Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lisa Su: Příjmy ze serverů překonaly 50 %, stali jsme se datacentrovou firmou

Zdroj: Fuzheado (CC BY 4.0 DEED)

Z AMD se stala firma, jejíž příjmy jsou zhruba z poloviny tvořené prodejem hardwaru pro segment datových center. Procesory, akcelerátory, FPGA. Tak výrazný podíl může mít dopad na další směřování…

Již od srpna je zřejmé, že servery jsou pro AMD nejrychleji rostoucím segmentem. Na trhu se serverovými x86 procesory dosáhla z ekonomického hlediska více než třetinového podílu, ale i v rámci statistiky podle prodaných kusů má společnost v serverech vyšší podíl než v desktopu nebo v noteboocích. Tento trh se samozřejmě netýká jen procesorů. Společnosti se do něj podařilo proniknout i s akcelerátory Instinct MI300X díky boomu AI, přispívají FPGA i ASIC (ex-Xilinx), DPU akcelerátory (ex-Pensando) i vlastní 5G řešení.

Velkým tématem, které s úspěchem v tomto segmentu souvisí, je dopad na ostatní segmenty. Objevují se diskuze, které spekulují o větším či menším odklonu od klasických produktů. Ne všechny hypotézy se ale jeví jako opodstatněné. Začněme v grafickém segmentu. V první řadě jde o vyjádření společnosti na téma zaměření na mainstream, z čehož četné weby usoudily, že s grafickým high-endem od AMD je konec. Dost možná jsou takové závěry předčasné. Vyjádření totiž může mít čistě marketingové pozadí. Neoficiálně je sice docela dlouho známo, že generace architektury RDNA4 zůstane bez high-endového řešení, ale oficiální cestou tuto informaci AMD zveřejnila až nyní. Z marketingového hlediska je lepší, pokud vydání (nanejvýš) mainstreamových čipů působí jako cíl, záměr, tedy strategie, než jako důsledek zrušení high-endu, ať už z jakéhokoli důvodu.

Bylo opravdu vzrušující sledovat, ja se pro naši firmu datacentrový trh rozrostl. Když si vzpomenete, kde jsme začínali, měli jsme na tomto trhu nízký jednociferný podíl. S podílem na našich příjmech to bylo podobné. V minulém čtvrtletí, mám dojem, dosáhla datacentra více než 50 % našich příjmů. Takže jsme se skutečně stali datacentrovou společností.

--- Lisa Su, CEO AMD

Naopak na co mohou mít výsledky serverové divize skutečně dopad, je úprava strategie v architektonickém vývoji. Tedy společné základy pro grafickou i výpočetní architekturu, které byly ohlášené snahou o maximální softwarovou kompatibilitu. Ve skutečnosti za tímto rozhodnutím může stát i něco jiného - právě samotný fakt, jaké příjmy ze serverového hardwaru plynou. Využití těchto peněz k vývoji architektury, která najde uplatnění i v desktopovém segmentu, může být splacením dluhu grafické divizi, která za neslavné éry Bulldozeru a jeho nástupců držela společnost finančně nad vodou. Právě příjmy z grafik a čipů pro herní konzole zaplatily vývoj prvních generací Zenu. Z dalších prostředků grafické divize pak vznikly první generace akcelerátorů Instinct, které nakonec vyinkasovala serverová divize. Tyto prostředky však grafické divizi dlouhodobě chyběly na vývoj vlastních produktů, takže využití prostředků serverové divize pro vývoj společného základu grafické / výpočetní architektury může mít z dlouhodobého hlediska smysl.

Dalším tématem jsou mobilní procesory. Ačkoli AMD v segmentu x86 procesorů přinejmenším od generace Zen 2 nabízí vyšší energetickou efektivitu než Intel, trh, který by měl být na tento aspekt nejcitlivější (mobilní segment) na procesory AMD příliš nereaguje. Společnosti se podařilo zvyšovat podíl v době dočasně špatné dostupnosti procesorů Intel z důvodu omezených 14nm kapacit, ale další vývoj není nijak závratný. Kusový podíl na trhu se drží v „lepších“ kvartálech kolem 20 %, tedy pod podílem v serverech i v desktopu. Ekonomický podíl ještě níž (17,7 %).

Během IFA 2024 byly podle redakce ComputerBase slyšet stesky některých výrobců notebooků, že podpora ze strany AMD mohla být lepší a dodávky procesorů nejsou takové, jak výrobci očekávali. Je však otázkou, zda si letos AMD naopak nepokládá otázku, proč by měla podporovat výrobce notebooků, z nichž mnozí (přes letité snahy AMD o vylepšování platformy a rozšiřování portfolia o high-end) stále nechávali notebooky s Ryzeny na okraji svého portfolia, mnohdy navíc s podřadnými displeji, úložišti či klávesnicemi oproti adekvátním modelovým řadám s procesory Intelu. AMD po letech snah mohla zkrátka usoudit, že je smysluplnější prodat 4nm křemík v serverech, kde je o něj zájem a kde se zaplatí podstatně lépe než v noteboocích.

Tagy: 

Diskuse ke článku Lisa Su: Příjmy ze serverů překonaly 50 %, stali jsme se datacentrovou firmou

Pondělí, 16 Září 2024 - 22:33 | tombomino | jojo, terapie zabiraji i na starsi obcany :)...
Pondělí, 16 Září 2024 - 21:44 | Kutil | To jde přímo z APU. Takže nevidím problém.
Pondělí, 16 Září 2024 - 21:43 | Kutil | AMD grafiky určitě mají víc než pár promile....
Pondělí, 16 Září 2024 - 21:41 | Ladis | A můžu připojit eGPU přes USB 4 / C? Na to...
Pondělí, 16 Září 2024 - 21:40 | Kutil | Ale AMD to rychlostě dorovnává přes USB 4 / C....
Pondělí, 16 Září 2024 - 21:29 | Akulacz | Ale i to promile splní pojem někdo, který jsi...
Pondělí, 16 Září 2024 - 21:27 | Yusaku | Jo… a kdyz das TB radic primo do APU, tak tu...
Pondělí, 16 Září 2024 - 21:25 | Ladis | Pokud tam má být Thunderbolt, tak tam musí nějaký...
Pondělí, 16 Září 2024 - 21:19 | Yusaku | Jo, notebooky s AMD…. Uz se tesim na nove hezke...
Pondělí, 16 Září 2024 - 20:20 | Kutil | Zlato by dostali v podlouhlé a hodně rychle se...

Zobrazit diskusi