Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP ProLiant Microserver N40L - spotřeba a hlučnost

HP ProLiant Microserver N40L náhled
Uvažujete o domácím úložišti a nevíte, zda si pořídit raději hotové řešení nebo si postavit vlastní? Nabízíme vám pohled na zajímavý server ideální právě na doma nebo do menších kanceláří, na který jste nás upozornili vy, naši čtenáři.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Hardware
6.  Zkušenosti, spotřeba a hlučnost

Poznámky k práci se serverem

Přestože na rámečcích pro disky je napsáno, že nepodporují hot-plug, vyzkoušeli jsme ho. Výsledkem jsme byli překvapeni. V Linuxu (Debian 6.0) nebyl s připojením disků za chodu absolutně žádný problém, nový disk byl v systému ihned po připojení vidět a nebyl žádný problém s ním pracovat. V systému NexentaStor to již bylo o trochu složitější. Nexenta standardně dokáže nové disky připojit automaticky, případně na vyžádání z webového rozhraní. To však tentokrát nestačilo a abychom mohli s disky pracovat po připojení za běhu, museli jsme do příkazové řádku a disky připojit ručně pomocí příkazu cfgadm. Pak se již disk připojil a šlo s ním pracovat jako obvykle.

Největší problém byl s hot-swapem ve Windows. S originálním BIOSem byl systém shopen nanejvýš poznat, že disk byl vložen, ale už si nevšimnul, že disk byl odpojen. S upraveným BIOSem lze rozchodit hot-swap zcela bezproblémově, včetně eSATA portu.

Výrobce oficiálně udává podporu pouze pevných disků do velikosti 2 TB. Nicméně podle zkušeností uživatelů není problém ani s disky větších velikostí (otestovány i 3 TB disky). Kvůli omezení klasického BIOSu však z takových disků nepůjde nabootovat. Maximální možná kapacita, která se do tohoto serveru vejde, je tedy 5× 3 TB plus 1× 2 TB disk se systémem připojeným přes eSATA. Pokud byste jeden z PCIe slotů využili pro další řadič, mohli byste disků využít i více, ale už byste narazili na problém, že je není ve skříni kam dát. 

Standardní BIOS vám neumožní mnoho důležitých nastavení, například AHCI mód pro SATA port integrovaný na desce a především pro eSATA na zadní straně, který tím pádem nepodporuje hot-swap (k čemu takový eSATA potom vlastně je?). Někteří uživatelé ale zjistili, že tyto volby v BIOSu jsou, jen jsou schované. Zanedlouho se objevil upravený BIOS, který má odemčené všechny volby a který vám umožní nastavit mnoho dalších voleb. Pokud budete chtít nastavit AHCI na portech 4 a 5 (neboli SATA port na desce a eSATA v zadní části skříně), běžte do nastavení jižního můstku a u portů 4 a 5 vypněte mód IDE. 

Spotřeba

Pokud jde o spotřebu, výrobce uvádí maximální příkon při plném osazení kolem 72 W. My jsme samozřejmě změřili spotřebu také, v našem případě s jedním SSD diskem a dvěma 1TB disky WD RE4 v RAID0. Po nabootování si systém bral v klidu 43 W, při zatížení pak byla maximální hodnota naměřena necelých 52 W. Pokud bychom počítali průměrný příkon 50 W, pak by to v nákladech na elektřinu znamenalo zhruba 2190 Kč za rok při nonstop provozu.

HP ProLiant Microserver N40L - měření příkonu

V případě, že byl v serveru pouze jeden SSD disk a žádný další disk, byl příkon celého microserveru v klidovém stavu jen 25 W.

 

Hlučnost

Co nás příjemně překvapilo byla nízká hlučnost. V celém serveru je kromě zdroje již jen jeden ventilátor s regulací otáček, který se stará o chlazení celého serveru a díky svým 120 mm produkuje postačující proud vzduchu i na relativně nízkých otáčkách. Jediné další pohyblivé součásti jsou pevné disky, případně optická mechanika. Server jsme nebyli schopni slyšet v naší kanceláři i když stál postavený na stole hned vedle nás. I když tedy nutno dodat, že naše kancelář není kvůli automobilovému provozu pod okny zrovna tichá. I kvůli tomu bohužel přesné měření hlukoměrem ztroskotalo, neboť jsme nebyli schopni odlišit hluk serveru od hlučného pozadí.

HP ProLiant Microserver N40L - pohled pod horní kryt
Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Hardware
6.  Zkušenosti, spotřeba a hlučnost

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HP ProLiant Microserver N40L - postavte si domácí NAS

Sobota, 12 Leden 2013 - 10:22 | Chroustostroj | Ahoj, chci se primluvit za tu wiftovo pokracovani...
Úterý, 20 Listopad 2012 - 08:40 | Pumx | Ma nekdo zkusenost s 2x8GB moduly pro N40L, ktere...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 16:49 | Filip Marvan | Není to po třech, ZFS pracuje se 128 KiB bloky a...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 10:40 | Filip Marvan | ZFS (filesystem) spindown urcite nedela. To je...
Středa, 14 Listopad 2012 - 21:35 | disposable | Moj komentar sa skor tykal priemernej spotreby....
Středa, 14 Listopad 2012 - 21:30 | disposable | Mam tiez raid-z a nemusel som nastavovat nic....
Středa, 14 Listopad 2012 - 16:22 | honza f | raid-z se pridava po 3 takze 3 nebo 6 :) (pokud...
Středa, 14 Listopad 2012 - 13:54 | Izak | Ja taky budu skladat NAS: http://www.alfacomp.cz/...
Středa, 14 Listopad 2012 - 13:50 | Izak | No na to staci case od abacusu s hot-swpa...
Středa, 14 Listopad 2012 - 10:47 | Filip Marvan | Aha, mě zajímalo především jak se to tam vešlo...

Zobrazit diskusi