Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Maximální spotřeba Core i9-10900K nemusí být ~250W, kusově se liší až o 46 wattů

Proč se řeší teplota procesoru? Přece dokud nezačne throttlit, tak je to fuk.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Není. Teplota je spojena se spotřebou i tak, že vyšší teplota zvyšuje spotřebu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Třeba, aby si se nespálil ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už to povedal kolega Palomino.

Spotreba a tým vzžarované teplo rastie úmerne teplote a to pomerne výrzane

Ten istý čip(i3770K,@3,2GHz) pri tej istej frekvencii a napätí má pri 75°C spotrebu 115W pri 103°C je to 135W
https://electronics.stackexchange.com/questions/278935/do-electronic-dev...

prípadne vaic teoreticky
https://arxiv.org/pdf/1404.3381.pdf

alebo
https://blog.stuffedcow.net/2012/10/intel32nm-22nm-core-i5-comparison/

Dobre trochu sa tým zvýši teplotný spád a tým zlepši chladenie, ale tak sa ten čip začne rýchlejšie zahrievať.. A to nehovorím o tom, že pri CMOS musím dvíhať napájacie napätie, ak potrebujem, aby pracoval spoľahlivo na vyššej frekvencii (aka Turbo)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys na ZŠ dával větší pozor při hodinách fyziky, tak bys věděl, že CPU nekoná žádnou práci a tudíž veškerou spotřebovanou energii přemění na teplo. Takže když to víc hřeje, tak to taky víc žere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Beru: Takže když to víc hřeje, tak to taky víc žere.
Na ZŠ nás učili Zákon zachování energie. Jak procesor spotřebovává energii?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spotřebovává *elektrickou* energii a produkuje tepelnou. Hnidopichu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ted uz mu zbyva poukazat na nejakou gramatickou chybu a pak uz je totalne v koncich

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak, ještě bych ho mohl třeba urazit. To já ho chtěl jen prošťouchnout protože mi jeho reakce přišla moc osobní. Dále bych třeba mohl namítnout, že jako příklad byl použit procesor 22 nm a nyní se bavíme o 10 nm a tak dále...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché - Intel prodává procesory v letní a zimní variantě.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je třeba pořád připomínat jak mají ty Intely obrovskou spotřebu. Já jsem zvědav až dorazí ARM Cortex X1 procáky do desktopu jestli bude no-x dělat stejné články poukazující na obrovskou spotřebu AMD procáků. Na Phoronixu vyšel test 64-jádrového ARM Gravitonu2 a AMD EPYC Zen2 je pomalejší na vlákno a dražší za pronájem vlákna. No a spotřeba je 225W vs. 100W u toho ARMu. Jsem zvědav kdy vyjde článek o tom, jak je AMD pomalé, drahé a má vyšší spotřebu :D

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=epyc-vs-graviton2&num=8

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?
+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, uražený uživatel AMD. Asi jsem ťal do živého :D

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

ti vypadlo, ze epyc je rychlejsi v 91% testu.. ((: drobnost, malickost.. selektivni slepota..

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

no hej https://cs.wikipedia.org/wiki/Slepota
91 zo 100 testov vede epyc
priemer: x86 epyc je vykonnejsi o 60% (1,6-nasobne) pri spotrebe 2,5 nasobne vyssej oproti tomu arm zazraku .... woooow, hladam a nevidim ten super-duper-ultra-mega brutalny pomer vykon/spotreba pri arm, ved predsa arm musi dat na prdel v pomere vykon/spotreba aspon 5-nasobne (ked uz nie 10-nasobne) a wono tu je to: 2,5/1,6 = 1,56 .... pomer vykon/spotreba lepsi pre arm AZ UCHVATNYCH 1,56-nasobne ... wooow arm wooow

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Děláš si srandu? Ten ARM s dnes už zastaralými jádry má 1,56x lepší poměr výkon/spotřeba a tobě je to málo? A ještě výrazně lepší poměr cena/výkon. Modré z nebe bys nechtěl?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty zas zabudas, ze je dost mozne, ze keby podtaktovali ten EPYC na vykon toho ARMu, dostali by sa pravdepodobne na podobny pomer vykon/spotreba.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To myslím že ne, resp. je to spekulativní. Co je ale celkem jasné je, že pokud by ten ARM měl být přetaktovaný do výkonu toho Epycu (třeba při chalezní kapalným heliem), tak by určitě žral jak prokopnutý.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A o to ide. Porovnavat spotrebu produktov s tak rozdielnym vykonom je zbytocne, pretoze vztah medzi spotrebou a vykonom nie je linearny. Az budu mat oba produkty podobny vykon, potom sa da zacat porovnavat ucinost architektury.
Tiez je otazne, ci ma ten ARM aj taku I/O konektivitu (ktora nezanedbatelne prispieva k spotrebe, vieme ako je napr PCI 4.0 narocne na energiu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty ARMy jsou úspornější by design, protože to je alfa a omega jejich nasazení v mobilních telefonech. A76 má spotřebu 750mW - 1W, záleží na frekvenci, ARM jestli si dobře pamatuji udával 1W při 2,6 GHz.

