Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rozlišení pro Xbox One nejsou zdaleka konečná aneb na rozlišení nezáleží

Jeden z argumentů, který se objevuje v diskusích o herních konzolích, tkví ve srovnávání výstupního rozlišení v předních herních titulech. Čísla ale nemusejí být definitivní…

Pokud ve specifikacích pro Xbox One najdete údaj „792p“, zatímco Playstation 4 nabízí „1080p“, nemusí jít ani o konečnou situaci, ani o jednoznačný signál, že Playstation 4 bude pro hru lepší volbou. Důvodů je hned několik:

1. rozlišení Xbox One závisí na stupni optimalizací a využití ESRAM

Pěkným příkladem je exkluzivní titul Titanfall. Zatímco první zprávy hovořily o použití 720p, pokračovaly optimalizace pro grafickou architekturu konzole dál a později došlo k oficiálnímu potvrzení, že při vydání bude nastaveno „nativní“ rozlišení 792p. Není žádnou novinou, že pro Xbox, jehož architektura je vzdálenější typickému desktopovému řešení (integrovaná ESRAM paměť), je třeba použít specifické optimalizace a v závislosti na nich může být výkon nižší, srovnatelný, ale i vyšší než u konkurenční Playstation 4).

Nyní vedoucí inženýr Respawn Entertainment Richard Baker potvrdil, že ani tato hodnota nemusí být konečnou. Další optimalizace a rozhodnutí související s algoritmem pro anti-aliasing mohou znamenat výšení renderujícího rozlišení na 900p až 1080p.

2. na anti-aliasingu záleží

Baker naznačil, že už v současné chvíli by mohli namísto 792p nastavit 900p nebo 1080p. Stačilo by k tomu namísto anti-aliasingu MSAA (792p) použít FXAA (->900p) nebo anti-aliasing vypnout (->1080p). Ani jedno z těchto řešení však vývojáři nepovažují za zcela optimální a než se k nějakému definitivně přikloní, pokusí se ještě zapracovat na optimalizacích.

Už z tohoto hlediska se prosté papírové srovnání Xboxu s Playstation jeví jako ztráta času. Pokud nemáme k dispozici informaci, zda vůbec a jaký anti-aliasing pro každou z konzolí herní vývojáři zvolili, jde de facto o srovnávání hrušek s jablky.

3. upscaling na 1080p

Obě konzole podporují upscaling, tedy zvětšení vyrenderovaného obrazu na Full-HD rozlišení: 1080p. Samozřejmě za předpokladu, že je renderován v rozlišení nižším. Samotné zvětšení obrazu sice žádné detaily nepřidá, ale obraz přizpůsobí potřebám lidského oka, pro který je spojitý obraz (i na úkor nižšího detailu) přirozenější než zubatý obraz s vyššími detaily.

To samozřejmě souvisí i s anti-aliasingem a vlastností většiny LCD televizí, s nimiž jsou herní konzole typicky používány. Televize (na rozdíl od PC obrazovek) zpravidla pracují s barevným rozlišením polovičním oproti jasovému, a tak jsou - kulantně řečeno - tolerantnější k absenci detailů (tam kde titěrné barevné detaily jsou, je stejně ořežou). Pokud bychom pak srovnávali např. ~800p s MSAA 4× kvalitně převzorkované na 1080p oproti 1080p bez anti-aliasingu, je dost dobře možné, že první výstup bude příjemnější pro oko (nižší aliasing), přičemž rozdíl v detailech nebude postřehnutelný.

4. nejen rozlišení dělá vizuální dojem

Rozlišení a anti-aliasing jsou sice zodpovědné za věrnější znázornění nejmenších detailů, ale pokud máme srovnávat výstupní kvalitu, neměly by nám pro nejmenší detaily unikat rozdíly v zásadních grafických prvcích. To jsou především efekty a textury.

Stejně jako může kvalitně vyrenderovaných 900p (MSAA) vypadat lépe než 1080p bez anti-aliasingu, tak bude (nikoli může) 1080p s texturami o polovičním rozlišení vypadat hůř (neostře, vypraně) než nižší rozlišení s kvalitními texturami.

Suma sumárum, neexistuje žádné číslo, žádný jednoduchý parametr, který nám řekne, zda konkrétní hra vypadá lépe na Playstation nebo na Xboxu. Není zkrátka jiný objektivní způsob, než si výstupy vizuálně porovnat, nebo zjistit skutečně detailní specifikace (renderovací rozlišení, použití / metodu / míru anti-aliasingu, rozlišení textur…) a na jejich základě si odhadnout, jaká kombinace dá lepší výsledek, případně jaká se vám subjektivně bude více líbit.

Diskuse ke článku Rozlišení pro Xbox One nejsou zdaleka konečná aneb na rozlišení nezáleží

Pondělí, 17 Březen 2014 - 07:53 | Rudolf Dvořáček | Podle mě stejná. V PC verzi dostala Lara jen...
Středa, 12 Březen 2014 - 20:26 | JVc | Ono je to i obracene, bohuzel
Středa, 12 Březen 2014 - 13:39 | Rudolf Dvořáček | Mínuska nemají žádnou vypovídací hodnotu. Vám...
Středa, 12 Březen 2014 - 09:57 | Taztek96 | Dobrý den. K vašemu komentáři mám pár připomínek...
Středa, 12 Březen 2014 - 09:56 | a b | Ako som pisal, islo o naklady. eDRAM je finacne...
Středa, 12 Březen 2014 - 09:19 | ian sedmik | ad) Povodne bol zamer… zdá se, že autor píše...
Středa, 12 Březen 2014 - 09:04 | rman | Tak to hodnoceni (ted -31) asi mluvi za vse. To...
Středa, 12 Březen 2014 - 09:01 | rman | "Zlatý počítač, mnohem radši hraju v plném...
Středa, 12 Březen 2014 - 08:44 | Anonym | Vetsi blabol jsem za posledni mesic asi necetl...
Středa, 12 Březen 2014 - 08:30 | del42sa | eSRAM je Achillovou patou XBONE, hodně totiž...

Zobrazit diskusi