Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prezentace Radeonu R9 390X, nebo nejlepší falzum od dob Lindy a Hanky?

R 9 390 X Videocardz Slide 04
Původně jsem se „uniklému“ slajdu o Radeonu R9 390X s HBM pamětmi nechtěl vůbec věnovat, ale nakonec se objevily další. Máme tu nejzdařileji zfalšovanou prezentaci v historii, nebo pochází od AMD?

O víkendu začal po hardwarových fórech obíhat níže znázorněný slajd. Původ sahá k webu VideoCardz, jehož redakce ho údajně (právě tento jeden konkrétní slajd) získala v PDF formátu:

R 9 390 X Videocardz Slide 06

Na první pohled velmi připomíná prezentace AMD, ale při pohledu na detaily už něco nehraje. Abyste měli představu, o čem mluvím, přikládám pro ilustraci jeden skutečný slajd z jiné prezentace, která pochází přímo od AMD. Z pochopitelných důvodů jsem musel některé části odstranit (na obsah se zatím vztahuje NDA), ale to nevadí, jde nám teď o formální rozdíly:

Amd Slide

Ukázka slajdu ze skutečné soudobé prezentace od AMD:
hladké pozadí, stránky číslované, datum NDA, obrázek produktu, trojúhelníkové odrážky

Čím se oba liší? Jednak prezentace AMD mají hladké pozadí. Dále chybí číslování stránek, které AMD používá vždy. Netypické jsou i odrážky v podobě koleček, zatímco AMD používá trojúhelníkovité. Dále na místě, kde bývá obrázek reálného produktu (karty, čipu, sestavy...) jsou jen loga. Dále věta „UNDER NDA UNTIL TBA“ - zkratka TBA znamená „to be announced“, takže formulace „under NDA until to be announced“ je trochu krkolomná. Navíc AMD zpravidla konec NDA uvádí a v případě potřeby jej dodatečně prodlouží nebo zkrátí. Tolik k formálním rozdílům.

původní slajd ještě jednou (abyste nemuseli scrollovat)

Podíváme se na slajd ještě jednou a zaměříme na obsah. Odrážka „Up to 4096 shader units“ asi zatahá za oči každého, kdo v prezentacích AMD od vydání R600 před osmi lety s železnou pravidelností čte výhradně o stream-procesorech, nikoli o shader units. Další řádka s „Full DirectX 12_Tier 3“ také zarazí. Domnívám se, že míchá dvě věci. Specifikace DirectX 12 a tzv. Resource Binding Tiers, které Microsoft nedávno představil. „Plná“ podpora DirectX 12 a kompatibilita s jednotlivými Resource Binding Tiers jsou trošku odlišné věci.

Obecně lze říct, že čip nemusí mít podporu pro všechny volitelné fíčury DirectX 12 a přitom může podporovat Tier 3 a opačně - tyto dva aspekty spolu přímo nesouvisí. Podle dostupných informací to zatím vypadá, že Tier 1 bude podporovat většina DX12-kompatibilního hardwaru, Tier 2 čipy z druhé generace Maxwellu (GeForce GTX 960, 970 a 980) a Tier 3 čipy postavené na architektuře GCN, která v tomto ohledu omezení nemá (to se ale už dostáváme trochu mimo téma, máte-li zájem, najdete více v prezentaci Intelu/Microsoftu na straně 39, případně v této diskusi). Podpora uvedené technologie tedy dává smysl; způsob zápisu, jakým to slajd dává najevo, moc ne.

původní slajd ještě jednou (abyste nemuseli scrollovat)

Další odrážka - zmínka o chladiči mezi parametry čipu není zrovna obvyklá. Podpora h.265 je očekávatelná, rychlejší komprese do formátu h.264 taky (to se týká i APU Carrizo), ale tvrzení, že rychlejší encoding h.264 umožní „smooth live streaming“ nedává smysl, protože už dosavadní Radeony zvládaly hardwarově komprimovat do h.264 ve full-HD rozlišení při 60 FPS, což pro hladké streamování více než stačilo.

Sečteno podtrženo, slajd po bližším prozkoumání jeví obsahové i formální nedostatky v míře několikanásobně vyšší než je obvyklé pro oficiální prezentace :-). Pokud k tomu přičteme, že jej redakce VideoCardz dostala samostatně v PDF formátu - přičemž AMD nedistribuuje každou stranu prezentace jako samostatné PDF - jeví se to jako jednoznačný podvrh.