Jádré Zen2 mají kolem 2W při těch serverových 2,5 GHz, což není zase tak úplně marné. Ale pořád je to 2x víc a mají 3x větší plochu křemíku než ten ARM A76. Tohle v desktopu nevadí, ale v serverech kde potřebuješ nacpat co nejvíc jader na co nejmenší plochu a ještě aby ses vešel do 250W TDP, tak to hraje velkou roli.

Ať se to někomu líbí nebo ne, ten Graviton2 se svými 64-jádry největší monolitický CPU na světě. Intel má nejvíc tuším 28-jádro v monolitu. Myslím ještě 64-jádro byl nějakej ten HiSilicon Kung-peng, ale to je jádro vyvinuté in-house a to bude nějaká tužka s mizerným výkonem. A to má být letos uveden 80-jádrová obdoba Gravitonu, nebo-li Ampere Altra, 80x A76 na 3-3,3 GHz (ten Graviton má fixní takt na 2,5 GHz). To znamená +25% víc jader a 25-32% větší takt, což znamená 1,25 x 1,32 = 1,65 x větší výkon. Obávám se že tahle Altra si dá EPYCy a Xeony k snídani. A to pořád bavíme o starých jádrech A76 z roku 2018.

Co když příští rok vydají na 5nm 160 jádro A78 (ta má IPC vyšší o 30% a FPU výkon o dobrých 40%než stará A76) a přitom velikost jádra je větší o pouhých 12%. To je prostě masakr co ten ARM předvádí. Určitě bude zajímavé sledovat jestli Amazon nebo Ampere dá přednost brutálnímu výkonu v obrovským počtem malých jader A78, nebo jestli budou razit cestu max IPC s tím jádrem X1. Přece jenom ta X1 je o 50% větší jádro 2,2 mm2, což je pořád o dost méně než Zen2, ale už jich tam nenacpout 160 ale jen 128.

Druhá věc je, jestli výrobci serverových ARM CPU nepůjdou rovnou do Matterhornu, protože jestli má být na podzim 2021 křemík v telefonech, tak to znamená, že architektura musí být hotová do konce letošního léta, což je za 2 měsíce. Tady je velký otazník nad serverovým uncore Neoverse, protože N1 přišla až rok po A76 na které stavěla. Je ovšem možné, že tomu dali prioritu a letos uvedou N2 nikoliv na loňské A77, ale na letošní A78/X1 a příští rok bude N3/6xALU Matterhorn/A80/X2/ARMv9/2048-bit SVE2. Z toho by měli mít kluci ve vývoji x86 procáků oprávněně noční můry, protože tady konční sranda a začíná boj o přežití aby nedopadli jako PowerPC, M68K, Alpha nebo Itanium.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No, napsal bych to asi takto: Mně je třeba celkem jedno, jaký CPU běží na mých VPS, jsou tam webservery, nějaké databáze, git repozitáře, emaily, minecraft server, takové normální věci, které by asi měly fungovat na x86 i ARMu. Na tu platformu jsou pak další nároky kromě běnchmarků - například čím je to virtualizované ať si řeší dodavatel, nicméně pokud chce někdo prodávat VPS na ARMu, musí to ten ARM umět perfektně taky, taky to musí mít dostatečné O/I na síti a k diskům a takové ty ostatní věci.

Až mi někdo nabídne VPSku na ARMu, která bude konkurenčně schopná k x86 - tzn. stejný nebo vyšší výkon a stejné nebo menší prachy, klidně přejdu a je mi celkem jedno, jestli to bude A76, X1, Matterhorn nebo Apple A13 s 6 x Alu. V rámci "genderové" neutrality to ani nemusí být ARM, ale klidně třeba Power, Sparc, nebo cokoli jiného.

Zatím je to něco jako termojaderná fůze - už několik (desítek?) let je to skoro "tam" a za půl roku to tady bude a x86 umře, ale uběhne půl roku a zase je konec x86 za půl roku. Ale Duke Nukem Forever taky nakonec vyšel, takže se to nakonec třeba taky jednou zlomí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A není vám divné že ten AMD EPYC má celkovou plochu těch 9 čipletů obrovských 1005 mm2, kdežto ten Graviton2 s miniaturními starými jádry z mobilu A76 (jedno jádro 1,2 mm2 oproti Zen2 s jeho 3,6 mm2) má nějakých 350mm2 a přesto v lecčem dostane ten monster EPYC naprdel?

