 wattů ničím výjimečným. Budeme-li jej ale považovat za procesor, pak řada FX-9000 od AMD s 220W TDP přišla o prvenství.

Kapitoly článků
2.  Druhý kvartál

Diskuse ke článku Rekapitulace: Grafické karty v roce 2016 aneb konečně FinFET

Neděle, 1 Leden 2017 - 17:40 | Karáš Svorka | Intel = stabilita a kvalitní produkty už desítky...
Pátek, 30 Prosinec 2016 - 16:16 | Jaroslav Crha | co ty víš, přemýšlím že že by příští rok mohl být...
Pátek, 30 Prosinec 2016 - 16:00 | jožin | Tak pokud ti stačí hrát ve fullHD tak to pak jo...
Pátek, 30 Prosinec 2016 - 14:57 | Txy | Vypadá to, že tam chybí kus nepájivé masky, to...
Pátek, 30 Prosinec 2016 - 02:15 | Pepa Zdepa | Na Apple Watch už mám Pokémon GO, to mi stačí :D...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2016 - 21:30 | Jabba | Jak říkám - gratuluju. Jinak? CID a scrap...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2016 - 20:37 | Jaroslav Crha | prosimtě v klidu, vždyť je to jen cesta... když...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2016 - 20:01 | Jabba | Ono ti to funguje? Tohle ti bez problémů (byť...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2016 - 19:06 | Jaroslav Crha | jede to ? Jede...nic víc není potřeba. Co se ti...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2016 - 19:05 | Jaroslav Crha | projektor víc jak 60FPS nedá, takže nepotřebuji...

Zobrazit diskusi