Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Xiaomi Mi 8 Pro je povedenou vlajkovou lodí za příznivý peníz

Řada Mi byla vždy nejvyšší třída u Xiaomi a není tomu jinak ani u Mi 8, zvlášť ve verzi Pro. Otázkou je, jestli jde stále o prémiové zboží za hubičku, jako tomu bylo doposud.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Design
3.  Železo

K telefonu samotnému. Přední strana hostí nádherný 6 palců velký AMOLED panel, což je jeden z mála zařízení od Xiaomi, které tento typ panelu používá. Pokud opomeneme jednu vlaštovku v podobě Mi Note 2 z roku 2016, dalo by se považovat Mi 8 Pro za první telefon od Xiaomi postavený na OLED technologii. Díky tomu je totiž možné, aby telefon měl čtečku otisku prstů vestavěnou přímo pod panelem.

Čtečka v obrazovce sice není úplně žhavá novinka a tuto technologii lze vidět i u jiných čínských telefonů, u Xiaomi konkrétně jde o prvenství. Fungování je dobré, otisk je registrován pokaždé, avšak rychlost je o malinko horší. Není to nic výrazného, v praxi odhadem tak půl sekundy. Oproti klasické čtečce je to viditelně pomalejší. Na "wow-efekt" ale dostačující. Jen teda je třeba si dávat pozor na případný pád telefonu, který tak nevyhnutelně vede ke kompletní destrukci obrazovky.

Všimněte si senzorů umístěných ve výkroji. Je to špatně vidět, avšak na fotce jsou perforace vidět.

K autentifikaci lze mimo čtečku využít i IR rozpoznání obličeje, jako to lze vidět u Apple a jeho Face ID. Bohužel tato funkce není pro Českou Republiku dostupná, takže jsem nemohl rozpoznání otestovat. (ani při přepnutí regionu na Indii nebo Čínu nepomohlo). Výrobce sice slibuje přinést tuto funkci International po aktualizaci, bohužel tak dlouho jsem telefon zapůjčen neměl, byť aktualizaci na Android 9 se na konci testování nainstalovala.

A ještě je potřeba zmínit posledního slona v místnosti, kterým je výkroj. Ten je kvůli senzorům mnohem širší a ubírá více místa. Použití AMOLED panelu je výkroj částečně omluvitelný, ale stále velmi rušivý prvek. Kdo jej nechce mít na svém zařízení, je potřeba hledat jinde. Mě osobně prvek už nevadí a pokud nemáte roztažené video přes celou plochu telefonu, ani si jej nevšimnete.

Co by se mohlo zdát poněkud problematické na použití AMOLED obrazovky, je fakt, že se panel může vypálit a postupem času dojde ke zhoršení obrazu. Uklidním vás, že k vypalování panelu dochází zřídka, a to jen při opravdu opravdu intenzivním používání při maximální intenzitě. Osobně jsem panel viděl vypálen dvakrát – showroom, kde telefon jede 24/7 při maximální intenzitě svítivosti a u mého postaršího Samsungu Galaxy Note II, který tento neduh ukázal až po šestém roce používání. Není se třeba obávat použitého panelu, jako spíše použitého skla, které je sice Gorila Glass, stále však jde o sklo.

U skla ještě nekončím, jelikož se Xiaomi v nekonečné moudrosti rozhodlo i na zadní stranu použít prémiový materiál, tj. tvrzené sklo. Pod ním se ukrývá vyobrazení repliky čipu, jenž je srdcem telefonu, ale je to stejně falešné jako úsměv recepční, jež vám přeje příjemný den. Z estetického hlediska jde o nádherný kus a slepení dvou skleněných desek mezi hliníkovou část není špatný nápad, protože vše prostě do sebe zapadá, nikde nic nevrže a vypadá překrásně, tedy do prvního pádu, kdy se přední i zadní strana rozletí na milion kousků úhledně rozdceného skla.

Zde bych raději ocenil fádní kevlar, co je možné vidět u Pocophone F1, nebo hliník, který se zase nachází snad všude na planetě, jen ne sklo, které je u zařízení pro denní použití vyloženě nevhodný. Když to pominu, jde o nejkrásnější zařízení za dlouhou dobu.

S přiloženým krytem lze telefon držet v jedné ruce bez absolutního strachu o to, že by letěl střemhlav. Používání jinak než obouruč kvůli velikosti je nevyhnutelné.

Tělo je sice užší, ale vysoké, takže pro lidi s malou rukou (jako jsem kupříkladu já) je prakticky nemožné dosáhnout dál, než je polovina obrazovky.

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Design
3.  Železo

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Xiaomi Mi 8 Pro je povedenou vlajkovou lodí za příznivý peníz

Čtvrtek, 7 Březen 2019 - 15:00 | Artael | No, zrovna Omnii II tu mám a rozhodně bych neřekl...
Čtvrtek, 7 Březen 2019 - 14:50 | Artael | Ono tak podle mě nejde ani o cenu - dát 1kkč za...
Čtvrtek, 7 Březen 2019 - 13:30 | Martan67 | Jack přes USB redukci je dobré nouzové řešení...
Čtvrtek, 7 Březen 2019 - 13:17 | Martan67 | Fotky z Omnie II, ale i dalších starších mobilů...
Čtvrtek, 7 Březen 2019 - 08:43 | Kjutl | Nikkor 50mm/1.4 D je to nejlepší, co se mi...
Středa, 6 Březen 2019 - 21:51 | Kjutl | XZ2 Compact je rovněž plast. Spíš je lepší otázka...
Středa, 6 Březen 2019 - 18:11 | Tomcat2 | To možná spíš Sony Xperia XZ2 Compact. Zkoušel...
Středa, 6 Březen 2019 - 18:06 | Tomcat2 | To se líbí maximálně tak nějakým kravkám, protože...
Středa, 6 Březen 2019 - 17:17 | Karáš Svorka | Původně jsem chtěl seriózně reagovat, ale pak mi...
Středa, 6 Březen 2019 - 17:17 | Karáš Svorka | Zapomněl jsem dodat, že tu S7 jsem kupoval někdy...

Zobrazit diskusi