Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Osmá generace Intelu bude opět 14nm

Po internetech po několik dní obíhá modrý slajd od Intelu hovořící o osmé generaci firemních procesorů, která by měla být uvedena ještě letos. Jenže není příliš jasné, co tím chtěl autor říci…

Od doby, kdy někdejší CEO AMD oficiálně oznámil, že běží vývoj procesorových jader Zen (což se stalo v září 2014), se Intel chová zvláštně. Přestože bylo jasné, že se co do její pozice na trhu ještě léta nic nezmění, došlo k řadě událostí, kterými se společnost zřejmě snažila na oznámení AMD reagovat a ujistit akcionáře, že má vše pod kontrolou. Některé z těchto kroků ovšem byly kontraproduktivní, případně si protiřečily.

Namátkou můžeme zmínit vyjádření Renee James, někdejší ředitelky Intelu, která začátkem roku 2015 konstatovala, že přípravy na 10nm výrobu jdou podle plánu a do konce roku společnost patrně ukáže 10nm produkty. Toto prohlášení zřejmě mělo ujistit akcionáře a analytiky o zachování technologického náskoku před AMD, jehož Zen měl být „jen“ 14nm. Příslib 10nm procesorů Intelu prakticky rok před 14nm Zenem AMD se ale záhy ukázal jako lichý a Renee James to stálo místo.

Jiným příkladem může být informování o firemní strategii tick-tock, která spočívala ve střídání nového výrobního procesu a nové architektury mezi jednotlivými generacemi procesorů. Intel ji oficiálně držel i když byla prakticky mrtvá, protože místo dvoufázového cyklu běžel v třífázovém (na jednom procesu vznikly tři řady produktů). Že je s dvoufázovým tick-tock konec vedení přiznalo až v okamžiku, kdy vyšlo najevo, že na 14nm procesu nevzniknou tři generace procesorů (Broadwell, Skylake a Kaby Lake), ale ještě čtvrtá - Coffee Lake.

Seznam zmatečných vyjádření se nyní Intelu podařilo rozšířit o další položku. Začátkem letošního roku vystoupil CEO společnosti, Brian Krzanich, se vzorkem 10nm procesoru Cannon Lake v ultramobilním provedení a odprezentoval ho jako cestu, díky níž může - vydáním tohoto produktu do konce letošního roku - udržet Mooreův zákon při životě. Přestože by se na základě této prezentace dalo očekávat, že nová generace produktů Intelu bude 10nm, není to nakonec vůbec samozřejmé. V úvodu znázorněným slajdem společnost ukázala, že v letošním roce hodlá uvést 8. generaci procesorů, ovšem stále na 14nm procesu.

Vzorek 10nm Cannon Lake-Y v ultramobilním zařízení

Po lednovém vyjádření na téma 10nm výroby a Cannon Lake přinesl slajd hovořící o 14nm procesu dost velký zmatek. Přečtením několika zpráv, které se na téma tohoto sdělení vyjadřují, si snadno ověříte, že nikdo nemá jasno, co se vlastně Intel snaží sdělit, proč hovořil o udržení Mooreova zákona 10nm procesem, kdy to najednou je možné i s použitím 14nm nebo jakého produktu se vlastně slajd týká, tedy co nám vlastně předkládá. Některé zprávy - bez ohledu na informaci o 14nm výrobě - prezentují, že jde o Cannon Lake, jiné věří, že půjde o Coffee Lake.

Víme, že Coffee Lake je 14nm a stejně tak víme, že přinese vyšší výkon. Až potud by tato možnost seděla a byla reálná. Jenže stejně tak víme, že se Coffee Lake chystá (až) na rok 2018 a měl by nabídnout vyšší nárůst výkonu než slajdem avizovaných „přes 15 %“. Vždyť zvýší počet jader ze stávajících čtyř na šest. Je sice pravdou, že Intel uvádí, že ten výkonnostní rozdíl se týká skóre testu SysMark, který více-méně ignoruje počet procesorových jader, takže by v něm bez ohledu na posun ze 4 na 6 bylo možné podobně slabý výkonnostní rozdíl naměřit - ale snad už z toho důvodu by Intel tuto aplikaci nepoužíval k prezentaci generace, která má v procesorech řady „S“ přinést nejvyšší nárůst výkonu od nástupu Sandy Bridge.

