Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mezinárodní obchodní komise zakázala prodej iPhonů a iPadů v USA

galaxys4_benchmark_iPhone5
Nový zákaz vzešlý z delšího vyšetřování se týká převážně starších modelů dodávaných Applem jednomu z operátorů a v platnost vstoupí pouze pokud jej Barrack Obama nevetuje.

International Trade Commission (ITC) vydala své dlouho očekávané rozhodnutí ve věci prošetřovaného sporu mezi Applem a Samsungem. Tedy přesněji bychom měli říci: jednoho z asi miliardy probíhajících dílčích sporů po celé planetě. Její rozhodnutí je takové, že zakazuje Applu importovat na území USA a prodávat zde modely telefonů iPhone 3, 3GS a 4 a také iPad „1“ a 2, a to v 3G verzi pro operátora AT&T.

Tyto produkty dle šetření ITC porušují Samsungův patent pro kódování mobilních komunikací (tři další patentové spory Samsungem zde vznesené byly smeteny se stolu).

Ban ještě není plně platný, dle amerického práva má prezident USA celých 60 dní na jeho prověření a vydání případného veta. Vůbec tedy nakonec nemusí vstoupit v platnost. A kdyby se tak náhodou stalo, přiznejme si, že prodeje zastaralých modelů, ač se ještě třeba vyrábějí, už nepředstavují pro Apple nic, z čeho by zaslzel. Rozhodnutí ITC přichází pozdě, netýká se aktuálních modelů a zjevně neřeší škodu, kterou to Samsungu mohlo hypoteticky i prakticky způsobit. Že by nás čekal další následný spor o škodu?

Ostatně ono těch omylů v tomto odporném softwarové-patentovém právu bylo už více, připomeňme, že Samsung byl odsouzen zaplatit Applu 1 miliardu dolarů, aby se pak ukázalo, že rozhodnutí padlo na základě „porušení“ neplatných patentů. K platbě nakonec nedošlo, ale to neznamená, že se na věci nenakrmila tlupa parazitů patentových právníků. Není výjimkou, že patenty Applu, pro které se soudí, se nakonec ukáží jako neplatné, například „pinch-to-zoom“. I bývalý dlouholetý šéf Applu, John Sculley, jasné říká, že Apple se zastavil a proti dravému jihokorejskému gigantu nemá co nabídnout. Já jen dodám, že jedině to, co poslední roky pozorujeme: vyvolávání patentových sporů.

Kdyby americké soudy nezaujatě prozkoumaly každý jednotlivý patent Applu, nebo i jiných společností, jsem přesvědčen, že by jich jako neplatných padlo více. Důvodem je to, že tento systém narostl do tak obřích rozměrů, že se v principu již dávno zhroutil a jediný důvod proč nepadne a není vytvořen systém nový, spravedlivější vůči malým, novým inovátorům, je ten, že tlak korporací je tak obrovský, že žádný americký politik si nedovolí tuto Pandořinu skřínku otevřít.

Firmě Apple nelze upřít jedno: pod vedením zesnulého Jobse patřila k absolutní inovátorské špičce, dodnes vydělává nemalé peníze, ale také je faktem, že stále více žije ze své pověsti a jistoty, kterou jí skýtá americký trh, na němž má své pozice chráněny právě díky americkému patentovému systému a principům fungování amerického práva jako takového. Uvidíme, jak dlouho toto ještě vydrží. Číňanů je 1,3 miliardy a Apple z této země může těžit jen do chvíle, dokud je to pro Čínu a její korporace výhodné. Ostatně levnější iPhone už prý nebude vyrábět „drahý“ Foxconn, ale s menšími maržemi smířený Pegatron.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mezinárodní obchodní komise zakázala prodej iPhonů a iPadů v USA

Pátek, 7 Červen 2013 - 12:11 | any wher | myslím významný rozdíl ;)
Čtvrtek, 6 Červen 2013 - 11:40 | Eser | Podle tebe nejspíše ne, ale opravdu mezi nimi...
Čtvrtek, 6 Červen 2013 - 06:49 | any wher | mezi těmi verzemi je nějeaký rozdíl? :)
Středa, 5 Červen 2013 - 20:18 | bager | neni najpredavanejsi 4s ?
Středa, 5 Červen 2013 - 15:42 | any wher | 4ka je nejprodávanější iHračka pro děti, protože...
Středa, 5 Červen 2013 - 13:40 | Alexandra Stanovska | Aky ma zmysel zakazovať predaj výrobkov ktoré sa...
Středa, 5 Červen 2013 - 13:02 | John Doe | Svítí slunce, tráva je zelená a Apple nesmí...
Středa, 5 Červen 2013 - 12:01 | Dizz | Ja moc inovativnosti za poslednich cca 10 let moc...

Zobrazit diskusi