Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP ProLiant Microserver N40L - hardware

HP ProLiant Microserver N40L náhled
Uvažujete o domácím úložišti a nevíte, zda si pořídit raději hotové řešení nebo si postavit vlastní? Nabízíme vám pohled na zajímavý server ideální právě na doma nebo do menších kanceláří, na který jste nás upozornili vy, naši čtenáři.

Skříň je tvořena převážně z plastu, který je nacvaknutý na kovové kostře. Na rozdíl od hotových NAS krabiček je skříň připravena na to, že ji budete rozebírat a tak není problém se dostat ke komponentům uvnitř. Pod horním krytem skříně, který je zajištěn jen jedním rukou demontovatelným šroubkem, se nachází DVD mechanika, která je připravena na to, že ji případně po instalaci můžete nahradit dalším pevným diskem (ideálně samozřejmě s redukcí na 5,25" pozici). Mechanika není přišroubovaná a lze ji vysunout pouhým stisknutím speciální pojistky. Pod mechanikou je prostor vypadající jako šachta pro další disk. Je ale určen pouze pro vedení kabelů a klasický 3,5" disk se do ní nevejde. My jsme do těchto míst nakonec uklidili SSD s nainstalovaným operačním systémem. Vlevo od mechaniky se nachází 150W napájecí zdroj.

HP ProLiant Microserver N40L - pod horním výkem

Nejvíce prostoru uvnitř zabírají diskové rámečky, které jsou celé plastové a moc dobrý dojem jsme z nich neměli. Někde se šetřit muselo a během manipulace s rámečky jsme měli docela obavy, aby nepopraskaly (což se ale během testování nestalo). Na rámečcích je pro jistotu zdůrazněna ne úplně pravdivá informace, že server nepodporuje hot-plug práci s disky.

HP ProLiant Microserver N40L - rámeček na disk

Vyndat základní desku není vůbec žádný problém, stačí odpojit kabely, rukou povolit dva šroubky a desku můžete vytáhnout ven ze serveru jako ze šuplíku. Horší přístup je ke zdroji či k zadnímu ventilátoru, ale při troše zručnosti a trpělivosti se dostanete i tam.

HP ProLiant Microserver N40L - základní deska

Samotná základní deska obsahuje spoustu různých sériových čísel, ale nikde jsme nenašli konkrétní typové označení. Procesor je na desce integrován a schován pod docela malým pasivním chladičem. Vedle procesoru jsou dva DIMM sloty pro operační paměť, které lze osadit maximální velikostí 8 GiB (neoficiálně s některými moduly až 16 GiB) paměti a poradí si jak s ECC, tak s ne-ECC moduly.

Na druhé polovině desky se nacházejí tři PCIe sloty. Jedná se o jeden PCIe ×16, jeden PCIe ×1 a jeden speciální dedikovaný PCIe ×4 určený pro případnou volitelnou IPMI kartu (HP MicroServer Remote Access Card), díky které je možné serveru přidat modul vzdálené správy. Pokud tuto kartu nainstalujete, zabere oba dva PCIe sloty umístěné zasebou. Karty se vejdou pouze v low-profile provedení.

Ona zmíněná karta HP MicroServer Remote Access Card se vzdálenou správou nás samozřejmě zajímala a snažili jsme se jí také zapůjčit na otestování. Bohužel ale nebyla k dispozici (respektive její dodání by trvalo velice dlouho) o čemž mimo jiné svědčí i to, že se kvůli špatné dostupnosti špatně shání. Některé e-shopy ji nicméně na objednání dodat dokáží a tak v případě zájmu se na ní ještě v některém z dalších článků podíváme. Dokážeme si představit mnoho případů, ve kterých by mohlo nasazení karty se vzdálenou správou být velmi výhodné nebo dokonce nutné. Cena této karty se pohybuje zhruba kolem 2000,- Kč.

HP ProLiant Microserver N40L - SAS, SATA, USB

Na desce se dále nachází SAS konektor, pomocí kterého se připojují disky v rámečcích, a jeden SATA port pro optickou mechaniku (případně pro další disk, pokud mechaniku nepotřebujete). Tento SATA port ale funguje pouze v režimu IDE, nelze u něho standardně nastavit například AHCI režim, leda byste použili upravený BIOS. Spolu s nimi je na desce vyveden jeden USB konektor, takže pokud potřebujete ušetřit pozici pro disk, můžete třeba operační systém nainstalovat na USB flashku, aniž by musela trčet někde zvenku skříně.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HP ProLiant Microserver N40L - postavte si domácí NAS

Sobota, 12 Leden 2013 - 10:22 | Chroustostroj | Ahoj, chci se primluvit za tu wiftovo pokracovani...
Úterý, 20 Listopad 2012 - 08:40 | Pumx | Ma nekdo zkusenost s 2x8GB moduly pro N40L, ktere...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 16:49 | Filip Marvan | Není to po třech, ZFS pracuje se 128 KiB bloky a...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 10:40 | Filip Marvan | ZFS (filesystem) spindown urcite nedela. To je...
Středa, 14 Listopad 2012 - 21:35 | disposable | Moj komentar sa skor tykal priemernej spotreby....
Středa, 14 Listopad 2012 - 21:30 | disposable | Mam tiez raid-z a nemusel som nastavovat nic....
Středa, 14 Listopad 2012 - 16:22 | honza f | raid-z se pridava po 3 takze 3 nebo 6 :) (pokud...
Středa, 14 Listopad 2012 - 13:54 | Izak | Ja taky budu skladat NAS: http://www.alfacomp.cz/...
Středa, 14 Listopad 2012 - 13:50 | Izak | No na to staci case od abacusu s hot-swpa...
Středa, 14 Listopad 2012 - 10:47 | Filip Marvan | Aha, mě zajímalo především jak se to tam vešlo...

Zobrazit diskusi