Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia GPU Boost - do třetice (aktualizováno)

Nvidia GeForce GTX 680 Kepler
Opět se vracíme k technologii Nvidia GPU Boost, která řeší optimální využití TDP GeForce GTX 680 formou automatického přetaktování. To totiž může být odlišné u vzorků pro testy a prodejních karet.

Na situaci se znovu podíval Damien Triolet ze serveru Hardware.fr, který už v rámci recenze GeForce GTX 680 vyjádřil určité pochybnosti o způsobu, jakým technologie funguje. Pokusil se nejasnosti konzultovat s Nvidií, ale odpovědí mu bylo, že společnost nechce zveřejňovat informace o kvalifikačním procesu, protože by se na jejich základě mohla inspirovat konkurence. Budiž (byť AMD věděla o principu fungování GPU Boost již v den vydání Kepleru, kdy nás informovala o rozdílech mezi GPU Boost a vlastním PowerTune).

Nvidia GK104 prezentace 082

O co jde tentokrát: Při prezentaci Kepleru v San Franciscu padl při promítání výše uvedené stránky z prezentace dotaz, zda je frekvence GPU Boost shora nějakým způsobem omezena. Odpovědí bylo to, že stejně jako v grafu není vyznačeno žádné omezení, tak ani ve skutečnosti se žádné omezení nekoná a takty závisejí pouze na teplotě a spotřebě (byť ne lineárně). Takovým způsobem jsme technologii prezentovali i v našem článku.

Podle zjištění Damiena Trioleta ale GPU Boost funguje trošku odlišně. Jistě jste si všimli, že v rámci různých recenzí můžete narazit na odlišnosti v taktovacích frekvencích, které bývají vysvětlovány odlišnou teplotou (chlazením) a spotřebou (která se kus od kusu liší, což je důsledek variability výrobního procesu TSMC). Triolet ale zjistil, že existuje pět typů karet - jednotlivé kusy jsou certifikovány pro určitou frekvenci, která je pak maximem, na něž GPU Boost kartu přetaktovává.

Vzorek, který měl k dispozici Hardware.fr je (stejně jako vzorek, který jsme testovali na DIIT) certifikovaný na 1110 MHz. To je ovšem maximální hodnota: Reálně (v prodeji) existují karty certifikované na 1058 MHz, 1071 MHz, 1084 MHz, 1097 MHz a zmíněných 1110 MHz (jde o násobky 13 MHz).

GeForce GTX 680 GPU Boost variace
GeForce GTX 680 - variace GPU Boost mezi kartou certifikovanou na 1084 MHz a 1110 MHz
-zdroj: Hardware.fr -

Triolet vzal vzorek od Nvidie (kvalifikovaný na 1110 MHz) a kartu z běžného prodeje (kvalifikovanou na 1084 MHz) a srovnal jejich výkon. Při měření zaznamenal rozdíl až 5,3 % v Anno 2070, což komentuje slovy:

„V případě GK104-400 [pozn.: aktuální verze čipu GK104] - snad proto, že je GeForce GTX 680 výkonnostně tak blízko Radeonu HD 7970 - využívá Nvidia doslova každou jednotku výkonu, kterou může … i přesto, že se takový cíl neslučuje s možnostmi výrobního procesu. Jinými slovy, Nvidia by ráda ukazovala výkon 1110MHz GPU při výtěžnosti výroby 1058MHz čipu.“

  • Damien Triolet, Hardware.fr

Je tedy třeba přehodnotit stávající pohled: Dosažené frekvence nezáleží pouze na spotřebě a teplotě konkrétní karty (ať jsou obě hodnoty ovlivněné kvalitou chlazení sestavy nebo konkrétním kusem karty), ale cílové frekvence jsou pevně nastavené podle toho, co která karta zvládá. Na teplotě a spotřebě závisí to, zda GPU přednastavené hodnoty dosáhne.

