Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ohlédnutí za procesory a základními deskami v roce 2009, výhled na 2010

Superprocesor ;-)
Stalo se to takovým zvykem, že na přelomu let vydáváme stručné ohlédnutí za rokem uplynulým a pokusíme se potrápit naši křišťálovou kouli s cílem „vyšpekulovat“, co nás čeká rok další. Na mě jsou procesory a základní desky, základ každého osobního počítače současnosti.

Kapitoly článků

1.  Procesory

Povídání tradičně započneme tam, kde jsme loni skončili, tedy ve výhledu na rok 2009 a co se vlastně splnilo a kde jsme byli úplně mimo, nejprve v oblasti procesorů. Pokud jde o Intel, splnilo se „plus mínus“ vše. „Mínus“ je snad jen přetrvávající absence 95W procesorů do socketu LGA1366, „plus“ je pak v podstatě uvedení Atomů s integrovanou grafikou, Intel se tak stal prvním výrobcem procesorů, kde je přímo v čipu integrována grafika, ačkoli s touto myšlenkou dříve přišla AMD při koupi ATI. Vzpomene si ještě někdo na tenhle (z dnešního pohledu svým způsobem vtipný) slajd?

První představení vize s procesorem AMD Fusion

Pro šťouraly jen dodávám, že vím o procesorech, které již dříve grafiku obsahovaly (Cyrix Media GX dokonce obsahoval kromě dalšího i zvukovku), ale ty jsou jednak pasé a za druhé se „rozšířily“ tak, že o nich ví jen málokdo. A ano, Intel měl procesory s grafikou už před těmito Atomy a dokonce v jiných Atomech, z x86 byl pravděpodobně prvním Media Processor CE3100 ze srpna 2008 následovaný v září 2009 Atomy řady CE4100, ale to jsou procesory do trochu jiné kategorie zařízení, i když jsou x86–kompatibilní.

VIA Nano 3000

U AMD nenastalo žádné překvapení, byly uvedeny Phenomy II i Athlony II, staré produkty zcela zmizely z nabídky a obecně je již snaha přejít na DDR3 paměti. U Intelu už se tak v podstatě stalo, u AMD je to, jak se říká, „v procesu“.

VIA pouze uvedla úspornější procesory Nano 3000. Začátkem roku jsme sice zahlédli cosi o tom, že VIA chystá dvoujádrový Nano, ale od té doby ticho po pěšině. Takže zatímco AMD i Intel už mají čtyřjádra a v serverech i šestijádra, VIA má zatím stále jen jednojádrové procesory.

Pokud jde o další události, AMD začala mírně fušovat do nettopů (do netbooků spíše ještě ne). Začalo to procesorem Athlon Neo hned v lednu, ještě tentýž měsíc přišly další procesory určené k pájení přímo na desky (BGA pouzdro „ASB1“, Semprony 200U a 210U) a v srpnu dokonce přišla dvoujádra v podobě Athlonů Neo X2 a Turionů Neo X2. Tím veškerá snaha AMD proniknout do nettopů skončila, jak moc se to povedlo, se dá odhadovat např. z naší recenze BenQ nScreen i221 s BGA Sempronem 210U. Do netbooků se příliš proniknout podle našeho názoru nepodařilo, MSI Wind12 U230 s Athlonem Neo X2 a Akoya Mini E1312 od Medionu s Athlonem Neo už bychom vzhledem k velikosti displeje řadili spíše mezi notebooky, ale i takováto snaha se cení. Konkurence k Atomům je potřeba jako sůl.

AMD K8 BGA, M690E a SB600
Deska s AMD K8 BGA procesorem AMD Sempron 210U

Je dobré si také připomenout, že v březnu oficiálně vznikla společnost Globalfoundries, a to odtržením výrobních závodů AMD. Tato společnost by měla hrát na poli výroby čipů v budoucnu poměrně významnou roli. Nebude totiž dělat jen procesory pro AMD, což je její „zděděná“ primární činnost, ale také další čipy a nejen pro AMD (např. STMicroelectronics). Součástí Globalfoundries se pak v září stala i společnost Chartered Semiconductor Manufacturing, která již dříve pomáhala AMD s výrobou jejích procesorů.

Jinak v průběhu celého roku bylo poměrně hodně „přeAtomizováno“ (v průměru se u nás alespoň jednou týdně napsalo něco o Atomech). Velkou zásluhu na tom má fakt, že produkty s procesory Intel Atom jsou levné, a to v obojím slova smyslu, jak finančně, tak i s tím citovým zabarvením, jako když řeknete „laciné“ a nemyslíte to zrovna v pozitivním slova smyslu. Jistě vám neunikla např. akce „firmy Bédy Trávníčka“, která navíc nesprávně nazývala mobilní počítače s těmito procesory jako „notebooky“ (v USA je dokonce možné na základě takovéto špatné propagace produkt vrátit, svého času se jich tam vracelo asi 30 %) a do reklamních materiálů bezostyšně uvedla lživou informaci, když napsala doslova „výkonný procesor Intel Atom“ (Bédo, už tu trávu nehul, Intel Atom výkonný opravdu není!). Sami jsme také v roce 2009 několik „Atomových“ produktů recenzovali: ASUS Eee Box B204, ASUS Eee Box B208 a Acer AspireRevo R3600.

