Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ROG Zephyrus S17 GX703H, Intel vrací úder ve světě notebooků

ASUS ROG Zephyrus S17 je nová vlajková loď na poli herních notebooků společnosti ASUS.

A co říci na závěr? Zephyrus S17 je vlajková loď herních ASUS notebooků, což tento model staví do nepříliš dobré pozice s pohledu poměru cena/výkon, působí spíš jako takový haló produkt ukazující nějaké zajímavé nové technologie, něco se uchytí, něco ne.

Z hlediska výkonu nemám víceméně co vytknout, snad jen energetickou efektivitu, ano Intel Core i9-11900H překonává mobilní Ryzen 9 5900HX, ale opět tu máme situaci, kdy CPU s napájecím limitem v rozpětí 80-107W překonává konkurenci s napájecím limitem 65-80 Wattů. Navíc ne vždy je Core i9-11900H rychlejší, ale jedná se o dobrý posun na straně Intelu, tento procesor je značně lepší, než starší mobilní Intely deváté a desáté generace. Existují i situace, kde je nový Tiger Lake H45 více rychlý oproti AMD procesorům, například v některých hrách, nebo ve speciálních situacích, kdy potřebujete AVX-512 instrukce, což jsem netestoval.

Zajímavou výhodou je podpora PCIe čtvrté generace, zde je Intel v noteboocích vtipně napřed oproti AMD, které PCIe Gen4 přineslo primárně do serverů, pracovních stanic a desktopů někdy v roce 2019, ale v mobilním segmentu zůstává nadále na PCIe Gen3. Grafická karta NVIDIA GeForce RTX 3080 Mobile je do CPU připojená přes osm Gen4 linek a primární SSD ve formě výborného Samsung PM9A1 je také PCIe Gen4 kompatibilní.

Nicméně i přes tyto výhody jsem nevnímal nějaký "wow" efekt, že tento notebook je značně lepší, než konkurence či další notebooky ASUSu. Přímo se nabízí srovnání se starším ASUS ROG Strix SCAR 17 G733Q, ten má Ryzen 9 5900HX a RTX 3080 s 16GB VRAM, ale je cca o 12 000 Kč s DPH levnější a nabízí víceméně stejný, místy trochu nižší výkon, má lepší výdrž na baterii(nemá MUX čip, vždy se tedy používá iGPU) a hlavně dva RAM sloty. Ano, Zephyrus S17 má v absolutních číslech lepší výkon, portovou výbavu včetně ThunderBoltu 4, ale celkově na mě působí z nějakého důvodu podivně.

Možná je to speciální konstrukcí s vyklápěcí klávesnicí, zde mám jisté dlouhodobé obavy, jak ten mechanismus celý přežije několik let běžného uživatele, dovedu si představit, že se nějaké nečistoty a drobky dostanou do mezery a teoreticky může dojít i na zablokování ventilátorů, nebo jejich ucpání shora a celé to bude provázet křupavý zvuk při zaklapnutí notebooku. Stejně jako u SCARu 17 i zde nejsem nadšený z divného rozložení klávesnice, numerický blok je zde opravdu bizarní a ASUS by udělal lépe, kdyby zde vůbec žádný nebyl.

Hlavní výtku směruji na částečně pájenou RAM, u 17,3" hi-endového notebooku, který má navíc tři M.2 sloty tomu nerozumím, místo by se našlo a řekl bych, že většina lidí by oželela třetí slot, takto můžete upgradovat maximálně na 48GB RAM, navíc jen s částečným dvoukanálovým zapojením, do 16GB paměti v 32GB modulu se víceméně bude přistupovat nižší rychlostí, asi jako při jednokanálovém zapojení. Jsem si vědom, že hráčům bude asi 32GB RAM pohodlně stačit, ale pokud připájená RAM odejde, její výměna bude hlavně po záruce dost komplikovaná. Notebook má navíc možnost ladit napájecí limity CPU i GPU včetně nějakého přetaktování, můžeme využít i Intel XTU pro procesor. Jenže notebook má pájenou RAM a běžný modul splňující JEDEC standard. Případný hi-endový nadšenec si tak do notebooku nemůže vložit nějaké lepší HyperX či Corsair Vengeance moduly, které mají lepší časování a jdou dále ladit. Zda to jde proti ROG filozofii nedovedu posoudit, ale vnímám to jako nevýhodu.

