Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Retro-test: magnetooptika a až 2,6 GB oboustranně

Magnetooptická média a mechanika
Magnetooptický záznam je svým způsobem minulostí i budoucností zároveň. Podívejme se nyní o více než dekádu a půl zpět do doby, kdy médium o průměru 13 cm mělo kapacitu na každé straně až 1,3 GB…

Díky našemu čtenáři, který dodal i mechaniku, se nám v redakci sešla celkem čtyři média (z toho jedno naše, ale zase s největší kapacitou ;-). My si však detailně ukážeme jen tři, protože čtvrté nám mechanika odmítla detekovat.

Sluší se znovu připomenout, že médium má dvě datové strany. Do mechaniky se dá strčit dvěma způsoby a protože se kryt otevírá jen jedním směrem, mechanika si s tím musí poradit.

Médium Verbatim 2,6GB format 1024
Médium Verbatim 2,6GB format 1024

Toto je naše vlastní médium, 2,6GB Verbatim s 1KiB sektory a celkem 34 uživatelsky využitelnými zónami, začátek média je na vnějším okraji. Je to největší médium, které mechanika na předchozí straně představená dokáže obsloužit a zároveň byla také první, která na toto médium od jeho vybalení něco zapsala (médium je tedy jako nové).

Pro zajímavost se můžete podívat na srovnání velikosti magnetické hlavy s tímto médiem:

Srovnání magnetické hlavy a magnetooptického média
Srovnání magnetické hlavy a magnetooptického média

Magnetická hlava je skutečně v porovnání s hlavičkou v pevném disku gigant. Tato pochází z mechaniky Maxoptix, kterou budeme ve videu pitvat na další straně (médium téže značky si rozebereme taky), ale v Sony SMO-F541 není o moc menší. Samotné médium pod touto hlavou rotuje ve zhruba milimetrové vzdálenosti (± nějaký ten zlomek milimetru).

Pojďme na další médium. Je jím o něco menší 2,3GB Maxoptix s 512bajtovými sektory.

Médium Maxoptix 2,3GB format 512
Médium Maxoptix 2,3GB format 512

Sami vidíte, že sektory jsou výrazně menší. Méně je také zón pro uživatelská data, celkem 30. Samozřejmě sektorů mají ty zóny více (jsou menší).

Formátování média ve SCSI řadiči Adaptec AHA-2940AU
Formátování média ve SCSI řadiči Adaptec AHA-2940AU

Toto médium bylo původně také nečitelné, ale podařilo se ho zformátovat v BIOSu SCSI řadiče (znečitelnila ho právě nefunkční mechanika Maxoptix pokusy o zápis dat, kdy nefungoval magnet, ale laser médium nahříval na Curieovu teplotu, takže mechanika vlastně data pouze mazala a nová nebyla zapisována).

Médium Maxoptix 2,3GB format 512 - detail média
Médium Maxoptix 2,3GB format 512 - detail média

Na detailu můžete vidět sektory, přesněji řečeno značky, které jsou vylisovanými hlavičkami sektorů. Podobnost s DVD-RAM vůbec není čistě náhodná, pravděpodobně je to tak, že první s tímto způsobem sektorování přišla právě magnetooptická média, od nich to odkoukalo PD a logicky tedy i jejich nástupce DVD-RAM. A skutečně, když se podíváte do specifikací ECMA, zjistíte, že i datová struktura je velice podobná. Značky na médiu, způsob rozdělení zón, náhradní datové oblasti na okrajích každé zóny – to všechno mají jak PD/DVD-RAM, tak magnetooptická média. Jen těch zón je na magnetooptice možná trošku víc, tedy myslíme těch, co nejsou určené pro uživatelská data, ale takové ty okolní servisní.

ECMA-238 - Layout of the Formatted Zone
ECMA-238 - Layout of the Formatted Zone

Jinak je to ale prašť jak uhoď. Ještě se sluší zmínit, že média, která jsme doposud viděli, mají „logický začátek“ na vnějším okraji, takže když si zobrazíte rychlostní křivku, pak nejvyšší rychlosti dosahují tato média na začátku a nejnižší na konci. Teď si ale ukážeme médium, které to má přesně obráceně.

Médium 3M 1,3GB format 1024
Médium 3M 1,3GB format 1024

Toto médium má oproti největšímu (2,6GB) poloviční kapacitu. Každá strana tak má 650 MB, podobně jak 74minutové CD. Zvláštností je na tomto médiu několik. Přestože jde taktéž o přepisovatelné magnetooptické médium, jeho logický začátek je naopak na vnitřní straně disku, takže nejrychlejší je médium (stejně jako u CD/DVD) na konci.

Médium 3M 1,3GB format 1024 - detail média
Médium 3M 1,3GB format 1024 - detail média

Určitě vám také neuniklo, že nevidíte ony sektorové značky. To je na celém médiu asi nejzajímavější. Když si médium dobře nakloníte proti světlu, něco málo přeci jen zahlédnete.

Médium 3M 1,3GB format 1024 - běžný pohled na disk
Médium 3M 1,3GB format 1024 - běžný pohled na disk

Na první pohled spatříte několik značek v poměrně širokém rozestupu blíže vnějšímu okraji média, když se podíváte dobře, najdete další již značně méně patrné značky s podstatně menšími rozestupy blíže vnitřnímu okraji. Bystré oko možná zaznamená i další značky, ale my vás nebudeme trápit, my jsme médium patřičně nasvítili, abychom mohli vyfotit toto:

Médium 3M 1,3GB format 1024 - detail zón
Médium 3M 1,3GB format 1024 - detail zón

Z obrázku již poměrně zřetelně vyplývá, že médium má 16 zón. Avšak vzorek, který vidíte, nám nějak nepasuje na žádnou specifikaci ECMA, kterou jsme četli. Přesto toto médium funguje a jak uvidíte za několik stránek, dokonce se všechny ty zóny i přes různý vzhled chovají v podstatě úplně stejně. Jak můžete vidět níže v tabulce parametrů zón ze specifikace ECMA-184 (která byla ještě psána v jiné formě a do PDF skenována), všech 16 zón je v podstatě identických v tom smyslu, že žádná z těch, co vypadají jinak než ostatní, zjevně nemá nějaký jiný zvláštní účel. Každá má fyzicky 1350 stop a všechny mají množství dat adekvátní zabrané ploše.

ECMA-184 - Parameters of the zones
ECMA-184 - Parameters of the zones
Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Retro-test: magnetooptika a až 2,6 GB oboustranně

Pátek, 22 Únor 2013 - 12:59 | WIFT | Budu tipovat: IPB? ;)
Pátek, 22 Únor 2013 - 12:58 | WIFT | Jo, ale ořezaným do špičky :)
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 15:39 | Damel | PS: Skvělá recenze krásné techniky, děkuji za...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 15:12 | Damel | X tisíc let vývoje a nic se nezměnilo, pořád se...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 12:51 | Fotobob | Jojo, uvědomuji si, že to může být hafo jiných...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 10:08 | Jan Martinek | Jasně, investovat opravdu moc cenu nemá. Szmptom...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 10:04 | Jan Martinek | Ano, dnes již moc nemá smysl podobné "...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 09:30 | Milan Dupal | Jejda, na této technologii jsme tenktát...
Středa, 20 Únor 2013 - 18:21 | Fotobob | Vyšeptalá laserová dioda. CD mechanika má problém...
Středa, 20 Únor 2013 - 18:12 | petr ib | mno nevim jestli se dnes k takovému detailu...

Zobrazit diskusi