Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Retro-test: magnetooptika a až 2,6 GB oboustranně

Magnetooptická média a mechanika
Magnetooptický záznam je svým způsobem minulostí i budoucností zároveň. Podívejme se nyní o více než dekádu a půl zpět do doby, kdy médium o průměru 13 cm mělo kapacitu na každé straně až 1,3 GB…

Nastává čas pro nějaké testy. Ty jsme tradičně prováděli ve Windows 8 Pro, protože mechanika se tváří jako jednotka pro výměnný disk, takže s podporou není nejmenší problém. Na rozdíl od CD/DVD a stejně jako v případě PD se s magnetooptickými disky pracuje stejně jako s jakýmikoli jinými disky. Jaký použijete souborový formát, je na vás (a na tom, co vám dovolí operační systém), typický scénář použití počítá s FAT či vzhledem k velikosti lépe s FAT32, pokud chcete využívat médium skutečně sektor po sektoru (s FAT16 neuděláte logické sektory tak malé, aby seděly přesně na fyzické sektory média).

S testy byl každopádně drobný problém. Neukážeme vám křivku zápisu, protože HD Tune Pro na výměnná média zapisovat odmítal a HD Tach to sice zkusil, ale vždy při započetí zápisu skončil s chybou. Ukážeme vám tedy rychlosti čtení, a to pomocí HD Tune Pro, protože tento program umí ty křivky nakreslit vyloženě vzorně, pokud tedy médium nezlobí.

Verbatim 2,6 GB, 1024 bajtů/sektor

Verbatim 2,6GB - čtení
Verbatim 2,6GB - čtení

Na křivce čtení můžete krásně vidět všech 34 zón, od té nejrychlejší na vnějším okraji, která dává až 3,1 MB/s, až po tu nejpomalejší na okraji vnitřním, jejíž rychlost je 1,7 MB/s.

Rychlosti zápisu počítejte, že budou přinejlepším poloviční, protože médium se musí kromě zápisu také zkontrolovat. Zda u těchto médií dochází nejprve k extra mazání, nevíme. Pokud by tomu tak bylo, bude rychlost zápisu dokonce nejvýše třetinová.

Verbatim 2,6GB - přístupová doba - čtení
Verbatim 2,6GB - přístupová doba - čtení

Přístupovou dobu jsme otestovali pouze pro 4KiB a 64KiB sektory (512bajtové nemají s ohledem na velikost sektoru 1 KiB smysl a 1MB už trvají fakt pekelně dlouho). Přístupovou dobu do 50 ms by mohly magnetooptikám závidět všechny klasické optiky. Občas to samozřejmě vyletí výše, proto je rozsah grafu až do 2 sekund.

Maxoptix 2,3GB, 512 bajtů/sektor

Maxoptix 2,3GB - čtení
Maxoptix 2,3GB - čtení

Toto médium už lehounce drhne, takže občas najdete propady. Přesto je i zde možné bez větších potíží spočítat všech 30 zón. Rychlost čtení je pochopitelně nižší, maximum je opět dosaženo na začátku (vnějším okraji), 2,8 MB/s. Je to pochopitelné. Otáčky všech magnetooptických médií jsou stejné (1800 otáček za minutu), takže médium s větší kapacitou má logicky větší hustotu dat a tedy se jich za jednu otáčku přečte více.

Maxoptix 2,3GB - přístupová doba - čtení
Maxoptix 2,3GB - přístupová doba - čtení

Nižší kapacita se však nijak významně nepodepsala na přístupové době. Zde jsme změřili i práci s 512bajtovými sektory, protože je médium má.

3M 1,3 GB, 1024 bajtů/sektor

A nyní ono pověstné médium se zvláštním vzorkem na spodku. Připomeňme si ho:

Médium 3M 1,3GB format 1024 - detail zón
Médium 3M 1,3GB format 1024 - detail zón

Jak již bylo řečeno, toto médium se čte „obráceně“, tedy od vnitřního okraje jako CD či DVD. Křivka tedy musí být zákonitě stoupající.

3M 1,3GB - čtení
3M 1,3GB - čtení

Perfektní stoupající schody, luxusně rozpoznatelných 16 zón. Začátek 1,1 MB/s, na konci pak rovné 2 MB/s. Bohužel na této křivce nepozorujeme nic, co by vysvětlovalo různý vzhled jednotlivých zón. Všechny se chovají stejně, všechny mají adekvátní množství dat a ani rychlostní rozestupy mezi nimi neodhalují nic, čeho by se dalo v honbě za vysvětlením jejich vzhledu chytnout.

3M 1,3GB - přístupová doba - čtení
3M 1,3GB - přístupová doba - čtení

Menší hustota dat pravděpodobně způsobila menší chybovost, a tak i nejdelší seek, kdy se mechanika zaškobrtla, se dostal pod sekundu. Jinak je ovšem běžná přístupová doba již o něco vyšší. Pořád by tomu ale CD/DVD mechaniky mohly závidět. U těch nebývá zvykem jít pod 100 ms.

Na další stránce se můžete podívat na video, kde si jednu takovou seekující mechaniku ukážeme. Zároveň dobře uvidíte, jak je to s tím mimo optickou hlavu umístěným laserem.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Retro-test: magnetooptika a až 2,6 GB oboustranně

Pátek, 22 Únor 2013 - 12:59 | WIFT | Budu tipovat: IPB? ;)
Pátek, 22 Únor 2013 - 12:58 | WIFT | Jo, ale ořezaným do špičky :)
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 15:39 | Damel | PS: Skvělá recenze krásné techniky, děkuji za...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 15:12 | Damel | X tisíc let vývoje a nic se nezměnilo, pořád se...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 12:51 | Fotobob | Jojo, uvědomuji si, že to může být hafo jiných...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 10:08 | Jan Martinek | Jasně, investovat opravdu moc cenu nemá. Szmptom...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 10:04 | Jan Martinek | Ano, dnes již moc nemá smysl podobné "...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 09:30 | Milan Dupal | Jejda, na této technologii jsme tenktát...
Středa, 20 Únor 2013 - 18:21 | Fotobob | Vyšeptalá laserová dioda. CD mechanika má problém...
Středa, 20 Únor 2013 - 18:12 | petr ib | mno nevim jestli se dnes k takovému detailu...

Zobrazit diskusi