Notebook neoslní ani z hlediska teplot či hlučnosti, víceméně kopíruje jiné stroje, možná by pomohlo lehce tlustší tělo a ještě masivnější chladiče, ale chápu, že to dnes není dostatečně "in".

Pochválit musím dobrou portovou výbavu, dva USB-C s PD a DP potěší, stejně tak čtečka SD karet, škoda, že to takto nemá více modelů, řekl bych, že portová výbava je celkem OK, lepší než na levnějším SCAR 17 modelu, kterému chybí USB porty na pravé straně. Zajímavý je i Wheelroller, otázkou je, jak vydrží nadcházející roky, nicméně na regulaci hlasitosti se velmi hodí, protože můžeme velmi rychle hlasitost snížit, či přidat, nebo naopak pomaloučku měnit. Notebook má i velmi slušný zvuk, což není zcela běžné a detailně to netestuji. Pro nejlepší reprodukci to však chce mít notebook na nějaké pevné desce, třeba na stole.

Potěší i dva napájecí adaptéry včetně cestovního 100W, ale Zephyrus S17 se poměrně masivně podtaktuje, takže se může vyplatit přepnout do iGPU režimu a nedělat nic super náročného, 100W adaptér jednoduše takto výkonné komponenty nenakrmí.

Celkově mám tedy rozporuplné pocity ohledně notebooku a tak mu neudělím žádné ocenění, pokud hledáte vyloženě herní notebook a cenu neřešíte, nemusí se jednat o špatnou volbu, ale jsou zde jisté problémy. Osobně bych pořídil spíše "tradičnější" SCAR 17, nebo ještě něco nižšího. Pokud však potřebujete vysoký výkon a k tomu třeba ThunderBolt, SCAR s AMD není vhodnou volbou.

 

 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Velmi dobrý výkon CPU i GPU
+ MUX čip
+ čtečka SD karet a USB-C s DP a PD
+ Dobrá kvalita zpracování
+ Tři sloty pro M.2 SSD
+ konfigurovatelný Wheelroller
+ PCIe Gen4 SSD
+ GPU má 16GB VRAM

zápory

- Vysoká cena
- Jeden paměťový modul je připájený - max 48GB RAM
- Podivné rozložení klávesnice

pohlídejte si

? Vysoká spotřeba v dGPU režimu
? Turbo režim napájení je velmi hlučný
? Nedobrá podpora Linuxu

 

Poděkování

 

 

Za zapůjčení notebooků a počítačů ASUS ROG Zephyrus S17 GX703H, ASUS ROG Flow X13 + ROG XG Mobile RTX 3080, ASUS ROG Strix SCAR 17 G733Q, ASUS ProArt StudioBook W590G6T, ASUS ZenBook Duo 14 UX482, ASUS ZenBook Flip S UX371E, ASUS ROG STRIX SCAR 17, ASUS Mini PC PN50, ASUS ROG Zephyrus G15 GA502IU, ASUS ZenBook Pro Duo UX581GV, ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IU a ASUS TUF Gaming A15 FA506II-BQ027T Bonfire Black děkuji společnosti ASUS.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ROG Zephyrus S17 GX703H, Intel vrací úder ve světě notebooků

Středa, 3 Listopad 2021 - 12:05 | zoki | :-)
Úterý, 2 Listopad 2021 - 23:18 | DRK | To je ta jeho investice. Pak ho zakope na zahrade...
Úterý, 2 Listopad 2021 - 23:17 | DRK | "když odečtu daně, zbude mi nejméně 10 tisíc...
Úterý, 2 Listopad 2021 - 14:18 | Arnie J | Je to tak. Karášovi se přehodila svorka :)
Úterý, 2 Listopad 2021 - 13:17 | Cichas | >pokud hledáte vyloženě herní notebook a máte...
Úterý, 2 Listopad 2021 - 12:20 | peliculiar | Kde jsou investice, pomyšlení na stáří / důchod?...
Úterý, 2 Listopad 2021 - 12:15 | Tomas A | Ale jedine na snehových koulích :)
Úterý, 2 Listopad 2021 - 10:24 | Mirda Červíček | To nepochopíš. Já si v dnešní době nekoupím ani...
Úterý, 2 Listopad 2021 - 09:38 | JirkaK | 100 tisíc, resp 80 bez daně. Necelých 4000 dolarů...
Úterý, 2 Listopad 2021 - 09:31 | JirkaK | Ještě větší problém je numerická klávesnice která...

Zobrazit diskusi