Překvapení: redakce VideoCardz od svého zdroje získala i další stránky z prezentace. Zaměřme se zatím na tuto obsahově totožnou:

R 9 390 X Videocardz Slide 03

Na první pohled je vidět, že byla ofocena (pravděpodobně ale ne ze zdi v sále, ale spíš mobilem z monitoru - rozostření v rozích totiž odpovídá spíše širšímu ohnisku, kterým bylo foceno zblízka). Zajímavé je, že tato verze není totožná s původní: trochu se změnila textura na pozadí, původní kulaté odrážky nahradily pro AMD typické trojúhelníkové a namísto „shader units“ tu máme „stream processors“. Slajd tak sám o sobě působí o dost uvěřitelněji, ale samotný fakt, že se změnily právě části, které nejkřiklavěji indikovaly podvrh, indikuje, že autor původního slajdu jen dodatečně opravil chyby a zkusil to ještě jednou. Aby výsledek působil více realisticky, neposlal ho ve formátu PDF, ale ofotil ho z obrazovky mobilem, aby vypadal jakoby pořízený na nějaké akci AMD. V nové verzi ale vznikla chyba, která v původní nebyla: Původní textura na pozadí zmizela, nahradila ji loga prolnutá s veškerým obsahem (překrývá loga, text, boxy pro text atp.)

R 9 390 X Videocardz Slide 05R 9 390 X Videocardz Slide 01R 9 390 X Videocardz Slide 04

Ostatní slajdy už nemá smysl jeden po druhém podrobně rozebírat - chyby obsahují taky. Už jen namátkou: formulace „FreeSync technology for smooth refresh rate“ je pěkně kostrbatá (nechceme hladké obnovovací frekvence, chceme hladký obraz, hry, herní zážitek...). Slajd o HBM pamětech vysvětluje podporu 8 GB pomocí technologie dual-link, o které doposud nikdo neslyšel (ani prezentace HBM pamětí od výrobců). Nedávají příliš smysl ani poznámky o další generaci HBM - z marketingového hlediska jde o chybu, pokud výrobce mluví o technologiích, které uváděná novinka nepodporuje.

R 9 390 X Videocardz Slide 02

Nakonec souhrn specifikací uvádí jen to, co se obecně očekává, ale parametry, nad nimiž visí otazníky (např. počet ROP jednotek, TDP aj.) zcela chybí. Nemluvě o tom, že pro Radeon R9 290X je uvedena jen podpora DirectX 11.2, zatímco AMD už před rokem potvrdila podporu DirectX 12

Ačkoli se ve většině diskusí na webu neobjevují pochybnosti o věrohodnosti těchto slajdů (není divu, zfalšování vícestránkové prezentace by byla premiéra), osobně bych je bral s hodně velkou rezervou. Můžu se mýlit, ale působí na mě značně nepřesvědčivě a s ohledem na výše popsané chyby to vidím takto: Buďto prezentaci pro AMD připravovala firemní uklízečka po dvou nočních, nebo jde o podvrh.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Prezentace Radeonu R9 390X, nebo nejlepší falzum od dob Lindy a Hanky?

Neděle, 22 Březen 2015 - 21:19 | trodas | <i>takze ty reci nvidie jak ctyri roky dela...
Úterý, 17 Březen 2015 - 17:41 | no-X | Myslím, že zrovna 4096 SP nebude problém. Jednak...
Úterý, 17 Březen 2015 - 16:01 | Puf a Muf | Hmmm, no to se omlouvám, že jsem vyrobil špatný...
Úterý, 17 Březen 2015 - 12:25 | no-X | Je to trošku složitější. Ano, podle dostupných...
Úterý, 17 Březen 2015 - 11:54 | Tom Buri | pres tri roky stara hd7970 umi dx12 tier 3 a...
Úterý, 17 Březen 2015 - 11:45 | Horalka | Mne to prijde, ako keby sa niekto snazil spravit...
Úterý, 17 Březen 2015 - 09:44 | cyberreality | jojo, ten clanek sem cetl taky :) ten clanek bych...
Úterý, 17 Březen 2015 - 09:01 | TyNyT | na EHW už se kolem toho napsala celá studie jak...
Úterý, 17 Březen 2015 - 08:34 | cyberreality | aneb jak z jednoho komentare pod jednim clankem...
Úterý, 17 Březen 2015 - 02:40 | PV | zapomněl jsi posunout nulu :-)

Zobrazit diskusi