Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Šok! Red Hat přechází z Linuxu na FreeBSD?!

Red Hat Brno
Na wiki s návrhy pro vydání Fedora 19 se vedle přechodu od prostředí GNOME 3 k Cinnamonu objevil i nový návrh. Přejít od linuxového kernelu na FreeBSD je něco vpravdě šíleného, nicméně se krátce poté objevil článek i na Phoronixu, takže si pojďme s jistou mírou nadsázky objasnit, kde je kernel pudla...
Fedora 18_
GNOME 3 mnozí milují, jiní zase nenávidí.

Věc začala tím, že na wiki, která shromažďuje návrhy pro příští vydání Fedory, se před pár dny, krátce po vydání Fedora 18 „Spherical Cow“, objevil návrh přejít od GNOME 3 na prostředí Cinnamon. A je to skutečně jen návrh. Na stejnou wiki je možné umístit třeba návrh na přechod od černého (výchozího) vzhledu GUI na růžový s hvězdičkama a Jean-Paul Belmondem na wallpaperu, fantazii se meze nekladou.

Nicméně svým ostřížím zrakem stihl zprávičku o Cinnamonu zachytit Michael Larabel z Phoronixu a v rychlosti uplácal svůj článek s názvem Fedora Proposal To Use Cinnamon Desktop By Default. Michael Larabel je mimochodem ten člověk, který dokázal ve svém článku „strhat“ velkou konferenci LinuxDays 2012 konanou v Praze, protože tam bylo v jednu chvíli málo piva a jídla. Ale to není ten hlavní problém, jeho hlavní chyba byla, že svůj článek o Cinnamonu v F19 založil na pouhém návrhu ve wiki, který v žádném případě neznamená, že by měl být schválen či že Red Hat o něčem takovém uvažuje.

No a když se pak zprávička o této legraci objevila i na abclinuxu, kde se pohybuje nemalá část českých vývojářů z Brněnské pobočky Red Hatu, padl tam v žertu návrh přidat na wiki i to, co se v ní nakonec objevilo jako Features/FreeBSD kernel integration.

Fedora 19 FreeBSD - návrh

Kdo zná kluky z Red Hatu (s Pavlem jsme se potkali před pár lety na srazu v Plzni), ten ví své :-). Včera jsme pak na tohle téma hodili pár slov s Tomášem Bžatkem (čau Tome ;-) z Red Hatu, kterému jsem víceméně přislíbil, že jakmile Michael Larabel sepíše na základě tohoto vtípku ve wiki článek, tak o tom určitě napíšu. Z toho samozřejmě plyne, že se na Phoronixu nějaký takový článek objevil, a sice FreeBSD Kernel May Come As Option In Fedora 19.

Uvedení tohoto špatně pochopeného žertu na pravou míru se nakonec chopil Jaroslav Řezník, který projektu Fedora aktuálně šéfuje.

Na tomto případu se krásně ukazuje, na jaké hraně se leckdy IT zpravodajství pohybuje. Známe to sami z hardwarových oblastí, ale i všude jinde platí, že zlaté žurnalistické pravidlo o ověřování nejméně u jednoho dalšího nezávislého zdroje v 21. století, v době internetu a v IT světě prostě nemůže fungovat. Někdy se toto surfování na rychlé vysoké vlně vymstí a Michael by byl určitě raději, kdyby ten článek nenapsal. Ale berme to tak, že jej dostihla karma za to jak ne-úplně-objektivně psal o loňských LinuxDays v Praze (článke s názvem LinuxDays: An Open-Source Event Of Disorganization).

Jo a čistě pro sichr: Fedora ani následně Red Hat samozřejmě z Linuxu na FreeBSD nepřechází a stejně tak se výchozí desktop nemění z GNOME na Cinnamon. Za ten bulvární nadpis se vám omlouvám, ale snad to v sobotu přežijete :-). Díky za pozornost a jednu sekundu po půlnoci z neděle na pondělí zase u dalšího článku…

Tagy: 
Zdroje: 

Fedora Wiki #1, #2; Phoronix #1, #2; Ábíčko #1

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Šok! Red Hat přechází z Linuxu na FreeBSD?!

Pondělí, 28 Leden 2013 - 13:15 | Izak | To uz by asi kazdy UI*X clovek bral jako zert...
Neděle, 27 Leden 2013 - 19:48 | Shal | Tak to už tam měli napsat, že to pojede na...
Sobota, 26 Leden 2013 - 20:17 | Chupas | clanek se mi libil. bulvarni nadpis odpusten :-)
Sobota, 26 Leden 2013 - 15:58 | Archvile | Pred časom sme vo firme na jednom serveri menili...
Sobota, 26 Leden 2013 - 14:48 | Ondrakl | Přechod k Cinnamonu na druhou stranu stojí za...
Sobota, 26 Leden 2013 - 12:59 | corwin78 | He he, tím bulvárním nadpisem jste mě dostali, už...
Sobota, 26 Leden 2013 - 11:49 | HML HLM | Říkal jsem si, zda jste od Zive.cz nezakoupili...

Zobrazit diskusi