Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Netbook s Atomem v testu: Windows 7 Starter vs Linux Lubuntu 15.04

Čtyři roky starý netbook Asus Eee PC X101CH s pomalým Atomem N2600, směšným 1 GB RAM a ještě pomalejším pevným diskem se stal středobodem dnešního duelu dvou operačních systémů. Který ze souboje vyšel vítězně?

Windows 7 Starter / Asustek

Můžeme se na to dívat tou optikou, že Microsoft udělal, co mohl, aby výrobcům pomalých netbooků poskytl ty nejúspornější Windows. Jenže to není pravda. Zkušenost z let předešlých a z ještě pomalejších a hůře vybavených netbooků jasně říká, že než Windows 7 Starter, tak to raději Windows XP SP3. Windows 7 Starter v kontextu toho, jak běhají na uvedeném hardwaru, jsou šmejd, jehož použitelnost je daleko za hranicí toho, co považuji za přijatelné. Významnou měrou se na tom samozřejmě podílí volba Asusteku, který ač Windows 7 Starter šlo používat na strojích se 2 GB RAM (důkaz), osadil tento netbook 1 GB a to ve formě čipů připájených přímo na základní desce a kapacitu tak ani dnes nelze rozšířit. Volba HDD místo SSD smysl dává, s ohledem na ceny a nabídku SSD před těmi 4 až 5 lety.


Natvrdo napájené paměti.

Lubuntu 15.04 / David Ježek

Lubuntu má pochopitelně lepší výchozí pozici. Nikdo jej totiž nikomu nevnucuje a hlavně je schopno běhat poměrně svižně i na tak mizerném hardwaru, jakým z pohledu dnešní doby (i doby před X lety) oplývá testovací netbook. Jednoznačně všem, kteří dodnes trpí se strojem této třídy na Windows 7 Starter doporučuji okamžitou náhradu za Lubuntu.

Na systému, který není totálně zahnojen a u kterého díky jeho nízkému podílu na trhu desktopových OS není až tolik nutné řešit instalaci „nenažrané aplikace jménem antivirák“, máte naprostou svobodu toho, co vám jak poběží. Ani Lubuntu 15.04 není na hardwaru netbooku X101CH nějakým trhačem asfaltu, to by bylo nutné sáhnout kupříkladu po kombinaci Slackware / pekwm a podobných už více hardcore záležitostech, ale srovnání s Windows 7 Starter v praktickém použití dopadá jako srovnání Heleny Růžičkové s Usainem Boltem.

Q.E.D.


Nyní po letech už nemá valného smyslu přemýšlet o ocenění. Bylo by to ostatně neférové, protože Asustek nebyl jediný, kdo prodával takovouto kombinaci hardwaru s Windows 7 Starter. Kdybych však měl na základě této zkušenosti generalizovat a tedy hovořit o této třídě netbooků jako takových, tak bych všem výrobcům, kteří takovouto kombinaci uvedli na trh, nejspíš býval udělil antiocenění.

Na netbooku Asus Eee PC X101CH ale oceňuji kvalitu konstrukce. Šasi, ač plastové, tak drží perfektně a máte z něj i díky malé velikosti stroje dojem bytelnosti (na druhou stranu bytelnost zacvakání plastového dílu z klávesnicí k plastovému podvozku znesnadňuje případnou náhradu HDD za SSD). LCD má trochu lepší zorné úhly, pěkné barvy, výbornou odezvu. Mezi vstupy je základ toho potřebného, napájecí adaptér je na svoji dobu příjemně malý a celek se tak dobře přenáší. Klávesnice se se svou konstrukcí řadí mezi ty lepší a touchpad funguje příjemně. Po nahrazení oněch W7S za Lubuntu se z tohoto netbooku stal příjemný záložní/cestovní stroj. A kdybych do něj ještě osadil nějaké to 32GB SSD, nebylo by vůbec o čem se bavit.

Vítězem tohoto testu je pro mne každopádně Linux. Když i optikou jiných distribucí přeplácané a hladové Lubuntu natře zrak Windowsům a ukáže, že i tak nevýkonný hardware lze dnes bez větších potíží provozovat, tak to něco znamená. Rád bych tedy poděkoval tvůrcům projektů Linux, GNU, LXDE, Ubuntu, Lubuntu a mnoha jiných. Nebýt jich, tak jsem „ten červenej krám“ už nejspíš rozmlátil kladivem jako bezcenný kus železoplastu. A když nad tím tak přemýšlím, nemohu neudělit linuxové distribuci Lubuntu naše nejvyšší ocenění.

Ocenění Deep in IT - zlaté
Za velmi úsporné provedení,
za svižný běh i na mizerném hardwaru,
za snadnou instalaci i obsluhu a za 0Kč cenu
udělujeme zlaté ocenění linuxové distribuci Lubuntu.

Závěrem snad jen zbývá dodat, že dvě naprosto zbytečné věci pomalu, ale jistě míří tam, kam patří. Do záchodové mísy…

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Netbook s Atomem v testu: Windows 7 Starter vs Linux Lubuntu 15.04

Středa, 9 Prosinec 2015 - 12:04 | Mil2house | Tak proč MS ty Win7 neupravil? Někdo ho snad...
Pátek, 6 Listopad 2015 - 16:00 | RedHawk | Davide, bezal mi na tom WinX asi 2 tyzdne, bez...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 00:22 | RedHawk | dokonca pod WINE bezi aj klasicky Word, Excel a...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 00:15 | RedHawk | da sa a ssd mi o o dost zrychlilo. na Crucial...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 00:03 | RedHawk | Ja len doplnm (pisuc v hoteli zrovna na tomto...
Sobota, 31 Říjen 2015 - 01:29 | Gath G | "Pro odpověď na tento příspěvek budeš muset...
Sobota, 31 Říjen 2015 - 01:24 | Gath G | Nápodobně, já také čekal, že W7 dopadne lépe...
Středa, 14 Říjen 2015 - 13:26 | Richard Mrazek | Dá se do toho EE strčit SSD? Dá se předpokládat,...
Středa, 14 Říjen 2015 - 13:15 | David Ježek | nemáte podobnou plečku, máte atom z3735. a to je...
Středa, 14 Říjen 2015 - 11:12 | Richard Mrazek | Tak mám podobnou plečku s Atomem a 1GB RAM, ano,...

Zobrazit diskusi