Coffee Lake Roadmap

Coffee Lake (CFL-S) se chystá až na rok 2018

Osobně se proto domnívám, že existuje ještě jedna možnost. Tato pro letošní rok chystaná 8. generace procesorů Intelu postavená na 14nm procesu by nemusela být ani Cannon Lake, ani Coffee Lake. Je tu mnohem prozaičtější možnost: Kaby Lake-refresh. Několik dní už se mluví o tom, že je v přípravě přetaktovaný Kaby Lake. Pokud Intel vydal Haswell-refresh jako 4. generaci procesorů, proč by nemohl vydat Kaby Lake-refresh jako 8. generaci? Všechno by do sebe krásně zapadlo, zvěsti o přetaktování Kaby Laku by tím byly potvrzené a spárované se stránkou z oficiální prezentace. Jen oficiální strategie společnosti by tím utržila další šrám: Ani ne rok poté, co Intel přiznal, že dvoufázová strategie tick-tock je mrtvá a budoucnost patří třífázové strategii PAO, je realita taková, že na 14 nanometrech vzniká pátá generace procesorů Core. Počítejte se mnou: (1) Broadwell, (2) Skylake, (3) Kaby Lake, (4) Kaby Lake-refresh, (5) Coffee Lake.

Těžko říct, proč má Intel potřebu přesvědčovat o důležitosti udržování Mooreova zákona, jehož dosažení si s každou generací tak nějak přiohne, aby odpovídal tomu produktu, který se právě podařilo dokončit. Těžko říct, proč se snaží všechny přesvědčit, že funguje podle nějaké nastavené strategie, od které ale ve skutečnosti upustil ještě dříve, než ji ohlásil. Těžko říct, proč jeden měsíc prezentuje jako nejdůležitější milník 10nm proces, když další měsíc říká, že se obejde i bez něj.

Dělá Ryzen skutečně manažerům Intelu vrásky na čele?

Ryzen, byť bude schopný několika produktům Intelu dobře konkurovat, nemůže společnost jako takovou v žádném ohledu ohrozit. Šesti- a osmijádrové modely platformy HEDT budou možná načas vyřazené - dokud nedojde na vydání nové - rychlejší - generace, která ospravedlní vyšší ceny. Standardní procesory „S“ si ale své místo udrží - kombinace IPC a frekvencí architektury Kaby Lake zajistí vyšší jednojádrový výkon a AMD bude potřebovat šest jader, aby těmto produktům mohla co do průměrného výkonu konkurovat.

Navíc je tu i další pojistka. Pokud Ryzen nesplní očekávání, zůstane pozice Intelu neotřesena. Pokud splní očekávání, bude s ohledem na omezené výrobní kapacity GlobalFoundries hůře dostupný, jeho ceny porostou a tlak na Intel rovněž nebude tak velký. Přes to všechno se Intel chová zmateně, posílá do světa protichůdné informace a optimistické přísliby, o nichž sám ví, že je nebude schopen dodržet. Zcela zbytečně.

Tagy: 

Diskuse ke článku Osmá generace Intelu bude opět 14nm

Středa, 15 Únor 2017 - 23:25 | JoHnY3 | Intel urcite zvladne znovu zavest MCM, pokud je...
Středa, 15 Únor 2017 - 21:06 | Pjetro de | Intel-dementel je na tej istej architektura CPU...
Středa, 15 Únor 2017 - 20:56 | Pjetro de | Plne suhlasim. Akurat Kaby Lake neni...
Středa, 15 Únor 2017 - 19:43 | teso | "vždyť ideově je to zhruba to samé" Tak...
Středa, 15 Únor 2017 - 18:57 | Waffer47 | Problem Intelu je v tom ze prilis zachrapal na...
Středa, 15 Únor 2017 - 18:33 | Tom | FX nebyli ideove uplne zle jen prisli moc brzo to...
Středa, 15 Únor 2017 - 18:24 | Gath G | Intel neměl v "před-Core-ové" éře žádné...
Středa, 15 Únor 2017 - 18:14 | Hrdina | Já s tebou Jelineku souhlasím, ale o tom nepíšu....
Středa, 15 Únor 2017 - 18:11 | Gath G | Jak ARM, tak x86 můžou mít jednoduché (Quark,...
Středa, 15 Únor 2017 - 18:05 | Gath G | "což je dle mého v podstatě vylepšené Core...

Zobrazit diskusi