Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Problémy, konkurence

Android logo
Operační systém Android je fenomén dnešní doby. Aktivních mobilních telefonů s tímto systémem je dnes více než 130 milionů po celém světě a zájem dále roste. Někteří ho oslavují, jiní proklínají. Pojďte s námi nahlédnout do historie jeho úspěchu, přiblížit si jeho vlastnosti a zamyslet se nad problémy, které ho možná ještě čekají. 

Kapitoly článků

5.  Problémy, konkurence
6.  Závěr

Ani Androidu se na cestě k úspěchu ale nevyhnuly některé problémy. Jedna z nepříjemností byla chyba ve vestavěné SMS aplikaci, které měla za následek, že odpověď na příchozí zprávu v některých případech dorazila na jiné číslo (z adresáře v telefonu), než pro které byla určena. Chyba nebyla příliš častá a postihla jen malou část uživatelů, ale jistě si dovedete představit, že následky takového komunikačního šumu mohou být fatální. Trvalo šest měsíců, než Google tuto chybu opravil.

Velký rozruch v médiích byl v uplynulých měsících kolem nešifrované komunikace s vestavěnými Google službami. To znamená, že pokud je telefon přihlášený k nezabezpečené wifi síti (u mobilních telefonů běžné), je velice jednoduché odchytit identifikátor, který slouží k autentifikaci uživatele a získat tak přístup k jeho datům (kalendář, kontakty, fotografie, některá data aplikací třetích stran). Tímto problémem byly postiženy všechny verze nižší než 2.3.4 (tedy více než 90% přístrojů). Google zareagoval velice rychle a uvolnil záplatu, kterou bez ohledu na výrobce rozeslal do všech postižených zařízení.

Android webový prohlížeč - mobilní verze DIIT.cz Android web prohlížeč - DIIT.cz Android web prohlížeč - DIIT.cz zoom
Ukázka zobrazení našeho portálu v Android prohlížeči

Nejde ale jenom o softwarové problémy a chyby. Možná závažnější se v jistém smyslu ukazuje roztříštěnost Androidu. Na rozdíl od Windows Phone 7 není potřeba plnit jasně dané hardwarové specifikace a Android se tak dostává na velké množství hardwarově odlišných zařízení s různými verzemi operačního systému. Pro vývojáře se stává tvrdým oříškem aplikace správně odladit, aby správně fungovaly co největšímu počtu uživatelů. A tato roztříštěnost bude v čase dále narůstat. Je to daň za otevřenost a bude zajímavé sledovat další vývoj.

Obrovské bitvy probíhají také v soudních sporech. Prakticky všichni klíčoví hráči na trhu chytrých telefonů se navzájem žalují za porušování panentů (které jsou velmi často dost obecné) a Android se kvůli svému úspěchu stává terčem žalob od konkurence čím dál častěji. Nedávno jsme například psali o sporu mezi Apple a HTC, který by mohl skončit úplným zákazem prodeje HTC telefonů s Androidem na americkém trhu. Několik těchto sporů v minulosti skončilo mimosoudním vyrovnáním či dohodou, jako například mezi HTC a Microsoftem, podle které platí HTC za každý prodaný telefon s Androidem Microsoftu $5 (což mimochodem v celkovém objemu znamená pro Microsoft větší zisk než z prodeje licencí Windows Phone 7). A podobné poplatky bude Microsoft požadovat i po ostatních výrobcích chytrých telefonů s Androidem, především po Samsungu, kterému se daří.

Týmy právníků se ještě dlouho nebudou muset bát nedostatku práce. I když Symbian pomalu vyklízí pozice a MeeGo se potýká s nezájmem výrobců ještě dříve, než mohlo nějaké získat, hraje se o velký a bohatý trh a konkurence je tvrdá. Porovnání alespoň základních paramentrů Androidu s ostatními systémy na trhu shrnuje následující tabulka:

  Android Windows Phone 7 Symbian iOS
Zdrojové kódy OpenSource Proprietární Uzavřené Proprietární
Počet aplikací 200 000+ 13 000+ 40 000+ 330 000+
Multitasking ano omezený ano omezený
Nových telefonů denně 350 000 31 000 350 000 300 000
Nejúspěšnější výrobci HTC, Samsung, Motorola HTC, Samsung Nokia Apple
Vývoj aplikací Java (API) C# (XNA framework) C++, QT Objective-C (Cocoa framework)
Poplatek z každé prodané aplikace 30%
Registrace vývojáře Jednorázově 25$ 99$/rok 1€ jednorázově 99$/rok

Kapitoly článků
5.  Problémy, konkurence
6.  Závěr

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mobilní operační systém Android

Pátek, 29 Červenec 2011 - 11:54 | Oto Von | neni moc aplikaci, prej jo ty si klasickej...
Pátek, 29 Červenec 2011 - 08:54 | Spodní voda | Máte někdo zkušenost jak funguje androidí...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 19:46 | Rafan | Ptal jsem se kamaráda a ten my odpověděl že tu...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 18:35 | WIFT | Bada mám na Wave (S8500) a zhodnotil bych to...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 17:47 | Haldo | WM nikdy nebol o systeme ale o "vyrobcovi...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 16:24 | Shal | bada je prá dobrá, ale nešel bych do toho už...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 16:22 | Shal | Mě po stažení a nainstalování aplikace pořád...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:52 | Noxik | Aha, tak to se nedivim. To by polozilo kazdy...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:09 | pekr | Taky mam TP2 ... ve skrini :-) S WM6.5 se mi zda...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:06 | pekr | což stojí úplné ho... :-), chce to jen o tom něco...

Zobrazit diskusi