Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MediaTek uvede ARM SoC vyráběná 12nm FinFET TSMC ve druhé polovině roku

10nm čipy MediaTeku zamíří na trh za několik měsíců, krátce předtím firma zahájí rizikovou zkušební výrobu čipů 7nm, opět u TSMC.

Je to takové trochu zvláštní oznámení, jelikož MediaTek už aktuální ARM SoC Helio X30 vyrábí 10nm procesem. Nicméně firmě TSMC se zjevně povedlo s 12nm procesem, který navazuje na 16nm výrobu, vůbec první FinFET u TSMC, trefit do černého minimálně u ARMových výrobců typu MediaTeku, ale také u zájemců o čipy větší (Nvidia s jejími čipy rodiny Volta).

Již v průběhu tohoto roku, někdy ve druhém pololetí, se objeví na trhu nové ARM čipy od MediaTeku, které bude TSMC vyrábět 12nm FinFET procesem. Jde fakticky o shrink 16nm výroby, takže přenositelnost návrhů na nový proces je poměrně velká a bezproblémová. MediaTek přitom u TSMC risknul i nechvalně proslulou 20nm planární výrobu SoC Helio X20.

Vedle 12nm samozřejmě TSMC ladí a vylepšuje i 10nm výrobu, která ale zatím nedosáhla uspokojivých výsledků pro plné komerční nasazení (což neznamená, že si někdo nenechá péci příslušné wafery bez ohledu na výtěžnost). 10nm výroba u TSMC by měla do plné kapacity naběhnout až někdy na podzim tohoto roku. Už v příštím čtvrtletí tohoto roku pak MediaTek očekává první zkušební vzorky čipů vyrobených 7nm procesem.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MediaTek uvede ARM SoC vyráběná 12nm FinFET TSMC ve druhé polovině roku

Úterý, 21 Březen 2017 - 13:34 | Dolan | 1) taký detail, ale odkiaľ je to, že...
Úterý, 21 Březen 2017 - 09:32 | del42sa | "Jde fakticky o shrink 16nm výroby, takže...

Zobrazit diskusi