Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Osmijádrový Rocket Lake bude mít 251W limit PL2 i pro 95W / 80W a 65W TDP

no spíš než tdp mi přijde zajímavé že si i s osmi jádry věří, to nebude žádné ořezávátko a asi největší skok od vydání C2D. Na 16 jádro AMD to asi stačit nebude ale i tak když bude lepší jak Skylake 10 jader tak to určitě bude konkurenceschopné. Garážník už rozjel hype-train na Zen 3 tak asi má z nové architektury Intelu obavy. Pokud by 8 jader Intelu dotahovalo 16 od AMD tak to by byla událost roku. Za sebe ale čekám že maximálně bude soupeřit s Zen3 12ti jádrem. Ovšem překvapení se dějí...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Následník už bude mít PL2 okolo 300W. A to se vyplatí, zejména v zimě. Takové minutové 300W bursty, to vytopí i větší byt jak nic. :-D

A to se spousta lidí smála Radeonistům, když zkoušeli topit 250W grafikama...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A nejenom Radeonistům, ale všem AMDčkářům, Inteláci a gremlini si je nějakej pátek dobírali, co to má být. Psal se rok 2011 a přišlo FX, procesory s kterýma si v Alze kopali přes chodbu a Radeon HD 6990, který si pletli s kontaktním grilem. Po dobu cca 8 let, ten kdo měl od AMD cokoliv byl prostě debil. Vysvětlovat modrým a zeleným elfům, že vám to stačí nemělo žádnou cenu, ale doba se tak trošku změnila. To co doběhlo AMD, nyní doběhlo i Intel a možná i s horším scénářem, přece jen bezpečnostní děravost a nenažranost, která dokonce předběhne i FX, kterému je pomalu o 10 více je fakt moc (jestli tenkrát někdo řešil spotřebu a dopad na životní prostředí, tak dneska, kdy je to tu samý ekomoralista by je mohli linšovat už při výdeji v obchodě :D ). Gremlinům taky brzo sklapne, až se objeví nvidia killer. Stačí se přiblížit HiEndu a půjde to dolů, jsem zvědavý na ty slevy, já osobně bych si pak rval vlasy :D.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hm, nedalo mi to a polistoval jsem si dobovým tiskem. U toho Radeonu HD 6990 mě zaujala tahle věc:
"Je zde ale ještě jedna velká moucha: cena. Jak už jsem psal o pár odstavců výše, AMD Radeon HD 6990 je absolutním highendem. Abyste plně využili jeho potenciál, budete muset nacpat do svého PC podstatně více prostředků – téměř patnáct tisíc se stane jen jednou z mnoha položek v seznamu."
... absolutní highend za 15k, bejvávalo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

inflace no, kradmé zdražování

Dříve to byly HD 5850 a 7850 kolem 7 tisíc, dnes člověk musí RTX 2070 kolem 13 tisíc aby měl vyšší mainstrem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chvilku jsem sledoval Vaši "diskusi" (určeno nick "tynyt") pod "Únik: Intel procesory Alder Lake už budou mít paměti DDR5, turbo spotřeby Rocket Lake" a to bylo něco. Ne vždy s Vámi souhlas, ale ta "modrá" grupa rudejch Vám dala (joke). Podle mě to nemá to cenu, ale na to možná přijdete sám a možná ne. Radši končím, je mi nějak šoufl a kontext je jasný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by 8 jader Intelu dotahovalo 16 od AMD tak to by byla událost roku. "
.. pokud se bavime o architekture Tiger alias Rocket Lake v desktopu, tak tomu co jsi napsal preci nemuzes ani sam verit ;)
To by tech 8C muselo muselo mit cca 90-100% vyssi vykon na jadro..to je preci blbost jako vrata..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky i prakticky to možné je. Třeba ten Apple A13 má dvojnásobné IPC oproti Zenu. Takže je to jenom o tom přetáhnout pár schopných lidí z Applu a navrhnout stejně dobré CPU. A když to vyrobí na pořádném HPC procesu tak ty 4GHz na tom taky udělají. Ale ikdyby to mělo jen 3,6 - 3,8 GHz jako první Zeny, tak by to při dvojnásobném IPC byl neskutečný drtič. Takže bych se moc nesmál :)

Hlavně nám No-x zatajuje únik/spekulaci, že Alder Lake příští rok bude mít DDR5. A předstihne AMD, které to bude mít až u Zen4 koncem roku 2021/2022. To je zajímavá informace především z toho důvodu, že Golden Cove má být nová architektura, dost možná něco na bázi 6xALU jako ty Applí monster jádra.

Dále jsem četl že nějakému OEM unikl výkon předprodukčního Zen3, který ukazoval větší IPC o 20% a víc. Tady je to poslední dobou nějaké zaostalé.

https://www.cnews.cz/unik-intel-procesory-alder-lake-podpora-pameti-ddr5...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Teoreticky i prakticky to možné je."