Hlavně se ukazuje že v serverovém workloadu tam ten výkon opravdu je a ty úsporné miniaturní ARM jádra si nevedou vůbec špatně a dokonce v lecčem poráží vyhypovaný Zen2. A co teprve ten nedávno představený Cortex X1, který má IPC vyšší o 65% než ty staré jádra A76 v tom Gravitonu2 (tedy v přepočtu o 40% vyšší IPC než Zen2)?To teprve bude masakr, protože nehrozí že by AMD zvýšilo IPC taky o 65%. Nejspíš nebudou schopní dát ani těch 40% IPC aby udrželi stejné IPC s tou X1. To je fakt masark :D

A příští rok má přijít komplet nová architektura Matterhorn s důrazem na serverový výkon a našlapanou FPU podporující 2048-bit vektory SVE2. AMD je rádo že umí AVX s 256-bit vektory, Zen3 s velkou slávou přinese snad konečně AVX512 a kdejaký čínský mobil s ARM jádry bude umět 2048bit. To bude ostuda jak prase :D

No už aby to tady bylo, konkurence v zatuchlém x86 rybníku je velmi potřeba.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Az az az az....
Az to bude, porovname. Dovtedy su to rozpravky a vlhke sny.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Však jo, ale 5 let zpátky všechny předpovědi jak bude ARM drtit x86 v serverech byly ničím nepodložené sny a pouhé hrubé odhady co by mohlo nastat.

Dnes tady máme uvedena nová reálná jádra A78/X1, které mají změřené IPC na reálných inženýrských samplech. To je ten rozdíl, to nejsou sny, to je TĚŽKÁ REALITA.

Řekněte mi kdy naposled nějaký výrobce představil místo nového jádra, rovnou dvě se značnými rozdíly (X1 má 4x FPU místo 2x u A78).... a navíc u posledního faceliftu dané architektury místo slíbených 15% IPC dokázal přinést dvojnásobných 30% IPC navrch. To je prostě masakr.

To snad dokázal jenom Apple s jeho A11, ta měla přes 40% IPC jump. Ale to zase byla komplet nová architektura postavená na 6xALU jako první CPU na světě. Rozhodně to nebyl žádný facelift končící architektury jako u toho Cortexu. Jak jsem před půl rokem nevěřil když Andrei naznačil že ARM Matterhorn bude mít IPC jako Apple A12, tak teď tomu věřím. Těch 19-20% IPC co X1 chybí na A12 totiž vypadá, že bude velmi jednoduše dosažitelné. Aby nám ARM neatakoval rovnou A13. To by totiž znamenalo, že X2 na 3,1 GHz by byla ekvivalentem Zen2 na 5,6 GHz, což .... no hrůza a děs :D

Navíc to bude umět ty 2048-bit vektory.... Tohle jestli příští rok přijde do desktopu, tak to bude bomba jak cyp a Intel nejen že bude doporučovat netestovat v benchmarcích, ale bude rovnou doporučovat to všechno nechat vypnuté.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jo a kolik pcie 4 linek ma ten arm? ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

64 linek PCIe4.0
8-kanálové paměti

Překvapen že Intel PCIe4.0 nemá, ale ARM Graviton2 ano, že? :D

https://www.cnews.cz/amazon-aws-graviton2-7nm-arm-procesor-64-jader

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nechce sa mi prechadzat cely ten clanok, ale hned 2. graf ma zaujal:
Number Of First Place Finishes:
Graviton2 64c :13 [9.09%]
EPYC 7742 64c 128t: 65 [45.45%]
EPYC 7742 64c: 65 [45.45%]

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A dalej: " When taking the geometric mean of all these benchmarks, the EPYC 7742 without SMT enabled was about 46% faster than the Graviton2 bare metal performance. The EPYC 7742 with SMT (128 threads) increased the lead to about 51%, due to not all of the benchmarks being multi-thread focused."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejvetsi legrace na to je ale ta, ze ten clanek s grafy jsem mu vcera postnul ja, abych mu ukazal, jak je v tech svych predpovedich mimo a jak je "realny vykon" v testech o necem jinem nez basnit teoretickem IPC.
A on to ted tady postne sam a zase uplne blbe...
Neskutecne :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

When taking the geometric mean of all these benchmarks, the EPYC 7742 without SMT enabled was about 46% faster than the Graviton2 bare metal performance. The EPYC 7742 with SMT (128 threads) increased the lead to about 51%, due to not all of the benchmarks being multi-thread focused. Graviton2 is a heck of a lot more capable than the original Graviton processor, but still not to the level of competing with AMD EPYC 7002 series across the board.

ja tam nevidim, ze by bol ten arm vykonnejsi, vidim to, ze zo 143 testov viedol iba 9%, co je 13x, zvysok mal epyc

taktiez tam ja vidim, ze epyc je o 51% vykonnejsi nez tento arm

cize fakt neviem, odkial mas, ze je vykonnejsi na vlakno

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že je ARM efektivnější víme všichni. Je to jeden z hlavních důvodů proč se osazuje do mobilních zařízení. Na druhou stranu je to procesor s jinou instrukční sadou a proto je nelze snadno zaměnit. Recenze je to pěkná a děkuji za odkaz, ale obávám se, že sw bude stále ještě překážkou, nicméně dle toho testu to ukazuje že budoucnost v serverech to jistě má.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Že je ARM efektivnější víme všichni

Ano a ne. Duvod je, ze si kazdy muze udelat svuj navrh. Bud pojedete od piky (instrukcni sady), nebo koupite navrh na logicke urovni od ARM a pak jen prevest do hardwaru.

