Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel uvádí Haswell alias procesory Core 4. generace

Intel Haswell - Core i7-4770K (ES)
Právě dnes skončilo informační embargo na nové čtyřjádrové procesory Intel Core 4. generace známé doposud pod krycím jménem Haswell…

Jestli mají procesory Haswell nějakou „killer fíčuru“, na kterou se vyplatilo počkat, pak jsou to nové úsporné stavy, které sráží spotřebu samotného procesoru natolik hluboko, že to mohou některé zdroje pochopit jako „nulový odběr“ a může se stát, že se vypnou. V posledních dnech byla odborná média zásobována mufnácti zprávami o tom, že ten či onen výrobce zdrojů je na Haswell připraven, což není náhoda. Informaci o tom, že některé (zejména starší) zdroje se mohou z Haswellu vypnout, rozšířil sám Intel, nejde o žádnou internetem poletující kdovíjak vzniklou kachnu. Doporučil však výrobcům základních desek, aby do Setupu vložili možnost tyto nové úsporné stavy vypnout, což je nejsnazší řešení daného potenciálního problému.

Haswell - Processor Power States

Oč vlastně jde? Haswell vedle klasických úsporných stavů jako C1 apod. obsahuje ještě také C6 a C7. Připomeňme si, že ve stavu C0 se procesor nachází, pokud zrovna pracuje, tedy vykonává nějaký kód, zkrátka je aktivní. Tyto stavy se pak podle zátěže dělí na P-stavy, kdy procesor dynamicky mění svou frekvenci. Pokud procesor nic nedělá, je v C1 stavu, v takovém stavu pracuje na své nominální frekvenci na klasickém napětí, takže spotřebovává nějakou energii, samozřejmě značně méně, než když něco dělá. Stav C1E je rozšířením C1, procesor se přepne do režimu nízké spotřeby a spadne mu frekvence na nejnižší hodnotu. Ve stavu C3 se navíc vyprázdní L1 a L2 cache (do L3 cache), těmto režimům se obvykle říká Deep Sleep a podobně.

Platí, že čím úspornější stav, tím déle trvá, než se procesor probere do plné aktivity, přičemž všechny C-stavy patří souhrnně pod stav S0 (též nazývaný G0) a znamená to, že počítač běží (klasická známka běhu: monitor něco zobrazuje, i když se to třeba nehýbe). Přechody mezi C-stavy jsou velmi rychlé a uživatelem prakticky nepostřehnutelné.

Stav G1 znamená, že počítač spí, přičemž probuzení počítače už je záležitost uživatelem zřetelně postřehnutelná. Mezi stavy G1 patří S3, kdy se zachovává jen obsah RAM a zbytek se vypne (probuzení z tohoto režimu je zhruba otázkou sekundy, plus mínus doba na inicializaci hlavního úložiště, tedy buďto pevného disku nebo SSD), a S4, což navíc obsah RAM přesune na disk a systém se v podstatě vypne (je možné zcela odpojit napájení, dokonce i rozebrat počítač a zase složit a po zapnutí naběhne do původního stavu). Režim S5 už v zásadě do kategorie G1 nepatří, to už je G2 a jde o normální softwarové vypnutí. Počítač je v pohotovostním režimu, z uživatelského pohledu je prostě vypnutý a po zapnutí nabíhá operační systém od začátku. Pak je ještě stav G3, kdy je počítač vypnutý nejen softwarově, ale i hardwarově, tedy je odpojen od napájení.

4th Gen Intel Core - System States, Power & Latency

Mezi dosavadními stavy C a S byla doposud poměrně velká díra. Klasický desktopový počítač je schopen v úplném klidu, kdy ale ještě běží, spotřebovávat několik málo desítek wattů, typicky jsme se dostali někam nad 20 W. To je pořád ještě docela dost. A tu přichází Haswell, aby tuto díru vyplnil stavy C6 a C7 (C7 nebude u desktopových modelů). Ve stavu C6 se od jader odpojuje napájení a pokud si procesor vyžádá stav C7, vyprázdní se i L3 cache (kam jinam, než do RAM) a odpojí se napájení i L3 cache.

Co se konkrétních čísel týče: procesory Haswell by měly ve stavu C1E podle různých kategorií papat maximálně 16 až 26 W (minimálně pak 1 W), v C3 dokonce nejvýše 20 W. Naproti tomu maximální spotřeba procesoru ve stavu C6 je pouhých 3,5 W a v C7 ještě o desetinku méně. Minimem pro oba stavy je prostě nula (přesněji asi nula celá skoro nic, ale ve specifikaci je zkrátka nula). Právě tuto nulu nemusí některé starší zdroje pochopit správně.

U některých hodně úsporných mobilních procesorů (řada interně značená jako ULT, půjde o SoC s integrovaným čipsetem) by měly být další ještě úspornější stavy (C8, C9 a C10), nejvyšší spotřeba se v takovém případě bude sakramentsky blížit nule (dřívější informace hovořily o 0,1 W). Jednou z vlastností je i sražení základní frekvence ze 100 na pouhých 24 MHz, takže procesor v klidu nepoběží na 800 MHz, jak bylo doposud zvykem, ale pouze na 192 MHz (také pamatujete Pentia MMX na 200 a 233 MHz? ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvádí Haswell alias procesory Core 4. generace

Středa, 5 Červen 2013 - 00:22 | John Doe | Až to budete testovat, prosím zkuste prověřit: 1....
Úterý, 4 Červen 2013 - 09:24 | xvasek | Outlook sice pořád něco dělá, ale jsou i jiní...
Úterý, 4 Červen 2013 - 00:30 | Tomáš Bohuněk | Nebyl, teď je. Upřímně bych také ocenil...
Pondělí, 3 Červen 2013 - 23:29 | Richmond | Při launchi Sabertoothu X58 nebyl ekvivalent pro...
Pondělí, 3 Červen 2013 - 22:38 | Tomáš Bohuněk | Dostali jsme se někam, nějak nechápu kam. Ty...
Pondělí, 3 Červen 2013 - 21:59 | Richmond | A nebo víš ty co? Ukaž jak je AMD teď výhodnější...
Pondělí, 3 Červen 2013 - 21:57 | Richmond | A AMDéčko to má jinak? Copak se nedá sehnat deska...
Pondělí, 3 Červen 2013 - 21:38 | petko | Az sa vam to podari rozbehat, zaujimala by ma...
Pondělí, 3 Červen 2013 - 21:19 | Tomáš Bohuněk | Kvůli obojímu. Ale hlavně jsi byl hrubý, a ne...
Pondělí, 3 Červen 2013 - 21:05 | Richmond | Aha, takže hňup jsem nebyl kvůli tomuhle "I...

Zobrazit diskusi