Takže po týdnech vašich tvrzení o fundamentálních omezeních x86 ISA je to, co bylo celou tu dobu nemožné pro AMD, najednou možné pro Intel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

x86 sebou táhne starý bordel z doby 80-tých let který nikdo nepoužívá, ale musí tam být kvůli kompatibilitě. Je brutálně komplikovaná a to stojí hodně člověkohodin vývoje a tranzistorů. Ale to neznamená že není možné 6xALU x86 CPU. Jen je to obtížnější a proto jim to tak dlouho trvá. Apple má 6xALU s monstrózním IPC už od roku 2017 kdy vydal A11 Monsoon. 6xALU bude pravděpodobně i Golden Cove v Alder Laku a dle posledních úníků taky Zen3. Ono už bylo na čase, beztak mají za Applem už několik let zpoždění.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže "starý bordel z 80. let, který nikdo nepoužívá" je v podstatě možné řešit kompaktním mikrokódem místo složitých specializovaných jednotek. Kromě toho v 64b režimu je 16b bordel tak jako tak nepřístupný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však o tom mluvím. Moderní 64-bit kód už žádný 16bit bordel nepoužívá, ale přesto v CPU ta podpora být musí a zabírá tam naprosto zbytečně tranzistory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...víte vůbec, kolik tranzistorů měla 80386, která už všechny ty věci uměla?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jako chceš říct že tam mají 386DX40 a staré instrukce posílají tam? Ty seš komik :D
To by bylo tak pomalé, že by Intel ve svém kompilátoru začal úmyslně vkládat do kodu tyto instrukce a v 90% SW AMD by padl výkon na NULU. A to nemluvím o délce stage pipeline, takže by se musel i brutálně podtaktovat.

A nevadí ti, že ty staré instrukce s kratším kódováním zabírají jiným často používaným moderním instrukcím a tedy zvyšují velikost binárky a nároky na propustnost paměťového systému? To je totiž důvod proč RISC, který by měl mít brutálně větší kód oproti x86, má v reálu binárky větší jen o 10-15%.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ten bordel z osumdesátek ani moc komplikovaný není (a nestojí moc člověkohodin ani tranzistorů - jen tak pro ilustraci - 486 měla 1 milion tranzistorů a to už je začátek devadesátek - co to je na dnešní poměry). Kdyby jeho odstarnění přineslo nějakou brutální konkurenční výhodu, myslíte že by se o to už někdo nepokusil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co myslíš že bylo Itanium? To byl 64-bit nástupce x86 a pokus o opuštění starého nepoužívaného balastu, který nevyšel. O důvodech se tu nechci bavit protože, to bylo spíš o VLIW nesmyslu než o kompatibilitě.

Příklad ze světa ARM:
- Cortex A77 podporuje staré 32-bit instrukce ARMv7 i Thumb instrukce a 64-bit ARMv8
- Apple A13 umí jen 64-bit ARMv8
- příští rok bude nová ARMv9, což bude ARMv8.6 + 2048-bit vektory SVE2 jakožto mandatorní věci
- tedy opět budou mít vývojáři možnost zahodit starý bordel jako 128-bit vektory NEON nebo ARMv8.2
- nebo kompatibilitu zachovají, to už je na nich a rozhodne výkon co je lepší
- x86 žádnou alternativu zahodit staré věci nenabízí, jen přidává nové věci

A nemáš pravdu že ten bordel nestojí výkon. CISC má instrukce s proměnlivou délkou a ty staré nepoužívané instrukce ta zabírají místo něčemu co se používá denně, ale protože přišlo později tak musí mít větší délku slova.... a to stojí bandwidth a tedy i výkon. Ne moc, ale všechno dohromady to už vytváří velkou kouli u nohy.

Taky sebou nenosíš starej tlačítkovej cihloidní telefon jako zálohu kdyby se ti vybil smartphone. No vidíš, a x86 přesně tohle dělá. Tahá sebou zbytečně něco co jen komplikuje život, znižuje výkon a přitom to nikdo nepoužívá ani nechce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je stroj panečku :

https://www.cnews.cz/novy-nejrychlejsi-superpocitac-riken-fugaku-proceso...

"Near Xeon- Class performance per core"

jakto že tam není víc než Xeon, málo ALU ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fujitsu A64FX má 4xALU, takže ano, z pohledu ST výkonu v INT je to stejná slabota jako Zen2, Skylake nebo A77. Na Apple s jeho 6xALU se to chytat nebude ani náhodou.