Coz vam dava jiste vyhody. Treba Amazon si mohl rict ze budou mit 2.5Ghz strop, a pak hardwarovej navrh bude jednodussi a uspornejsi nez kdyby ste daval stejnou logiku na 5Ghz. AMD na druhe strane ma jeden navrh, ktery pouziva v desktopech na ~5ghz i v serverech na 2.5Ghz.

Je jasne ten Graviton ma lepsi efektivitu, ale neni to tim ze ARM je magicky efektivnejsi - je to proste tim, ze si firma dokaze navrhnout CPU presne na miru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"When taking the geometric mean of all these benchmarks, the EPYC 7742 without SMT enabled was about 46% faster than the Graviton2 bare metal performance. The EPYC 7742 with SMT (128 threads) increased the lead to about 51%, due to not all of the benchmarks being multi-thread focused. Graviton2 is a heck of a lot more capable than the original Graviton processor, but still not to the level of competing with AMD EPYC 7002 series across the board."

Az ten Graviton dozenie ten EPYC, dajte vediet. Potom sa mozme bavit, za akych podmienok (spotrebe, cene, atd.).
Pretoze je ovela lahsie vyrobit procak s polovicnym vykonom ako dohnat / prekonat tych zvysnych 50%.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty budes asi opravdu pacient..kdyz tohle pouzijes po vcerejsku, kdy jsem ti na to odepisoval, ze jsi kompletne mimo..a udelas ze sebe znovu a dobrovolne kompletniho vola :)

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=epyc-vs-graviton2&num=8
Zen2 ma pri stejne konfiguraci jader 64 vs 64 o 47% vyssi vykon.

Ty jsi neskutecny troll...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Na Phoronixu vyšel test 64-jádrového ARM Gravitonu2 a AMD EPYC Zen2“

No vida.
Takže nejnovější ARM po nataktování na podobné frekvence jako Zen 2 dá nižší výkon při nižší spotřebě.
Přičemž kdyby se vzal EPYC s adekvátně nižším výkonem, ta spotřeba nejspíš zase o tolik vyšší nebude.

Čili ty kecy jak ARM dá řádově vyšší výkon při nižší spotřebě zůstaly kde?

„Zen2 je pomalejší na vlákno“
To je dost svérázný výklad těch benchmarků:
ARM 64 vláken, 100 % výkonu
Zen 64 vláken, 146 % výkonu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud slovem "pomalejsi" myslis "rychlejsi o polovinu pri 10% nizsi frekvenci", jo, souhlasim :D kde udelali soudruzi chybu je jasne, Amazon pouzil prilis malo ALU, meli tam dat alespon dva tucty :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby pokračovaly v trendu jak to bylo u Intelu dřív tak by dneska byli na 5nm a spotřeba by byla úplně jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže jeden z prvých, ak nie prvý, !!!!CPU s Cortex X1

May 26, 2020

We have just announced our 2020 Arm Mobile IP,

Therefore, we are delighted to announce the Cortex-X Custom (CXC) program.
he very first CPU as part of the CXC program is the Arm Cortex-X1 CPU.
https://community.arm.com/developer/ip-products/processors/b/processors-...

!!!!!bude od AMD

Jun 2, 2020
As per the reports, the company is working on Ryzen C7 chipset for smartphones that include two Gaugin Pro cores based on ARM’s recently announced Cortex X1 cores running at 3GHz. It is paired with two cores based on the Cortex A78 running at 2.6 GHz, and four low-power cores based on the Cortex A55 running at 2 GHz.

It is said to have the elusive RDNA-based smartphone graphics solution that AMD and Samsung partnered for last year. As per the leak, the GPU is about 45 percent faster than the Adreno 650 used in SD865. Further, the chipset is said to have support for LPDDR5 RAM and 2K displays at a 144Hz refresh rate.
https://www.gizmochina.com/2020/06/02/amd-ryzen-c7-soc-leak/

5. 6. 2020
AMD pravděpodobně chystá vstup do světa mobilních čipů, ukazuje únik od Gizmochina. SoC novinka by se měla jmenovat AMD Ryzen C7, využívat má dvě jádra Cortex-A78 (3 GHz), dvě Cortex-X1 (2,6 GHz) a čtyři Cortex-A55 (2 GHz). Podpora pamětí bude LPDDR5, 5G modem dodá MediaTek, součástí bude i Wi-Fi 6. Zajímavé by mohlo být GPU, kdy AMD začlení vlastní RDNA 2 Mobile se čtyřmi jádry. 5nm výroba se rozjede u TSMC.
https://www.lupa.cz/clanky/chyba-ve-vmware-a-prevzeti-kontroly-nad-serve...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ukazuje únik od Gizmochina. SoC novinka by se měla jmenovat AMD Ryzen C7"
.. zrovna tenhle konkretni 'unik' je temer jisty fake :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo hovorí o tom, že by mohol byť reálny

