Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP ProLiant Microserver N40L - Operační systémy

HP ProLiant Microserver N40L náhled
Uvažujete o domácím úložišti a nevíte, zda si pořídit raději hotové řešení nebo si postavit vlastní? Nabízíme vám pohled na zajímavý server ideální právě na doma nebo do menších kanceláří, na který jste nás upozornili vy, naši čtenáři.

Kapitoly článků

S vlastním (micro)serverem nejste omezeni v tom, co si na něj nainstalujete. HP k samotnému serveru nabízí volitelně Windows Home Server 2011, nainstalovat si ale můžete jakýkoliv operační systém podle vašich preferencí. My jsme Windows Home Server 2011 dostali zapůjčen a tak jsme ho mimo jiných vyzkoušeli také. Instalace sice trvala více než hodinu, ale vše proběhlo bez problémů a se systémem nebyl problém pracovat, pocitově netrpěl žádným nedostatkem výkonu.

Windows Home Server 2011 - řídicí panel Windows Home Server 2011 - řídicí panel Windows Home Server 2011 - řídicí panel

Výhodou Windows Home Serveru je úzké propojení s klientskými Windows operačnímy systémy, kde se vám po připojení počítače nainstaluje administrační rozhraní a jednoduše můžete počítač na server nechat zálohovat, sdílet soubory s ostatními připojenými uživateli nebo pracovat s multimédii (streamovat). Kromě toho na serveru můžete pracovat přes vzdálenou plochu a těšit se z velkého množství Windows aplikací. Tento systém je k dispozici za cenu kolem 1 000,- Kč včetně DPH.

Nexentastor

Využít můžete ale také z nepřeberného množství operačních systémů postavených na Linuxu či BSD, od libovolné distribuce, kterou si upravíte na míru, až po ty předpřipravené právě pro disková úložiště, která po vás nebudou vyžadovat příliš velké administrátorské znalosti. Jako příklad uvádíme oblíbený FreeNAS nebo OpenFiler. My jsme vyzkoušeli na OpenSolarisu založenou NexentaStor, která je zajímavá díky ZFS ve verzi 28 s mnoha optimalizacemi právě pro disková pole a která je pro domácí použití zdarma. Nenajdete v ní sice žádné multimediální funkce, ale díky ZFS dokáže velmi efektivně pracovat se snapshoty, zvládá využívat SSD jako rychlou cache pro nejčastěji používaná data a mnohé další speciality. Data na ni můžete nahrávat přes FTP, WebDAV, iSCSI nebo třeba CIFS. Zvládá dokonce pracovat i s deduplikací, ale na to už je maximálních 8 GiB operační paměti přeci jen docela málo. Systém NexentaStor jsme testovali dlouhodobě a během jednoho měsíce jsme nenarazili na žádný problém.

FreeNAS

Mezi uživateli je velmi oblíbený FreeNAS, který je postavený na FreeBSD. V době psaní tohoto článku byla k dispozici betaverze s ZFS verze 28 a tedy s mnoha stejnými vlastnostmi, jako výše zmíněná NexentaStor. Výhodou FreeBSD je podpora velkého množství nejrůznějších instalovatelných pluginů, které se mohou v domácích podmínkách hodit. Například mediální server Firefly, DLNA server, nejrůznější klienti pro BitTorrent a tak dále. Kromě toho můžete také těžit z velkého množství předkompilovaných balíčků pro FreeBSD. Nejen díky tomu je FreeNAS asi jednou z nejčastěji instalovaných distribucí majitelů HP Proliant Microserveru.

Kromě toho si klidně můžete na serveru rozběhnout vaši oblíbenou serverovou (ale když na to přijde, tak klidně i desktopovou) linuxovou distribuci a nakonfigurovat si vše podle sebe. My jsme otestovali Debian spolu našimi běžnými testy Phoronixu, které zkoušíme na všech námi testovaných serverech.

Každý z těchto (a dalších) operačních a administračních systémů pro disková pole by si zasloužil podrobnější popis a test, které pro vás v případě zájmu připravíme v samostatných článcích. Prozatím se spokojme s konstatováním, že systémy, které jsme testovali, tedy na OpenSolarisu postavenou Nexentu, linuxový Debian a Windows Home Server, neměly s hardwarem v Proliant Microserveru žádné problémy. 

Kapitoly článků

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HP ProLiant Microserver N40L - postavte si domácí NAS

Sobota, 12 Leden 2013 - 10:22 | Chroustostroj | Ahoj, chci se primluvit za tu wiftovo pokracovani...
Úterý, 20 Listopad 2012 - 08:40 | Pumx | Ma nekdo zkusenost s 2x8GB moduly pro N40L, ktere...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 16:49 | Filip Marvan | Není to po třech, ZFS pracuje se 128 KiB bloky a...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 10:40 | Filip Marvan | ZFS (filesystem) spindown urcite nedela. To je...
Středa, 14 Listopad 2012 - 21:35 | disposable | Moj komentar sa skor tykal priemernej spotreby....
Středa, 14 Listopad 2012 - 21:30 | disposable | Mam tiez raid-z a nemusel som nastavovat nic....
Středa, 14 Listopad 2012 - 16:22 | honza f | raid-z se pridava po 3 takze 3 nebo 6 :) (pokud...
Středa, 14 Listopad 2012 - 13:54 | Izak | Ja taky budu skladat NAS: http://www.alfacomp.cz/...
Středa, 14 Listopad 2012 - 13:50 | Izak | No na to staci case od abacusu s hot-swpa...
Středa, 14 Listopad 2012 - 10:47 | Filip Marvan | Aha, mě zajímalo především jak se to tam vešlo...

Zobrazit diskusi