Ale FPU má brutálně silnou: 2x512-bit které umí zpracovat nové 2048-bit vektory SVE. Xeony umí taky 2x512bit AVX512. Ale nejsem si jist jestli umí všechny ty formáty s nižší přesnosti pro AI. To totiž násobně zvyšuje výkon a počet proměnných ve vektoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vis co u CISC znamena ta "promenna delka instrukce" ? Ta realne znamena to, ze instrukce mohou mit ruzny pocet nebo typy parametru (0, 1, 2, 3, .....) a proto maji rozdilnou delku. Jinak realne si libovolna instrukcni sada vystaci s dvoubajtovym identifikatorem instrukce (65k instrukci staci kazdemu) + parametry. Ale to je prd, co dela OPRAVDOVY rozdil je typ parametru. Vem si treba par variant instrukce add (soucet 2 cisel). v CISC instrukcni sade mas ruzne varianty, pocinaje kratkou (zdroj i cil jsou registry, na ty staci rekneme 5b identifikator na kazdy, takze 10b), konce dlouhou (zdroj i cil jsou v pameti, takze rekneme 2 x 64b, tzn 128b).

RISC ma temer vsechny instrukce pevne delky, ovsem to ma hacek - ono to spis plati na rodiny instrukci (load/store maji typicky rozdilnou delku nez aritmeticke instrukce). Takze to slovo "temer" v predchozi vete je dulezite.

Ale ono je to vicemene akademicka debata. V osmdesatych a devadesatych letech byla rada RISCovych platforem, ktere vymrely, jak kvuli spatnemu pomeru ceny a vykonu, tak kvuli nedostatku absolutniho vykonu ve srovnani s CISC procesory. Cim to ze nedokazaly dat ten vykon? Tezko rict, existovaly jak masivne paralelizovatelne procesory s relativne nizkymi frekvencemi (tusim MIPS), tak vysokofrekvencni Alphy. Byly tu (Ultra)Sparcy, IBM PowerKdeco a dalsi. Prezily x86. Realne zcasti proto, ze jenom na nich jedou Windows (byt kdysi byla edice i na Alphy a byly tu tabletove pokusy), ale taky proto, ze RISC platformy byly oproti x86 absurdne drahe.

Jestli je neco koule u nohy, jsou to Windows a neuveritelna spousta softwaru, ktery je pro ne napsany. Problem je, ze tento ekosystem zivi sam sebe a pro ne-x86 platformy proste spousta softwaru neexistuje. Kdyz mate stesti, tak existuje Linuxova verze, ale porad x86. Obcas se najdou vyjimky (vyvoj softwaru pro radu jazyku) kde na platforme vicemene nezalezi, ale to jsou fakt vyjimky. Pokud jde o zabavu, je to totez. Vzdyt si na Applu ani poradne nezahrajete, protoze i ty (nejvykonnejsi) konzole jsou uz dneska x86.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, díky za info s těma identifikátorama jsem to tak nějak v koutku duše tušil, protože logicky 1300 instrukcí lze zakodovat do 11 bitů, takže 2 bajty je cajk a ještě s rezervou na budoucí rozšíření.

Kašli na MS Win, servery jedou na Linuxu a tam ARM nemá problém, což bude zkáza x86 v serverech. EPYC Zen2 stojí 7000 USD a Amazon si vyrábí vlastní 64-jádrový ARM na bázi A76. Jasně, není to tak rychlé jako Zen2, ale Zen1 to spolehlivě výkonově drtí a ta výroba čipu je vyjde na 200-300 USD. Za 20x menší peníze dostanou poloviční výkon.... pořád je to 10x výhodnější. A nová A77 má větší IPC o 20% a než zen2 o 8% což je skok jak prase. Příští rok Matterhorn se 6xALU a IPC na úrovni A12, což je +60% nad Zen2. Navíc to bude umět vektory 2048-bit SVE2 místo 128bit NEONu. To vše si může kdokoliv koupit a nechat vyrábět u TSMC za minimální náklady. Brzy přijde NUVIA se serverových CPU založeným na architektuře Applu což znamená dvojnásobné IPC (už letošní Apple A13 má +83% IPC jak Zen2). Už chápeš proč ARM ovládne servery? x86 je na nejlepší cestě do propadliště dějin pomalostí vývoje a vysokýma cenama, zaujímá pozici stejného monopolu jako PPC nebo 68K, kteří se nechali převálcovat zdánlivě nevýkonnou, levnou ale rychle se rozvíjející x86. Za rok za dva až začne čína chrlit levné CPU ze svých továren, které teď masivně staví, tak uvidíš že Intel a AMD budou mít masivní problémy se záplavou levných ARMů.

Jinak Aplha žila dál v podobě AMD K7 a K8. Vždyť to jsou procáky navržené inženýry co navrhovali Alphy. FSB byla z EV6, integrovaný mem řadič byl z EV7, 3xALU jádra to samé, vysokofrekvenční dlouhá stage taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stach je práveže veľmi zdržanlivý lebo viac ako 20% je už potvrdené z viacerých zdrojov..