1. Existuje majetkové prepojnie AMD a ARM
2. AMD custommized ARM mala a má a v plánoch bol aj hybrid ARM + x86 od AMD
3. Rumor píše o customized ARM

1.
Mubadala prodala jednu část AMD, jen aby výhodněji koupila jinou
10. 3. 2017
Mubadala vlastnila 141,9 milionu akcií AMD odpovídajících 15,1% podílu ve společnosti. 45 milionů akcií nyní prodala, čímž získala $613 milionů dolarů,

Součástí těchto smluv je záruka ze strany AMD, že Mubadala může kdykoli - nejpozději však do 29. února 2020 - od AMD koupit 75 milionů akcií za $5,98 kus. To je velmi pěkná cena, zvlášť při stávajících $13,63 za kus. Jenže tato záruka má jeden háček. Platí pouze pokud Mubadala (i touto transakcí) nezíská více než 19,99% podíl v AMD
https://diit.cz/clanek/mubadala-prodala-akcie-amd-pro-nakup-jinych

March 8 2017
SoftBank to sell 25% of Arm to Saudi-backed fund
The decision was made as the SoftBank-led fund looks to hit its fundraising goals and secure the backing of Mubadala, the Abu Dhabi state-backed investment group,
https://www.ft.com/content/e4fe85cc-037e-11e7-ace0-1ce02ef0def9

1. Architektura AMD K12 zahrnuje ARM i x86 moduly
6. 5. 2014
2015 - SkyBridge

Napřesrok totiž dojde ke sjednocení vývoje x86 a ARM architektur. Pod názvem projekt SkyBridge chystá společnost modulární design, který sjednotí podobu APU / SoC do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra (aby nedošlo k nedorozumění: buďto jedna, nebo druhá) jako hlavní výpočetní jednotky

Je sice pravda, že již nově uvedená generace SoC Beema a Mullins disponuje obojím (zároveň), ale ARM procesor slouží výhradně jako bezpečností koprocesor, ne jako univerzální výpočetní jednotka.
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm

AMD Seattle: Osm 64bit ARM jader s L3 cache pro servery
29. 1. 2014
Nejvýznamnější zlom v historii AMD? Tak nějak možná za pár let bude označovaný den, kdy AMD vydala procesor vybočující z pětačtyřicetileté x86 tradice: Opteron A1100
https://diit.cz/clanek/amd-seattle-osmijadrovy-64bit-arm-pro-servery

Detailní mikrosnímky IO čipletu Ryzenu a Epycu ukazují „hodně pamětí“
30. 4. 2020
Naopak úplně dole a téměř vlevo najdete PSP. Opět nejde, jak by se leckdo mohl těšit, o integrovaný PlayStation Portable, ale o uživatelsky významně nudnější Platform Security Processor, bezpečnostní koprocesor postavený na ARM architektuře.
https://diit.cz/clanek/detailni-mikrosnimky-io-cipletu-ryzenu-epycu-ukaz...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nope, aniz bych cetl tvuj elobarat.
Jedna se o konkretni unik konkretnich informaci..a ty jsou z velkou pravdepodobnosti fake.
To ze AMD treba na necem pracuje tohle nerozporuje. Na SWH, kde k tomu konkretnimu uniku byl clanek, mas i nejake povidani v diskusi, ktere jsem tam postnul, proc je to povazovane za fake..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porzriem, ale AMD malo MIPS (njakôr a potom ho predalo svojmu exprezidentovi Atiq-ovi Razza-ovi, ktorý sa do AMD dostal kúpou NexGenu) a Am29k smerom ku k5 je známe. takže dekóder x86 do Zen3 alebo x86 dekóder pre ARM nie je vec, ktorú by AMD robilo prvý raz v živote. Takže úplna vtákovina to nemusí byť

April 17, 2007 7:55 a.m. PT

Advanced Micro Devices unloaded its Alchemy line of microprocessors on Tuesday, selling the product to Raza Microelectronics.

The Alchemy processors are designed for low-power devices such as handhelds or portable media players. The products never made a huge splash and complicated the company's product lineup with their use of the MIPS instruction set.
https://www.cnet.com/news/amd-dissolves-alchemy-product-line/

CUPERTINO, CALIF. AND SUNNYVALE, CALIF. -- June 13, 2006 --Raza Microelectronics, Inc. (RMI®), a worldwide leader in advanced semiconductor solutions for the next-generation Information Infrastructure, and AMD (NYSE: AMD) today announced that the two companies have entered into a broad strategic relationship.

As a key part of this cooperation, RMI will acquire the MIPS-based AMD Alchemy™ processor product line and operations from AMD, and AMD will become an investor in RMI. T
https://www.design-reuse.com/news/13589/raza-microelectronics-amd-broad-...