Acer AspireRevo front
Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Nvidia ION + Intel Atom 230

Stran Intelu, „SoC procesory“ typu Atom CE4100 asi nemá moc cenu zmiňovat, nejsou pro běžného smrtelníka zajímavé. Co je podstatně zajímavější: od Intelu jsme se dočkali důstojného nástupce procesorů Core 2 Quad. Jsou jimi procesory Core i7 a Core i5 pro socket LGA1156, což je asi tak to nejdůležitější, co Intel na desktopovém poli přinesl. V mobilním segmentu jsme se dočkali ekvivalentů těchto procesorů v podobě Mobile Core i7, kde zatím Intel trápí jediná věc: nemůže k nim dát vlastní grafiku. Plán je totiž takový, že grafika bude až součástí další řady procesorů, do čipsetu už grafika u Intelu nepůjde. Je to strategický tah, který znemožní konkurenci (kam nyní patří de-facto jen Nvidia) vyrábět čipsety s integrovanou grafikou pro jeho procesory, neboť staré rozhraní, na nějž konkurence licenci má, z trhu zmizí a na nové konkurence licenci nemá. Myslíme si, že to brzy bude zajímat nějaké ty úředníky (zatím to vypadá, že lidi z FTC už to docela zajímá).

A když už jsme to nakousli, z procesorové branže se sluší zmínit ještě jednu poměrně významnou událost. V listopadu 2009 se totiž firmy Intel a AMD dohodly na mimosoudním vyrovnání a vzájemné výměně licencí na některé patenty na další roky. Co na tom, že Intel v rámci dohody zaplatí AMD jeden a čtvrt miliardy dolarů, když se při té příležitosti oficiálně nepotvrzuje, že by proti AMD uplatňoval před lety nečestné obchodní praktiky, kvůli kterým celý tento spor v roce 2005 začal.

Jinak obecně z testů procesorů, které jste si u nás mohli přečíst, jen velice stručně jmenujme: AMD Phenom II X4 940, AMD Phenom II X4 955 (obojí v podobě sestav od T.S. Bohemia), mobilní Intel Core 2 Duo T9600 (v notebooku Goldmax Storm), mobilní Intel Core 2 Duo SU9400 (notebook Acer Aspire 5801T Timeline), AMD Athlon II X2 240, AMD Phenom II X2 550 Black Edition, Intel Core i7 870 a Intel Core i5 750 a na závěr jsme si dali takovou oddechovou srovnávačku 45nm 65W AMD Phenomu II X4 905e se stejně taktovanou předchozí generací vyráběnou 65nm procesem (125W Phenom X4 9850).

Intel Core i7/i5 + P55: Intel Core i7 870 za chodu bez chladiče

2010 – Co bude?

Rok 2010 zahájí Intel uvedením prvních procesorů vyráběných 32nm procesem. Na to nepotřebujeme křišťálovou kouli, na to nám stačí mít tyto produkty ještě v živé paměti, když se ke konci roku 2009 připravovala recenze, kterou si budete moci velice brzy přečíst. Následovat by měl ještě v prvním čtvrtletí šestijádrový Core i7 980X pro socket LGA1366 … a pak dlouho nic, pokud nepočítáme „dorovnání“ řady procesorů s integrovanou grafikou modely Core i3 a nějakým tím Pentiem. Co se týká AMD, tam si ještě na 32nm procesem vyráběné procesory počkáme, křišťálová koule kroutí hlavou, že „2010 ještě ne“. V AMD budou rádi, když stihnou ve druhé polovině roku také uvést do desktopu šestijádro, pro servery by to mohla být už i osmi– a dvanáctijádra, což ale budou slepence ze dvou kousků křemíku. Jinak pro servery má AMD šestijádra dokonce ve 40W kategorii a dva šestijádrové Opterony dokonce pohánějí náš nový server Deep in IT (i když jde o ty klasické 75W).

Na čem běží Deep in IT: Šestijádrový AMD Opteron 2427 - OS2427WJS6DGN

Když se zeptáme naší křišťálové koule na něco ohledně VIA, chudák už jen mává rukou a říká „prosím vás, raději se mě zeptejte na něco lehčího, třeba jestli to o 21. prosinci 2012 je pravda, nebo ne“. To nás ale nezajímá, takže jsme se zeptali na něco, co koule ví. V serverech bychom se měli setkat s osmijádrovým „Nehalemem-EX“ pro nový socket LGA1567, možná i nových Itanií „Tukwila“ (ale o těch už se dlouho nehovořilo), jinak se asi nic zvláštního nestane.

Kapitoly článků
1.  Procesory

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ohlédnutí za procesory a základními deskami v roce 2009, výhled na 2010

Čtvrtek, 31 Prosinec 2009 - 00:16 | WIFT | >> KiXs: V tom je to kouzlo těchdle...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 20:24 | Anonym | hustakF: a nemelo by to bej 21.12.2112 ??? To je...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 17:55 | WIFT | To už nebyla koule, to se mi regulérně předbíhají...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 16:29 | hustakF | Křišťálová koule si zaměnila číslice. Není to 12....
Středa, 30 Prosinec 2009 - 10:26 | Mastodont | Základní desky pro AMD nic??? Zvláštní, třeba...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 09:38 | Anonym | Ja bych se kristalove KOULE zeptal jestli se zas...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 00:41 | Anonym | @WIFT: No, zkus to jeste v perexu ;)
Středa, 30 Prosinec 2009 - 00:36 | WIFT | >> multiX: Tak jo teda ... ;) &...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 00:32 | Artthur | Že křišťálové koule :o) A čo hovorí křišťálová...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 00:28 | Anonym | Ohled? Snad ohlednuti, ne?

Zobrazit diskusi