>Klidně by se nemusela jmenovat ZEN, ale úplně jinak. V některých typech úloh a
>výpočtů je prý až o několik desítek % výkonnější. Pokud jde o zlepšení IPC, tak v
>tuto chvíli se mluví o nárůstu 15 až 20% proti ZEN 2.

AMD Zen 3 has More Than 17% IPC Uplift?! Ryzen 4000 is going to be INSANE!
https://www.youtube.com/watch?v=srccCNlLv5I
https://wccftech.com/amd-ryzen-4000-zen-3-vermeer-7nm-desktop-cpus-20-pe...
https://hothardware.com/news/amd-ryzen-4000-zen-3-desktop-cpus-20-ipc-lift
https://www.youtube.com/watch?v=3ekFdOFiB9Y

Tých 20% rastu IPC je mierne sklamanie, lebo

1. Je to úplne nová family

21 15h Bulldozer / Piledriver / Steamroller / Excavator
22 16h Jaguar / Puma
23 17h Zen / Zen+ / Zen 2
24 18h Hygon Dhyana ( v Číne licencovaný Zen)
25 19h Zen 3
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_CPU_microarchitectures

Zen zvýší IPC o 40 %, K12 je posunutý na rok 2017 a SkyBridge zrušený
7. 5. 2015
https://diit.cz/clanek/zen-v-roce-2016-k12-v-roce-2017-skybridge-zrusen

Podľa AMD priniesla nová architektúra Zen až 52 % zvýšenie IPC, čím spoločnosť dokonca prekonala svoj pôvodný cieľ. Zdroj: AMD
https://zive.aktuality.sk/clanok/141181/amd-ma-procesory-ktore-mozu-zmen...

Ja viem Zen(17h) bola mimoriadne podarená architektúra, takže 50% nárast IPC sa nedal čakať, ale 25-30% nárast IPC sa čakal.

2. AMD: Zen 3 přinese nárůst výkonu, jaký byste čekali od nové architektury
25. 11. 2019

Forrest právě na nárůst IPC u Zen 2 navázal. Konstatoval, že byl vyšší než by se dalo očekávat u mezigeneračního evolučního kroku. Důvodem mělo být, že AMD do jádra Zen neimplementovala všechny prvky, které původně měla v plánu implementovat, takže jejich zahrnutí u Zen 2 způsobilo vyšší než původně zamýšlený nárůst IPC.

Pokud Norrod hovořil o +15 % IPC u Zen 2 jako o posunu o něco vyšším, než by se dalo mezigeneračně čekat u evolučního kroku, pak je jasné, že menší než 15% nárůst IPC u Zen 3 (=„zcela nové architektury“) nebude.

https://diit.cz/clanek/zen-3-prinese-narust-vykonu-na-urovni-nove-archit...

Ak Zen bol nedorobok a Zen2 bol vyladený predstaviteľ 17h family. Pri 15% by to bol veľký nedorobok 19h a Zen4 by musel byť podľa článku doroboená 19h family

3. Ono už minimálne dva roky AMD robí na Zen5

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018 | no-X | Hardware, Novinky, Procesory
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

Priemerný vývoj CPU trvá 4,5 roka..

4. A ešte výroba trvá
Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019

https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

Zen 3 / Ryzen 4000 pro desktop prý vyjde v září. Berte to ale raději s rezervou
10. 4. 2020

Podle nich AMD původně plánovala vydání desktopových procesorů Zen 3 / Ryzen 4000 na květen k příležitosti Computexu, ale nakonec došlo na odklad na září.

https://diit.cz/clanek/zen-3-ryzen-4000-pro-desktop-pry-vyjde-v-zari

A
výroba u AMD 40 dní
testovanie u AMD 90 dní
OEM partneri maú CPU 30 dní pred uvedenímk tomu overovacia séria 40+90 dníto máme
40+90+40+90+30=290 dní od ukončenia vývoja po udenie
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 290 days later would be May 29, 2020.A ak bola potrebná jedna úprava+130dní=420dní
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 420 days later would be October 6, 2020.

A finálny kremík je k dispozícii 40+90+30 =160 dní pred uvedením

Your starting date is October 6, 2020 so that means that 160 days before would be April 29, 2020.

Takže tak dva týždne majú SW AMD (prešli HW testami) na test AGESA na reálnom HW a teda na postupné aktivácie technológií v ňom.

Dúfajme, že nie sú aktívne všetky a z toho plynie nadšenie OEM.

