Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Klíčové vlastnosti

Android logo
Operační systém Android je fenomén dnešní doby. Aktivních mobilních telefonů s tímto systémem je dnes více než 130 milionů po celém světě a zájem dále roste. Někteří ho oslavují, jiní proklínají. Pojďte s námi nahlédnout do historie jeho úspěchu, přiblížit si jeho vlastnosti a zamyslet se nad problémy, které ho možná ještě čekají. 

Kapitoly článků

3.  Klíčové vlastnosti
6.  Závěr

Mezi klíčové vlastnosti Androidu patří podpora multitaskingu, kdy každá aplikace běží ve vlastní virtual machine, v odděleném samostatném procesu (tedy opravdový „plný“ multitasking, na rozdíl od iOS nebo chystaném Windows Phone 7 Mango). Jakmile uživatel aplikaci odešle na pozadí, stará se o řízení jejího běhu sám systém. Aplikace mohou existovat v různých stavech (běžící, uspaná, zastavená), mezi kterými systém přepíná podle potřeby uživatele a kapacity operační paměti. Jakmile operační paměť dojde a je potřeba spustit novou aplikaci, Android sám určí, kterou aplikaci ukončit. V drtivé většině případů tento způsob funguje dobře a uživatel není obtěžován sledováním běžících aplikací či jejich ukončováním. Pokud by si ale přesto chtěl někdo nechat zobrazit aktuálně běžící procesy a mít možnost je ukončit podle své vůle, může si nainstalovat některý ze správců úloh od vývojářů třetích stran nebo využít nového správce úloh, který je pro tyto účely implementován v systému od verze 2.3.

Android multitasking
Cyklus běhu aplikace v operační paměti

Další klíčovou vlastností je jeho otevřenost. Na rozdíl od iOS použitého v iPhone nebo Windows Phone 7 není problém pro uživatele či výrobce telefonů používat například grafické nadstavby uživatelského rozhraní a odlišit se tak od konkurenčních značek se stejným operačním systémem. HTC například používá rozhraní HTC Sense, Samsung má svůj TouchWiz. Jak může vypadat proměna základního rozhraní, můžete porovnat na těchto dvou video prezentacích.

Takto vypadá „základní“ uživatelské rozhraní Androidu bez přídavných nadstaveb.

A tímto způsobem si poradil se základním rozhraním Samsung.

Uživatelské rozhraní sleduje moderní trendy a je plně přizpůsobeno ovládání prsty. Podporuje multitouch nebo ovládání gesty (podobně jako třeba gesta myší v prohlížečích). Je založeno na systému několika ploch domácí obrazovky se systémem widgetů, které si na ně libovolně rozmístíte a díky kterým si přizpůsobíte základní pracovní prostředí. 

Důležitá je také provázanost s Google službami. K tomu abyste mohli Android plnohodnotně používat, je potřeba mít Google účet, který systém vyžaduje pro přístup do Android Marketu nebo pro synchronizaci kontaktů a dalších nastavení v telefonu. Vše funguje optimálně, pokud jste trvale připojeni k internetu, datový tarif od operátora je tak většinou nutný. Android dokonce ani sám o sobě neumí příliš spravovat připojení jako třeba Symbian, který se vás před připojením zeptá a nechá vás nadefinovat různé způsoby připojení (třeba pro každou aplikaci jinak). Možná proto si získala velkou popularitu česká aplikace APNdroid, která umí jedním dotekem zakázat/povolit veškerá připojení k internetu. Google účet vás propojí také s Gmailem a službou Google Talk, kde budete prakticky neustále dostupní online a přátelé vás tak mohou kontaktovat levněji a pohodlněji než přes SMS.

Android domácí obrazovka Android menu Android telefonní aplikace
Domácí obrazovka / menu / telefonní aplikace

Nezapomnělo se ani na vyhledávání, které je dostupné přímo ze základní obrazovky a díky kterému získáte opravdu rychlý přístup k mnoha funkcím. To bylo koncem minulého roku doplněno o vyhledávání hlasem v češtině, což se může hodit například při práci s telefonem v autě.

Největší úspěch ale celému ekosystému přinesly zcela jistě aplikace. Ty lze instalovat pohodlně přes vestavěný Android Market, kde jich je dnes již více než 200 tisíc, z nichž minimálně 130 tisíc je bezplatných. Větší databází aplikací má z konkurentů už jen Apple, který ale roste pomaleji a očekává se, že během letošního roku bude Android dominantním i v této kategorii. Uživatelé Androidu nejsou ale závislí jen na vestavěném marketu, není problém si nainstalovat aplikace z jiných zdrojů, ve formátu APK. Je jich dnes již takové množství, že libovolná funkce či aplikace, která vás napadne, už je s největší pravděpodobností někým naprogramovaná a stačí ji jen najít a nainstalovat.

Kapitoly článků
3.  Klíčové vlastnosti
6.  Závěr

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mobilní operační systém Android

Pátek, 29 Červenec 2011 - 11:54 | Oto Von | neni moc aplikaci, prej jo ty si klasickej...
Pátek, 29 Červenec 2011 - 08:54 | Spodní voda | Máte někdo zkušenost jak funguje androidí...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 19:46 | Rafan | Ptal jsem se kamaráda a ten my odpověděl že tu...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 18:35 | WIFT | Bada mám na Wave (S8500) a zhodnotil bych to...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 17:47 | Haldo | WM nikdy nebol o systeme ale o "vyrobcovi...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 16:24 | Shal | bada je prá dobrá, ale nešel bych do toho už...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 16:22 | Shal | Mě po stažení a nainstalování aplikace pořád...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:52 | Noxik | Aha, tak to se nedivim. To by polozilo kazdy...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:09 | pekr | Taky mam TP2 ... ve skrini :-) S WM6.5 se mi zda...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:06 | pekr | což stojí úplné ho... :-), chce to jen o tom něco...

Zobrazit diskusi