Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový vlajkový Radeon R9 představí AMD již v létě, jsou HBM paměti možné?

Hbm Stacking
Jen půl roku po vydání Radeonu R9 290X přichází zpráva, že se chystá jeho nástupce. Poměrně optimistické zvěsti mluví o nasazení HBM pamětí, výrobě u GlobalFoundries a výstupech HDMI 2.0 a DP 1.3.

Paralelně a nezávisle na sobě se objevily informace o nadcházejících produktech AMD, a tak bude nejlepší podívat se na obě. S první přišel známý web VideoCardz a získal ji od jednoho z výrobců grafických karet. Podle slov výrobce je na letošní léto připravený nástupce Radeonu R9 290X, který by měl výkonnostně překonat GeForce GTX 780 Ti.

VideoCardz dedukuje, že by mohlo jít o podobný krok jako v případě přechodu z Radeonu HD 7970 na HD 7970 GHz Edition, tedy změnu, která tkví ve využití stávajícího hardwaru pomocí vylepšení algoritmů pro řízení spotřeby v kombinaci s vyššími maximálními takty. Taková možnost dává smysl, zvýšení maxima ze stávajících 1000 MHz na řekněme 1100 MHz v kombinaci s vylepšeným chladičem, by 5-10 % výkonu potřebných k překonání konkurence zajistit mohlo. Redakce VideoCardz zároveň předpokládá, že karta bude součástí řady R9 200 (v tom smyslu, že ještě nepůjde o R9 300) a jako možné označení uvádí název Radeon R9 295X (bez „2“).

Druhá zpráva, která předkládá výrazně méně konzervativní vizi, pochází od uživatele Seronx z diskusního fóra Overclock.net (přistupujme tedy k této verzi trochu s rezervou). Podle jeho informací plánuje AMD výrobu GPU přesunout ke GlobalFoundries (o tom, že část výroby GPU již k partnerské firmě přesunuta byla, jsme vás informovali v dubnu). První generací, která bude uvedena jako výrobek GlobalFoundries, by AMD měla představit v druhé polovině tohoto roku - je uváděna pod názvem Volcanic Islands 2.0. Základní parametry se snad nebudou příliš lišit od stávajících produktů, ale několik změn by nastat mělo:

  • 28nm výroba u GlobalFoundries [vs. 28nm TSMC]
  • vylepšené ACE jednotky (pro řízení výpočetních úloh)
  • výstup HDMI 2.0 [vs. HDMI 1.4a]
  • výstup DisplayPort 1.3 [vs. DisplayPort 1.2]
  • HBM paměti 1. generace [vs. GDDR5]

Vylepšená podpora pro výpočetní využití ani rozšíření o standardy související s UHD rozlišením (4k, 8k) by byly v souladu s očekáváním, překvapující ale může být nasazení HBM pamětí již v tomto roce.

Ze slov Hynixu, který na konci dubna o těchto modulech hovořil, vyplývalo nasazení první generace na komerčně dostupných produktech spíš na začátku roku 2015 než ve druhé polovině letoška. Je ale pravda, že firemní roadmapa ukazuje dostupnost první generace již na druhou polovinu tohoto roku (Hynix ve vztahu k AMD mohl pouze ctít podmínky NDA).

Podle uživatele Seronx totiž konkrétní implementace HBM vzešla ze spolupráce AMD, Hynixu, Open Silicon, GlobalFoundries a Amkor (v souvislosti s Amkor se o použití této technologie mluvilo již v roce 2011). Volcanic Islands 2.0 by měla jít na trh jako řada R(9) 300.

Týž zdroj pak uvádí stručnou produktovou roadmapu dalších generací (první řádka se vztahuje k současné, která je na trhu):

  • 28nm TSMC 1H 2014: Hawaii, Volcanic Islands 1.0
  • 28nm GlobalFoundries 2H 2014: IcelandTonga, Volcanic Islands 2.0
  • 28nm GlobalFoundries 1H 2015: Maui, Volcanic Islands 2.0
  • 20nm GlobalFoundries 2H 2015: FijiTreasure, Pirate Islands 1.0
  • 20nm GlobalFoundries 1H 2016: Bermuda, Pirate Islands 1.0
  • 14nm GlobalFoundries 2H 2016: Mid-GPU + Low-GPU, Pirate Islands 2.0
  • 14nm GlobalFoundries 1H 2017: High-GPU, Pirate Islands 2.0

Nemá smysl hodnotit, jestli je výše uvedený výhled reálný nebo ne - do roku 2017 se může změnit (a zcela jistě změní) tolik věcí, které s výrobou a vydáním grafických čipů souvisejí, že k přesnému dodržení nedojde ani kdyby tento rozpis přesně v této podobě ležel na stole Roryho Reada jako priorita číslo jedna.

V tuto chvíli má smysl uvažovat nad generací, k jejímuž uvedení má dojít ještě letos. Pokud přijmeme, že AMD přesouvá výrobu ke GlobalFoundries, pak skutečně není problém aktualizovat jednotlivé bloky jádra za novější verze a záležitosti jako vylepšené ACE nebo nová výstupní rozhraní použít. Při přechodu od jednoho výrobce k druhému, jejichž procesy nejsou kompatibilní, je potřeba do návrhu čipu „sahnout“ a implementovat drobné změny, aby návrh odpovídal požadavkům a doporučením pro danou verzi výrobního procesu. Takové situace lze snadno využít k aktualizaci produktové řady.

Nvidia Pascal - první ohlášený produkt využívající HBM

Otazníky ale visí nad technologií HBM, která se ještě relativně nedávno jevila jako hudba budoucnosti (byť ji starší roadmapy malovaly již na přelom roku 2013 / 2014). Pokud by se skutečně na letošních produktech AMD měly HBM paměti objevit, bylo by to překvapivé z toho hlediska, že Hynix v oficiálních dokumentech hovořil pouze o spolupráci s Intelem a první HBM produkt ohlásila Nvidia (Pascal) na rok 2016, takže se jevilo, že AMD se pohybuje mimo toto dění.

Zpráva uživatele Xeronx má ale na rozdíl od tradičních spekulací z diskusních fór „hlavu a patu“ - alespoň do té míry, že neobsahuje typické zjevné chyby, ale je v souladu s očekávanými trendy a nesnaží se ohromit 20nm výrobou, nereálnými počty stream-procesorů a podobně. I když se s ohledem na časné nasazení technologie HBM jeví jako přehnaně optimistická, přinejmenším jako protiváha konzervativnější vize webu VideoCardz za zmínku stojí.

Diskuse ke článku Nový vlajkový Radeon R9 představí AMD již v létě, jsou HBM paměti možné?

Čtvrtek, 15 Květen 2014 - 17:36 | no-X | Úplnou náhodou uhádnul parametry AMD APU v PS4 v...
Úterý, 13 Květen 2014 - 18:29 | Y | Jak to jen bylo, kdyz vezmu 1000 opic s psacimi...
Pondělí, 12 Květen 2014 - 21:49 | no-X | Na tom je zajímavé, že v řadě těch věcí měl...
Pondělí, 12 Květen 2014 - 17:56 | Y | Boze, Seronx... to je bud troll nebo 100%...
Pondělí, 12 Květen 2014 - 12:07 | no-X | optimistický ≠ nereálný
Pondělí, 12 Květen 2014 - 12:01 | JP01 | To teď budete probírat každou spekulaci o níž...

Zobrazit diskusi