Alebo AMD stačí nárast o 20% aby prekonalo hysteréziu na server trhu, ktorý sa správa ako Schmittov obchod
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Hyster%C3%A9za_(vlastnos%C5%A5)

V prípade server trhu ide od Schmitotvho obvodu podiel výkonu AMD a intelu

Otázka je aká je tá druhá revízia
Zen 3 Epyc Milan prý může zvýšit počet čipletů (až) na 15
9. 9. 2019
https://diit.cz/clanek/zen-3-epyc-milan-pry-muze-zvysit-pocet-cipletu-na-15

A AMD má problémy so SW dodať ho včas v plnom stave (Takže na jeseň/pozim môžeme čakať plnú podporu a teda väčší nárast IPC ako je dnes reportovaný..)

Neoficiálně: V roce 2018 přijde nová verze Vegy
11. 12. 2017
Klíčovým problémem situace má být určitý rozpor mezi hardwarovou a softwarovou sekcí grafického oddělení. Hardwarová sekce sice vyvine požadovaný hardware, ale už nezohledňuje, jak složité bude v rámci dané architektury pro softwarový tým zprovoznit všechny její prvky. Výsledkem toho má být spor, podle něhož hardwarový tým z výsledného chování produktu viní softwarové oddělení a to zase poukazuje na komplikace ze strany hardwaru.
https://diit.cz/clanek/vega-refresh-prijde-v-roce-2018

27. 5. 2019 | no-X | Hardware, Novinky, Procesory
Datum vydání: 7. července, kapacita L3 cache: 64 MB, dostupných PCIe 4.0 linek: 24
https://diit.cz/clanek/amd-oficialne-ohlasila-dvanactijadrovy-zen-2-ryze...

BIOS AGESA 1.0.0.4 přinese přes 100 vylepšení a oprav pro Ryzeny
7. 10. 2019
https://diit.cz/clanek/bios-agesa-1004-prinese-pres-100-vylepseni-oprav-...

Google Posts Patches Allowing AMD Zen/Zen2 CPUs To Expose Power Usage On Linux Via RAPL
Written by Michael Larabel in AMD on 16 May 2020
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Google-RAPLs-AMD-Zen

Ale aj kompilátorové problémy

v GPU
RADV ACO Adds A Version Hack/Workaround For An Extra 2~5% Boost In SotTR
Written by Michael Larabel in Radeon on 13 May 2020
While RADV+ACO doesn't make use of LLVM, they are now appending "LLVM 9.0.1" to the version string when enabled via a new DRI option (radv_report_llvm9_version_string). Reporting LLVM 9.0.1 even though LLVM isn't being used was added as a workaround for Shadow of the Tomb Raider to achieve 2~5% higher performance with ACO.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=RADV-ACO-LLVM-Versio...

A to je pomerne staršidelný hack. Ak reportujem, že som iný kompilátor, ale kód je ten istý nárast výkonu o 2-5% je strašidelná vec.

Samozrjeme je to aj počtom ľudí

12 December 2018
Raja shared during his presentation that Intel has around 15,882 people working on software at the company.
In comparison, the latest reports put AMD's total headcount at around nine thousand
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-Open-Source-FS...

A v Zen 3 podpore vychádzajú veľké zmeny, donedávna ešte AVX2 nesšlo na Zen2 korektne

AMD Working With GNU Developers To Provide More Robust Runtime Detection For Better Performance
Written by Michael Larabel in AMD on 4 May 2020
The patches from AMD in March provided better run-time detection for CPU features like AVX2 and could allow making use of more optimized code-paths at run-time when run on such hardware, similar to Intel Glibc optimizations for Haswell and newer. This would be a big win not only for AMD Zen but also current Zen 2 CPUs and future Zen 3 parts, etc in basically providing more reasonable optimized code-paths at run-time for prominent CPU instruction set extensions.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-GNU-Discussing-B...

New Linux Patches Confirm Next-Gen EPYC "Milan" CPUs To Support MPK
Written by Michael Larabel in AMD on 6 May 2020
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Next-Gen-EPYC-Does-M...

GCC 10 Has Been Branched, GCC 10.1 Stable Looking To Release In Early May
Written by Michael Larabel in GNU on 30 April 2020
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-10-Branched-GCC-...

AMD Programmer Manual Update Points To PCID Support, Memory Protection Keys
Written by Michael Larabel in AMD on 29 April 2020
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-PRM-PCID-PKEY

alebo

AMD SPI SoC Linux Driver Appears Ready For Mainline In Linux 5.8
Written by Michael Larabel in AMD on 27 April 2020
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-SPI-SoC-Linux-Ready

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Super takže ted v tom TDP bude ještě větší bordel úžasné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Preoč by měl? To co je limit desky neznamená že je i limit cpu. To PL2 je defacto limit pokud se v biosu zvolí umlimited

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

si pamatuju, ze uz ti to minimalne dvakrat nekdo v diskusich vysvelotval.. ne, neni to zadny unlimited, je to primarni limit nastavenej intelem co je definovanej cca 90% spotreby v maximalni mozny zatezi.. navic je to prekrocitelnej limit.. az pl4 je strop.. kdyz je vubec definovanej..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vážně mi někdo něco vxysvětloval? Obávám se že ne, nechám se poučit pokud to bude kvalitně vysvětleno.