Kvalita chlazení a spotřeba daného čipu má tedy vliv na to, jak často bude dosaženo přednastavené frekvence, nikoli na to, jakou maximální frekvenci bude GPU Boost nastavovat (tu má čip určenou podle kvalifikace). Prakticky to znamená, že pokud na uživatele vyjde karta s limitem nastaveným (například) na 1058 MHz, pak kvalita chlazení ovlivní pouze četnost dosažení této meze, nikoli výši samotné meze (protože ta je nastavena fixně - v tomto případě na 1058 MHz).

GeForce GTX 680 v PC
vzorek testovaný v naší redakci dosahuje 1110 MHz stejně jako vzorek serveru Hardware.fr

Tolik k upřesnění, nyní je na řadě hodnocení. GPU Boost byl nejednou srovnáván s režimem Turbo, který taktuje procesory (Intelu i AMD) v situacích, kdy nedosáhly limitu TDP. Nyní se ukazuje, že je toto srovnání chybné, protože zákazník při nákupu procesoru ví, na jakou frekvenci se bude přetaktovávat a zároveň dostane přesně takový výkon, který viděl v recenzích. Oproti tomu GeForce GTX 680 se podle kusu může přetaktovávat na pět různých hodnot a zákazník tak kupuje příslovečného zajíce v pytli, protože neví, jaký kus dostane.

Jak tedy situaci posoudit: Toto téma je poměrně ožehavé, a tak budeme hodnotit šalamounsky - způsobem, který musí působit nanejvýš objektivně, protože jde o slova, která v podobném případě použila samotná Nvidia. Když roku 2004 ATi vydala Radeon X800 XT-PE a server Tomshardware (ať již omylem nebo záměrně) dostal vzorek, jehož paměti byly nataktované namísto referenčních 560 MHz na 575 MHz (tedy o 2,7 % výše než měly karty v obchodech), vyjádřila se Nvidia následovně…

Nvidia on Radeon X800 XT-PE 01Nvidia on Radeon X800 XT-PE 02

… a tuto praktiku označila za „jasně a extrémně zavádějící“.

Aktualizace 4.5.2012 v 16:00: Obdrželi jsme předběžné stanovisko Nvidie, která s tímto článkem a jeho popisem problematiky GPU Boost nesouhlasí s tím, že jej prezentovala v San Franciscu jinak. K tématu GPU Boost se na našem serveru ještě výhledově vrátíme.

Diskuse ke článku Nvidia GPU Boost - do třetice (aktualizováno)

Středa, 9 Květen 2012 - 16:23 | emil sojka | oddbornik ? tomu říkáte fórum ? vždyť se jedná o...
Středa, 9 Květen 2012 - 12:27 | Nest | napr. pct forum nebo oddbornik, hledejte hesla...
Úterý, 8 Květen 2012 - 08:43 | Máček333 | No jak to tak čtu, tak musím říct, že přesně...
Pondělí, 7 Květen 2012 - 20:18 | Pablo Picasso | Byl by link na ta dalsi fora?
Pondělí, 7 Květen 2012 - 20:17 | Pablo Picasso | Ze jste "mel doma Gainwarda tak vysledek byl...
Pondělí, 7 Květen 2012 - 17:54 | Petr Amros | Mozna spis stesti protoze co ja mel doma...
Pondělí, 7 Květen 2012 - 15:31 | Pablo Picasso | Pisete sem nesmysly a vubec netusite, o cem...
Pondělí, 7 Květen 2012 - 09:36 | Nest | Fuj jeste nejsem uplne vzhuru, porusil jsem svou...
Pondělí, 7 Květen 2012 - 09:34 | Nest | Myslim ze vy uz ministrem jste. Jen tak lze...
Neděle, 6 Květen 2012 - 18:57 | webwalker | Musím říci, že jsi tu napsal sice pěknou teorii,...

Zobrazit diskusi