The AMD Am29000, often simply 29k, was a popular family of 32-bit RISC microprocessors and microcontrollers developed and fabricated by AMD. They were, for a time, the most popular RISC chips on the market, widely used in laser printers from a variety of manufacturers. In late 1995 AMD dropped development of the 29k because the design team was transferred to support the PC side of the business. The majority of AMD's resources were then concentrated on their high-performance, desktop x86 clones, using many of the ideas and individual parts of the latest 29k to produce the AMD K5.

AMD Am29050

The final general-purpose version was the 29050. The 29050 also has much better floating point performance than previous 29k microprocessors. Several portions of the 29050 design were used as the basis for the K5 series of x86-compatible CPUs. The FPU was used unmodified, while the rest of the core design was used along with complex microcode to translate x86 instructions to 29k-like code on the fly.
https://cpumuseum.jimdofree.com/museum/architectures/am29000/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný nespochybniteľný argument je, že 4xCU pri NAVI nemôže dať 4k @144 Hz. To je pakovina,
Z pohľadu bežnej spotreby mobilu, by v takom čipe mohli byť 2-3 CU. A pri 4CU

V tom mobile ma SoC do 5W a teda GPU max 4W
Nvidia’s RTX 3000 Series to Draw Up to 375W!?
https://www.youtube.com/watch?v=-1RDiIwUD58

To dáva priestor pre High end NAVI 2
375W/4W= 93,75 násobok *4CU = 375 CPU max. pre high end Navi 2, ak nechce mať AMD vyššiu spotrebu ako nVidia (To platí pri rovnakej frekvencii NAVI2 v mobile aj desktope).

A to by high-ned Navi 2 mala dať 5-6 ks 16k monitorov at 144fps naraz.(alebo 1 ks 32k monitora s 1-2 16k monitormi spolu) Tomu nikto neverí..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze jsi to ty...
https://youtu.be/7FpcgcUXGv8?t=2706
Tady to mas i s vysvetlenim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam boli použité v podstate arumenty

1. Doteraz sa nič taká nestalo - pri frekvencii mpobilnej GPU
- A preto sa nemôže?

2. Preklep GPU Unit (teda 2x Unix za sebou)
- To je pomerne odvážne usudzovať niečo. aj u nás hovorí veľa ľudí PIN číslo (Osobu identifikujúce číslo číslo). To možno niečo hovorí o intelekte leakera ale o informácii nehovorí nič

3. Nikdy sme nepočuli, že by AMD robilo s inštrukčnou sadou ARM
- Ale robilo
https://www.amd.com/en/amd-opteron-a1100
AMD Opteron A1100 – Now “Released”
January 14, 2016
The AMD Opteorn A1100 series

Here is AMD’s slide highlighting the key points. 8x ARM Cortex-A57 cores, 8MB L3 cache, 128GB RAM support thanks to the 64-bit architecture, dual 10GbE. That covers the compute side, although the storage side is intriguing.
https://www.servethehome.com/amd-opteron-a1100-now-released/

4. Robil by to Samsung nie AMD
- ako som napísal vyššie samsung vývoj v roku 2019 zavrel, ľudia, čo na tom robili, robili v minulosti pre AMD a AMD má vývojové centrum CPUv tom istom meste ako mal samsung.

5, Uveriteľné špecifikácie sú skopírované od koinkurencie.
-Ak si od ARM licencujeme Cortex tak musia byť rovnaké okrem interných úprav od výrobcu. Teda špecifikáciu musia byť rovnaké - ak sú súčasťou licencie, tak sa používajú aj rovnaké pojmy.

Otázna je jedine uveriteľnosť špecifikácie GPU, ale inak nič.

A dAdoredTV sa pomernr často mýlila

počnúc
Low-endové Ryzeny 3000 zůstanou 12nm, Ryzen 5 3600 již bude 7nm
7. 12. 2018
Včera jsme se podívali, co o Ryzenech 3000 tvrdí AdoredTV.
https://diit.cz/clanek/low-endove-ryzeny-3000-zustanou-12nm

„Uniklé“ specifikace Ryzen 3000 působí nevěrohodně
6. 12. 2018
Snad i proto se bleskově rozšířily údajné specifikace těchto 7nm Ryzenů, jejichž původ se váže k YouTube kanálu AdoredTV.
Tabulka uvádí specifikace 7nm APU s až 20 CU.
https://diit.cz/clanek/unikle-specifikace-ryzen-3000-jsou-podezrele

Ne, ani jedna z těchto konfigurací není nativně čtyřjádrová, postavená na novém kousku křemíku disponujícím fyzicky pouze čtyřmi jádry. Tato spekulace, kterou šířil web, respektive YouTube kanál AdoredTV, je vyvrácena (ostatně ona ani nevypadala příliš uvěřitelně - masky na ne-EUV FinFET procesy jsou drahé a kvůli dvěma levným modelům by se jen těžko mohly vyplatit).
https://diit.cz/clanek/ryzen-3-3100-3300x-maji-rozdilnou-konfiguraci-jadra