Vycházím z praxe. Počítače se zamčenými procesory jsem fakt ještě neviděl žrát dlouhodobě víc než je TDP, vždy to končilo na tom krátkodobém navýšeném limitu turba. Pokud toho bylo dosaženo, procesor šel s taktem dolů.

Asi to byly nějaké zmetky, že se chovaly tak zvláštně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Počítače se zamčenými procesory jsem fakt ještě neviděl žrát dlouhodobě víc než je TDP, "
.. to je pekny nesmysl co jsi napsal. Ty zerou uplne stejne pres limit, jako "K", pokud nejsou na tvrdo omezene TDP limitem na desce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Keď budeš mať i9-10900 (65W), nastav mu 65 W a hoď potom info o dosahovaných frekvenciach. Neviem sa už dočkať. A ak 251 W doporučuje Intel, ktorý výrobca nastaví 65 W? Nie je možné, aby si bol tak zaslepený. Chceš vidieť Intel ako ten lepší za každú cenu, lenže Intel plánuje mať na 14 nm procese už defakto 7 generácii (počítam aj Broadwell) aj za cenu znižovania efektivity aj keď AMD má až 16 jadier s asi 145 W. Ale podľa Teba je lepšie 10 jadro s 251 W. Ešte napíš "a to se vyplatí".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, to je limit desky jako takový když není žádný limit v biosu. Ten se normálně nastavuje, minimálně pro zamčené CPU a definuje zda bude turbo omezené power limitem nebo ne. Když jsou v biosu limity nastavené podle specifikací, ty CPU nemohou brát víc než je jejich TDP déle než 8 sekund, pokud se nepletu tak u mé 8700k je to maximum pro krátkodobé turbo 110W. Pak se přiškrtí takt aby se vešel do stanoveného limitu (TDP)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

pletes se.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ok, takže jak může procesor který bude mít nastavené Turbo Boost Power Max třeba na 110W odebírat víc než 110W? Je irelevantní jak velký je ten PL, je to nejvyšší příkon co deska pustí procesoru v turbu a to po omezenou dobu. Jakmile je té doby dosaženo, turbo se vypne a limit spotřeby je pak rovný TDP a procesor sníží takty/vypne turbo.

Takhle se chovaly všechny Intely, dokonce i odemčené. Stačí ty hodnoty nastavit pokud jsou v základu na auto/unlimited, pak skutečně ta spotřeba půjde výše.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tak mi proste pripada, ze konecne prichazi na radu real world usage, kdy drtiva vestina useru nepousti benchmarky, ale proste s compem pracuje. A nebo hraje. A nebo vlastne cokoliv, protoze budou spokojeny jak rychle to probehne a ze nemusej na nic cekat a az to bude blizko vybiti tak to proste pichnou do zasuvky, no. Zadny todleto se nekona, ze jo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Možná se dá říci, že to platí pro většinu běžných uživatelů. A troufnu si tvrdit, že to platí pro 100% uživatelů, kteří používají počítač více méně podobně jako televizi. Tedy nějaké ty internety, korespondence, možná video...
Neznám požadavky her, jestli jako ve hrách takovéto občasné až minutové výtrysky výkonu postačují. Mě to přijde jako postavené na hlavu a snaha papírově dorovnat za každou cenu. Než tohle, to bych asi raději (na místě Intelu) zatnul zuby a snažil se konkurenci přebít něčím fakt srovnatelným.
Takhle mi to připadá, jako že když konkurence má metriku v centimetrech a má lepší čísla než my a my to jinak nedáme, tak to budeme udávat v palcích a ta čísla budou ještě lepší. Že se to má správně vynásobit 2,54× bude vědět jenom pár nerdů a to nás nezabije... :facepalm:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Ve hrach se to podle myho nazoru nijak neprojevi. Proste normalni uzivatele, kterych je drtiva vetsina, maj tyhle synteticky testy uplne u zadku, nejaky TDP a PL2 taktez a minusovani myho prispevku na tom vubec nic nezmeni :-)

Zas je to ale dobra informace pro lidi kteri vyuzivaji CPU pro dlouhodoby narocnejsi ulohy (render, kompilace, atd. ) Jenze ve vysledku ani ty to nezajima. Proste kdyz to trva dyl, tak pockaji a jdou si udelat kafe.

