Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pár slov závěrem

Windows logo
Právě dnes tu máme tak významné kulaté výročí, že si jeden z našich nebohých redaktorů dopřál luxusu spánkové deprivace a stvořil středně dlouhý článek na sobotní čtení. Společnost Microsoft na den přesně právě před 25 lety uvedla na trh první Windows a začala jimi definitivně přepisovat budoucí historii oboru. Ať již Windows milujete, nesnášíte, nebo jsou pro vás jen "launcherem" pro hraní her, možná vás bude zajímat, co vše za tím stálo a jak trnitá to byla cesta.

Windows mají za sebou pětadvacetiletou pouť IT světem, během které se ze spíše úsměvné nadstavby DOSu staly dominantním, zejména desktopovým operačním systémem. Ano, v článku jsme podrobněji nehovořili o některých dalších speciálních edicích (je jich opravdu hodně), to si případně necháme na jindy. Dnes jsme si povídali o desktopových operačních systémech, kde má Microsoft doslova fenomenální a neotřesitelnou dominanci.

Úspěch Windows přitom nevystavěl žádný objektivně důležitý faktor. Windows v podstatě zvítězily stejně jako VHS. Sice nebyly nejlepší, spíše naopak, ale byly dostatečně levné, "po ruce" a také Microsoftí politika vůči pirátům ("co oči nevidí srdce nepálí", resp. "raději ať upirátí wokna, než aby používali něco jiného") vedla k úspěšné strategii.

Výběr webového prohlížeče ve Windows 7

Windows od svých "novodobých počátků" (od verze 3) byly spíše než vyzdvihovány pro svou technickou dokonalost, evangelizovány armádou markeťáků a nadšenců. Ti, jako bájní obchodníci z Nadace prodávající své levné atomové přístroje, šířili slávu průměrného operačního systému, čímž do kasičky v Redmondu přisypávali další a další miliardy.

Postupem let se tak Windows stávaly stále lepším systémem i po technické stránce a konečně si i mohly dovolit, díky obrovskému růstu výkonu počítačů, začít jím trochu plýtvat. Absolutní programátorské umění zčásti vymizelo, místo něj je zde ale systém dostatečně dobrý pro běžné činnosti, přehrávání filmů i hraní her. Na trhu není jediný systém, který by mohl Microsoftu konkurovat co do rozsahu podporovaných činností, množství různých aplikací pro něj napsaných či základny uživatelů navyklých právě na něj.

Startovací Windows 7 logo

Windows zašlapaly v prach i jinak daleko revolučnější Amiga OS (Amigu samozřejmě zašlapaly i jiné faktory), Mac OS X vedle rostoucích Windows jen léta skomíral a pouze v posledních letech se zvedá rapidně ze dna (což je vykoupeno daní těsnějšího svázání s celým Apple ekosystémem, což v našich končinách naštěstí úplně nefunguje kvůli nedostupnosti řady služeb). Tlak Linuxu (kam patří i Google a další hráči na trhu) je ale cítit a tak je toto desetiletí plné věcí, které by v desetiletí minulém byly nemožné. Microsoft otevírá specifikace Office formátu, přináší bezplatné věci (Visual Studio Express edice, .NET platforma, Silverlight) a dává světu i určitou část svých inovací k volnému užití.

Jen slepý by samozřejmě neviděl, že je to pouze další typ strategie, jak udržet stávající a svázat další uživatele s Windows platformou. Posledním krokem je například Windows či Xbox Marketplace. Windows jsou i nadále sice ne nejlepší ve všech směrech (to ani zdaleka), ale v 99,9% situací dostatečně dobrou či téměř optimální volbou pro uživatele. Microsoft sám kontroluje zcela, nebo sedí v nadacích kontrolujících mnohé průmyslové standardy, ať již třeba video formát VC-1 (součástí Blu-ray specifikace), drží řady různých klíčových patentů na softwarové technologie a ani v nejmenším se nemusíme obávat o jeho osud na poli desktopových OS pro x86 platformu.

Něco jiného jsou ale bojiště mobilní, kde nově nasadil Windows Phone 7, bojiště cloudová, kde jej čeká ostrý boj s jinými giganty, ale to bychom dnes už přesáhli téma článku.

Faktem pouze zůstává, že kdo vyrostl na hrách v 90. letech, ten nepochybně užíval DOS a Windows (na strojích Amiga se sice také vyrůst dalo, ale zahráli jste si jen zlomek her, tak mě prosím nechytejte za slovo). Windows se v mnoha domácnostech zabydlely právě proto, že na nich šlo hrát hry, ale také díky tomu, že kromě zbytečného sériového čísla nestály v dobách Windows 95/98 užívání tohoto operačního systému bez patřičné licence žádné praktické překážky.

Windows XP a vyšší to sice trochu zkomplikovaly, ale opět jen navenek. Kdo chce, může si vypěstovat svoji svázanost s Windows platformou na upirátěných Windows i dnes, byť je to samozřejmě nadále protizákonné. Politika levných OEM licencí a ještě větší slevy velkým lukrativním partnerům (státní správa, školství atd.) se ukázala jako z obchodního hlediska správná. Na licenční a cenovou politiku a využívání dominantního postavení v obchodním styku můžeme směrem do Redmondu v podstatě jen nadávat, ale v momentě, kdy nový notebook s Windows stojí jen o pár stovek více než bez nich, bude 99,9% zákazníků volit Windows. Když totiž pomineme svázanost Mac OS X s počítači Apple, pak jsou Windows jedinou na téměř 100% jistou volbou, jak mít bezproblémový počítač, kterému funguje uspávání/probouzení, veškerá multimédia (včetně Silverlightu na webu), lze na něm hrát všechny moderní hry a současně je uživatelsky poměrně blbuvzdorný. Většinu těchto věcí bohužel žádný jiný operační systém nemá, protože volně na trhu je pak k dispozici prakticky již jen Linux.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrt století s Windows, aneb Jak Microsoft ovládl modrou planetu

Středa, 24 Listopad 2010 - 14:53 | pepa flinta | :-) Mame kapitalismus a to tvrde. Holt to tak...
Středa, 24 Listopad 2010 - 14:33 | pepa flinta | Bomba. Mi o voze ty o koze. Co maj ty krabicky a...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 20:51 | prophet | DTP - nula bodov (sorry, Scribus a Inkscape su na...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 20:47 | prophet | Nedristaj.. sam som robil s OS/2 1.3, a predstav...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 16:55 | tslany | Kdo mluví o notebooku za 15 tisíc? Já mluvím o...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 15:32 | Izak | A jsme u problemu, koupim si OS, ktery...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 15:27 | Izak | ja si koupil NB za 6.000 z bazaru a mam na nem...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 15:23 | Izak | ja pracuji ve firme, ktera je nadnarodni a jen u...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 15:19 | Izak | E-deas, catia, pro engennering ... kurna, Atodesk...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 15:11 | Izak | No treba londynska burza, presla z unixu na...

Zobrazit diskusi