Takže pri AdoredTV by som si dával pozor. Viackrát sa ukázalo, že nemali pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem o tom psal včera (a zdroj není Gizmochina):
https://pbs.twimg.com/media/EZVbgkQXsAE9Hyj?format=png&name=medium

PS: Osobně tomu nevěřím (možná tak kdyby to bylo od Samsungu...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung práveže nie. Samsung zrušil a sú to väčšinou pôvodní zamestnanci AMD , keďže v Austine má hlavný vývoj (Intel tam má veľmi málo ľudí vo vývoji) už len Texas Instruments a AMD a od roku 2010 do roku 2020 ho tam mal Samsung a robil tam Exynos, zrušil a tí ludia sa mohli vrátiť k AMD.

Samsung closes Texas R&D center, leaving future of Exynos chip in doubt
By Andy Boxall
November 6, 2019

There are concerns over the future of Samsung’s Exynos processor after the company confirmed 290 employees will be laid off at its CPU research and development office in Austin, Texas
https://www.digitaltrends.com/mobile/samsung-texas-exynos-closure-news/

On 2010 Samsung founded a design center in Austin called Samsung's Austin R&D Center (SARC). Samsung has hired many ex-AMD, ex-Intel, ex-ARM and various other industry veterans

fter a three-year design cycle, SARC's first custom core called the M1 was released in the Exynos 8890 in 2016
https://en.wikipedia.org/wiki/Exynos

AMD develops and manufactures its processors and other products in facilities in Sunnyvale, California, and Austin,Texas. A new fabrication facility was opened in Dresden, Germany, in 1999.
https://searchservervirtualization.techtarget.com/definition/AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM Cortex X1 do desktopu nedorazi. Je nepodstatne, jestli je to dobre nebo spatne, podstatne je, ze nedorazi. Presneji, nedorazi do desktopu beziciho na Windows, coz je odhadem tak 98 az 99% desktopu. Takze debata je silne teoreticka.
V serverove sfere je ARM zajimavy, byt myslim zejmena pro aplikace, kde neni treba casto pristupovat do pameti, protoze pametovy subsystem ma mezery.

Spotreba je velice zajimava, ale jsou to hrusky a jabka, protoze Graviton2 ma myslim 32MB L3 oproti 64 nebo 128 u Epyc 2 a cache je zasadni zrout jak energie, tak kremikove plochy.

Netusim, jakym procesem je vyrabeny Graviton2, ale jsem presvedcen, ze AMD i Intel vyrabi na procesech umoznujicich dosahovani vysokych frekvenci na ukor energeticke efektivity. Mohlo by byt zajimave, kdyby AMD delala serverove procesory jinym procesem.

ARM ma sanci v serverech bezicich na Linuxu, potencialne v Apple pocitacich (za predpokladu, ze se Apple zase vysere na sve zakazniky a jejich existujici software a zmeni HW platformu). V beznem desktopu bezicim na windows je aktualne nepouzitelny, i kdyz, co si budem povidat, slusna cast manazerskych notebooku a kancelarskych desktopu by si s nim vystacila.

O cene bych se celkem nerad bavil, cena Gravitonu2 je realne neznama, resp. tezko overitelna z nezavisleho zdroje, protoze se na volnem trhu neprodava

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna z oblasti serveru, kde se ARM taky nepodiva jsou i virtualni Win stanice pro Remote desktop. Coz je dnes docela oblibene reseni pro vzdaleny pristup bez nutnosti pristupu do agendy interni site.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci rozporovat hlavni sdeleni prispevku, jen s temi procenty u Windows desktopu to zase tak nerehanejte. Fakt uz neni rok 1999. Ze v CR v mnoha ohledech stale panuje IT pravek, neznamena, ze na vyznamnejsich trzich to neni dost jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono na konkretnich par procentech nahoru/dolu moc nezalezi. Widle jsou dominantni platforma, bohuzel. Apple je zase sam pro sebe. Z toho se pak odviji zbytek tech veci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, prehnal jsem to, Linux ma asi 2%, macOS 6 a zbylych 92% ruzne verze windows. Ostatni sbiraji nejspis jednotky (kusu, ne procent).
Neshazujte Cesko - pokud jste delsi dobu nepobyval v zahranici, tak si ani neuvedomujete, jak dobre na tom v Cesku jste, jenom nesmite srovnavat vsechno s Nemeckem (kde se obcas taky deji neuveritelne hovadiny, napr. Energiewende).