Takze koho to vlastne zajima? Leda tak onanisty kteri si potrebujou porovnavat pindiky - pardon zajima to ty co porovnavaji kdo ma lepsi produkt, jestli AMD nebo Intel. No a Intel ted zrovna prohrava, tak v tom udelal takovou mlhu, aby se to moc porovnavat nedalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zas je to ale dobra informace pro lidi kteri vyuzivaji CPU pro dlouhodoby narocnejsi ulohy, Jenze ve vysledku ani ty to nezajima"
.. tohle je cerno-bily nesmysl. To je tak mozna pohled domaciho franty, ktery si jednou za mesic pres noc reencoduje video. V momente, kdy dochazi opravdu k vyuziti MT, tak cas vykonani ulohy je prioritni. K tomu se pak radi i provozni vlastnosti a naklady na build, zvlaste, pokud to neni neco, co vas vylozene zivi.

"Proste kdyz to trva dyl, tak pockaji a jdou si udelat kafe. "
.. to je tak mozna zkusenost z koroporatnich firem, kde se casto jede na neadekvatnim HW a jina moznost, nez zajit na kafe tam neni :)

"Ve hrach se to podle myho nazoru nijak neprojevi."
.. ve hrach se to taky projevi, ale jen za urcitych okolnosti. Tady to kriticke nebude, ale v momente, kdy si typek zapne treba CPU streaming soucasne se hrou, tak se asi zacne divit, protoze jeho poddimenzovane chlazeni to samzorejme zaregistruje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat Intel nema aktualne zadnou vyssi kartu, takze hraje s tim, co ma a blufuje co to da. Zuby sice zatle ma, ale navenek se vesele usmiva - to asi okoukali od politiku. Kazdy se oznacuje za leadra a jeho produkt je nejlepsi v urcitem peclive vybranem parametru. AMD to delala s Bulldozerem taky, ted se karta obratila. Novinky se vydavat musi, i kdyz nejsou nove, protoze kola prumyslu se musi tocit a tak vubec. Jsem ochotny garantovat, ze v nejake Inteli filialce se uz nekolik let intenzivne maka na nove architekture (predpokladam cipletove), prinejmensim od doby, kdy si Intel prestal z cipletoveho navrhu delat srandu. Do doby nez ta prijde, bude se Intel porad ponekud krecovite usmivat a tvarit, ze je vsechno v poradku. Konecne, jejich kasicka vylozene nestrada, takze ta situace je v podstate OK, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kreativně použili trik z notebooku = když přijde zátěž pustím CPU na max, a úloha se velmi rychle dokončí. Pak se naakumulované teplo v klidu vychladí. Výsledkem je delší výdrž na baterie.

Má to jeden háček na notebooku se typicky nepouští dlouhodobé zátěže. A jako dlouhodobou zátěž lze považovat např. hraní her (ostatně podívejte se jak se vypadají "herní" notebooky).

Zvlášť JirkaK a jemu podobní sledují jak moc CPU limituje FPS při hraní her. Dle jejich vyjádřování lze tedy pokládat, že ždímají CPU na max po celou dobu hraní a hrajou přesně 1min a pak nechají 5min vychladit CPU, aby opět mohli hrát jednu minutu? To asi ne. Na brouzdání po netu nepotřebujete 1min boost, stačil by kratší.

Co nám z toho plyne? Dle mě jediný možný závěr a to optimalizace výsledku benchmarků. Kouknul jsem na recenzi 10980XE na konkurenčním webu a aplikace jsou Cinebech R20 (~35sec), Blender (~570sec), Corona Benchmark (~55sec), Vray Benchmark (~39sec). Opravdu si myslíte, že recenzenti budou čekat na dokončení jednoho testu víc než pár minut? Podle mě je test v Blenderu výrazně časově nejnáročnější.
Celkem by mě zajímala doba i ostatních testů, ale nemám čas to hledat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se určitě ještě změní (na 351 W).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

velice humorne, jak nejmenovany troll zvolil novou taktiku - Intel vlastne za nic nemuze - dodava super produkt - vsechno je na vyrobcich desky a co v biosu zvoli uzivatel :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

koukam, ze uz mate obrazek novyho chladice od intelu.. (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

největší komedie jsou "35W" modely "T". Lidé si je pořizovaly do miniaturních sestav s mizerným chlazením jako úsporné procesory. Dnes mají PL2 125W. Někdo, kdo má jako já třeba i7 6700T by tak mohl nabýt dojmu, že vymění jeden 35W procesor za druhý a tedy není důvod k upgrade chlazení, což by byl fatální omyl. V tomto případě jde až o klamání zákazníka. PL2 prostě rovná se TDP

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

PL2 se nerovna TDP. Do teto rovnice jeste vstupuje aktualni teplota.

TDP totiz znamena mnozstvi tepla, na ktere musi byt dimenzovany chladic. Pokud je chlazeni vykonne (trvale je schopne uchladit PL2 a vic), tak jsou stejne. Pokud je slabsi, respektive normalni (~100W bez hluku), tak se CPU bude zpomalovat a nedosahne maximalnich frekvenci ani spotreby.

Realne se tedy stanou 2 veci.
1) na recenzich budou nove intel procesory ukazovat obrovsky vykon, protoze je beznou praxi predimenzovat na testy chlazeni.
2) v realu bude nizsi vykon ale i spotreba -> test s realnym chladicem by byl vitany, ale to se zrejme Intel marketing bude snazit blokovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD jsem v době FX vyšší spotřebu odpustil, protože měl dobrý poměr cena/výkon, CPU mělo kvalitní provedení a sockety se neměnily jak fusekle. Proč bych měl dát přednost Tigříkovi? Protože je lepší než dnešní neonetburst Skylake? To nestačí, takže min. doufám v jinou cenovou politiku Intelu - 14nm produkty může dávat zdarma k 5 kg balení Persilu, tak je ten proces levný. Proti budoucímu Ryzen3 na 7nm to bude mít těžké, takže čekám slevy oproti dnešku.

PS: A to nejsem úchyl přes spotřebu a klidně budu mít v kompu cpu se spotřebou 150W, ale víc už jen kvůli naprosto vyjímečnému produktu. Přes 200W ani i kdyby to bylo výkonově jako desetijádro Skylake na 6GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak AMD k 220W modelům balilo rovnou vodníka, jestli se nemýlím... třeba se klucí z Intelu pochlapí a bude k tomu za ty prachy i lednička. :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, myslím si, že jak bude zpomalovat vývoj, tak bude pomalu růst spotřeba. Stačí se podívat na nV, případně intel (když to stagnuje). AMD ukázalo svěží vítr a vyčarovali na novém procesu daleko vyšší IPC. Jenže trend je zřetelný, GK nám papají podstatně více (stačí si srovnat mainstream před řekněme 3 roky zpět a teď). U CPU se to snaží krotit, protože je tam několik omezení, od roku 2006 a C2D je mainstream řekněme 65W a vyšší modely standardně 95W. U Hiendu nám to pěkně roste, protože tam se na škrcení nehraje, nemluvě o rozměrech jádra, IHS, chladičů atd.

Osobně, nedávám si žádnej limit se spotřebou, ale je potřeba na to myslet z několika důvodů. Jedním z nich je dimenzování zdroje, druhý je dimenzování UPS (mám 2kVA onlinovku), dimenzování průvanu v kysně. A jsem smířen s tím, že je i dost možné, že v roce 2026 mi můj 750W seasonic X nebude stačit :)

A samozřejmě, ta špičková spotřeba nenastává často, pokud teda nelouskáme neustále video nebo tak něco. Sám jsem byl zvědavej co žere reálně moje V64LC a zas takovej mordor to není. Nechci obhajovat teď intel, na faktu že je to špatně a že je v loji to nic nemění, ale zároveň to nechci démonizovat, jako modří v éře před Zenem (pokud teda nebudeme uvažovat ten praštěný 220W model FXka).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni už se zbláznily. AMD při prvním Zenu sklopily uši a makali na dvojce, radši měli menší takt, než udělat něco takového. Hádám že další Architektura od Intelu bude Plazma Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já si rýpnu :-) Nebylo by lepší při spotřebě za konkrétní čas uvádět (maximální) spotřebu (Wh nebo Ws) místo (průměrné) aktuální spotřeby (W) ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tech jezer je uz tolik nasrano ze je podle mne absolutne zbytecne doufat v zazrak a navic v zarezle 14nm technologii, jednoduse a jasne ja bych od generace Rocket Lake ocekaval ne ze zmenseni z 10 na vosm jader ale prave povyseni na 12, 14 a 16 jader, jenze Intel zije jenom ve sve "pracovni frekvenci" a tak radsi obetuje jadra i TDP oltaru jmenem GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to rozumné, protože tím zaujmou nejvíc zákazníků a nebudou mít extrémně veliký křemík. Když si představíš klidně i jen šestijádro s výkonem na jádro jako Skylake na 6 GHz, tak ve většině SW by mělo větší výkon, než dvanáctijádro Skylake na 4 GHz. Efektivita samozřejmě v háji, ale v desktopu si to nemalá část zákazníků vůbec neuvědomí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a pararelizace má své limity, obvykle je jedno řídící vlákno které požaduje co nejvyšší frekvenci a pak x-bočních kterým je to jedno, proto jsou ta turba kdy se to žene na maximum možného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ho rýchlo prejde, ak ZEN4 zdvojnásobí jadra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před pár dny jsem objednal nový notebook s Ryzenem 4800H. Po těch mnoha letech, kdy intel nabízel 100x totéž jenom jinak pojmenované konečně důvod k výměně. Zen 3 tu bude za pár měsíců, příští rok Zen 4. Intel nemá a v dohledné době nebude mít absolutně nic, co by stálo za byť i minimální zájem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie je to dobrý nápad dávať novú architektúru na starý výrobný proces, rok hore dole, to mohli počkať

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, obavam sa, ze nemohli...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.