Mne by se docela libila vetsi variabilita platforem, ale zasadni problem je dostupnost SW. Kdo si chce zahrat neco z tohoto desetileti, tak bud hraje na konzoli (x86 platforma), nebo na Windows (x86 platforma), protoze Mac, Linux a emulace jsou vsechny docela naprd. Kdo chce vazne pracovat v CAD/CAM/CAE, tam byva software vetsinou pro Windows, obcas i pro Linux (treba ANSYS), ale porad x86. Grafici a jim podobni casto konci u Apple (stale x86), ale nevim, jestli je to jenom setrvacnost nebo to ma opravdovy duvod.
Takze realne jedini lidi, kterym je jedno, na jake platforme pracuji, jsou ti, co si vystaci s prohlizecem. To je minimalne pulka manazeru (treba vetsina PM, ktere znam, pouziva Apple, ale nikdy jsem nepochopil proc, protoze oni potrebujou fakt jenom online Office) a slusna cast uredniku.
A pak treba ja, ja v podstate potrebuju browser, linuxovou virtualni masinu a IntelliJ Ideu. Uz ted to mam vsechno na Linuxu, takze prechod na jinou hardwarovou platformu by nebyl problem, kdyby se to vyplatilo a kdyby to Lenovo/Dell/HP nabizeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si, ze v CR je to kdovijak slavne, i kdyz se to ted casto rado rika, v souvislosti s nejruznejsimi tendencemi ve svete. Ze je v Cesku dobre a tak. Realita je takova, ze prumerny Cech stale pracuje za zebracenku a nevidim vyhledove, ze by to melo byt jinak. A od platu stredni tridy se toho spoustu odviji. V Cesku bych nechtel byt zamestnan (coz jsem nikdy ani nebyl) a nechtel bych dnes v Cesku ani podnikat, coz jsem si zkusil. Ale to je uz dost off-topic.

Co se tyka dostupnosti SW jako problemu, tak ja mam zkusenost, ze casto se problemy zejmena umele vytvareji. Prekazky kladou samotne procesy ve firmach, jak jsou nastaveny. Klasicky korporat je uplne zarnym pripadem, kde je to na Windows umele zadratovane, v Cesku tuplem. Venku je v IT v tomto ohledu mnohem vice flexibilnich firem nez v CR, protoze treba ta zminovana variabilita platforem tam v urcite mire byla vzdy. Cesko je dost uzavrene, a tim i zaostale v mnoha ohledech. Je to treba i v tom, ze ve vyspelem svete je mnohem vetsi navaznost IT a obecne technologickych firem ze soukromeho sektoru na univerzity, coz je v Cesku uplne zanedbatelne nebo to neni efektivni a pritom je to dulezita soucast jakehokoliv vyvoje smerem k prosperite (nikoliv k upevneni pozice montovny, jak je to stale nastaveno v Babisove).

Co se tyka Applu, tak co jste nezminil je, ze dneska je to hlavne vyvojarska platforma (kde se vyviji tedy hlavne pro ARM), ti grafici jsou uz spise takove prezivajici stigma z minulosti, kdy v 90. letech platilo Mac = grafik. Osobne kombinuju Linux a Mac a nerekl bych, ze tady je neco, co by melo omezovat nabidkou SW, vyjma tech ruznych CADu, mne uz spis omezuji Windows, ktere jsou dost zoufale samy o sobe. Hry pro mne nejsou tema, ale co sleduji, tak konzolovy a PC smer tady stale vice jde do ustrani - z pohledu toho uplne bezneho uzivatele. Dneska mladi jedou hlavne na mobilech. Na desktopu se x86 kazdopadne bude drzet, to souhlasim, a to i diky mnohdy umelemu lpeni na Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje i7-10700F bere jen 197 Wattů!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pche, moje 8700K jenom 135 ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě na tom paříte Excel 3D, Word of Darknes a podobný dle intelu náročný gamesy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Super úvodní obrázek :-)
Můj Řízek má 90W 3700 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

it's not bug its feature!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z toho vyplývá, že hlupákovi, který si takový procesor chce koupit, nemusí stačit dimenzovat jeho chlazení a napájení na cca 300W, pro sichr to je třeba zvednout na
350W pro případ že chytí horší kousek.

No a uvažovat o klimatizaci, jakou mají sálové počítače.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chlazení snad ne. Podle toho popisu by oficiální TDP měla být právě hodnota, na kterou (nebo vyšší) je potřeba dimenzovat chlazení.
Víc tepla může procesor vydávat jen za příznivých podmínek a dočasně.
Čili za dobrých podmínek se procesor může na chvíli rozjet i přes TDP (a Intel počítá s tím, že chlazení nebude stíhat), akorát se pak zase musí uklidnit dřív než se upeče :-)

S napájením to bude horší; Řekl bych, že ty občasné brutální špičky nebudou úplně dobrá věc pro životnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100 W žárovky už zákázala EU, takže z 278 W žárovky rupne Grétě cévka.
Intel ale dostane vyjímku, protože řekne, že to je topné těleso do radiátorů ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zase ty peaky jsou časově omezeny na desítky sekund, procesor se vejde do daného TDP, ale ty peaky nejsou dobré pro žádnou z komponent

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.