Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Serverový Ice Lake odložen na březen (a další zvěsti k AMD, Intelu a Nvidii)

Loni, v květnu 2019, maloval Intel 10nm serverový Ice Lake na první polovinu roku 2020. Mezi tím došlo k několika odkladům, které jej posunuly na poslední kvartál. Ani tehdy ale dostupný nebude…

Jak už jsme naťukli v souvislosti s Alder Lake, před pár dny uspořádala analytická společnost Susquehanna a novinář Charlie Demerjian telefonní hovor na téma nadcházejících procesorů, grafických čipů a výrobních procesů. Pokud by vám jméno Charlieho Demerjiana nic neříkalo, vězte, že jde v branži o veterána, byť do jisté míry kontroverzního. Jeho kritici tradičně poukazovali na formu jeho zpráv (nebere si servítky a v jistých érách jeho způsob prezentace považovali až za hulvátský - dlužno dodat že ve vztahu k výrobcům, nikoli ve vztahu ke čtenářům), na druhou stranu jeho příznivci si cenili zákulisních, byť často útržkovitých informací, které měly oporu v realitě a po uplynutí určitého času se většinou potvrzovaly. Pokud se ovšem Charlie nepouštěl na tenký led a nesnažil se z těchto informací dovozovat vlastní vývody a závěry.

Hlavní body konferenčního hovoru shrnulo několik uživatelů na redditu, a tak se můžeme podívat na to zajímavější.

Intel

10nm Tiger Lake

10nm proces Intelu stále není bezproblémový a Intel proto nemá v plánu (alespoň zatím) Tiger Lake vydávat v konfiguraci vyšší, než jsou čtyřjádrové mobilní procesory (z dosavadních úniků to nicméně vypadá na zajímavý výkon navzdory omezenému počtu jader, ale jak se říká - nechval dne před večerem). Intel nicméně zveřejnil pozvánku s textem „we have something big to share - september 2nd“, což by se mohlo týkat právě vydání Tiger Lake.

14nm Cooper Lake

Asi poslední generace 14nm Xeonů, která vzešla z architektury Skylake, měla být vydána loni, prošla několika odklady i zrušením jedno- a dvousocketových modelů. Nakonec byla vydána pouze v konfiguracích pro čtyř- až osmisocketové systémy. Tyto modely navíc disponují jen polovičním počtem jader (28) oproti verzi původně plánované pro dvousocketové servery (56 jader).

Zatím jediný klíčový zákazník, který je znám, je Facebook. Od Intelu odebírá Xeony Cooper Lake pro čtyřjádrovou konfiguraci. Ačkoli nenabízejí výbavu a parametry, které již měly být dostupné díky Xeonům Ice Lake, je Facebook spokojený s podporou formátu bfloat16 pro AI.

10nm serverový Ice Lake

Větší problém než relativně malý Tiger Lake má (i v důsledku 10nm procesu) výrazně větší serverový Ice Lake. Ten měl být podle loňských plánů vydán již v prvním pololetí, následně se posunul na polovinu roku, třetí kvartál a čtvrtý kvartál. Intel je podle všeho poněkud neklidný, neboť se tato generace potýká s problémy různého charakteru v době, kdy už měl být dávno v prodeji. Stávající situace má vypadat tak, že serverový Ice Lake brzdí na jedné straně výtěžnost 10nm procesu a na straně druhé chyby v návrhu, převážně bezpečnostního ražení.

Intel již nechce další odklady, takže počítá s formálním uvedením na konci roku, ač si je vědom, že standardní dodávky OEM segmentu nebude schopný rozjet dříve než v březnu. Dostupnost se tím posouvá z listopadu 2020 na březen 2021. Této nevoli k dalšímu odkladu se ovšem nelze divit. Pokud připomeneme, že AMD očekávala serverový Ice Lake v době vydání Zen 2 a návrh procesorů Epyc druhé generace (tedy těch současných 64jádrových) dimenzovala tak, aby obstály proti Xeonům Ice Lake, není technologická a marketingová situace Intelu růžová. Produkt, který měl konkurovat architektuře Zen 2, nebude dostupný po celou její éru a nebyl by vydaný ani za éry Epyců s architekturou Zen 3. Zatím to tedy vypadá, že Intel formálně vydá serverový Ice Lake ve stejnou dobu jako AMD Zen 3 / Epyc, ovšem Ice Lake nebude široce dostupný. Není jasné, zda to chápat tak, že na trhu nebude vůbec, nebo Intel pustí menší množství vzorků retail trh, aby něco vydáno bylo, ale sériová výroba serverů bude muset počkat (do března).

10nm Sapphire Rapids

Pro přípravu nástupce Xeonů Ice Lake (s jádry Sunny Cove), tedy Xeonů Sapphire Rapids, který vychází z jader Willow Cove (jako Tiger Lake) zvolil Intel zvláštní strategii, která má snad být prevencí situace Ice Lake. Intel posílá na tape-out i návhry, o kterých ví, že ještě obsahují chyby a nejspíš se na těchto vzorcích snaží ověřit, zda neobsahuje i další dosud neznámé chyby, které by později přinesly další odklad. Tento postup, byť evidentně dražší, může předejít nepříjemným překvapením na poslední chvíli. S ohledem na reálnou dostupnost Xeonů Ice Lake v první polovině roku 2021 očekává Demerjian dostupnost Sapphire Rapids o rok později, tedy v první polovně roku 2022. Při poměrně agresivním postupu dokončování návrhu bych ale považoval za možné, že k vydání dojde dříve, nebo alespoň v začátku uvedeného období.

7nm Granite Rapids

Další generace, která má sdílet jádra Golden Cove s desktopovým Alder Lake, se podle Demerjiana nemá šanci objevit v roce 2022, jak byla plánována, ale nejdříve 2023. První 7nm sériově vyráběné procesory Intelu máme očekávat nejdříve v roce 2022; roku 2021 nejvýš vzorky nebo čipy pro nějaké speciální projekty.

Xe

GPU Xe by podle Demerjiana ještě v době vydání mohla vypadat rozumně, ale jejich konkurenceschopnost má poměrně rychle upadat.

TSMC

Jim Keller zastával cestu využití výrobních kapacit TSMC, pokud Intel nemá vlastní procesy. Máme očekávat, že se objeví produkty Intelu vyráběné u TSMC i mimo segment čipsetů. Nejasné (posluchači nejspíš Demerianovo vyjádření pochopili různě) zůstává, jak tato strategie ovlivnila vztahy Kellera a Intelu. Je možné, že mezi Kellerem a vedením firmy došlo k nějakým třenicím, které přispěly k jeho odchodu.


AMD

Epyc Rome (Zen 2)

Demerjian uvedl, že zřejmě nedojde k naplnění jeho osobního odhadu co do letošního podílu AMD na trhu se serverovými procesory, neboť některé projekty z důvodu koronavirové krize doznaly odkladu na příští rok nebo byly zmraženy. Na druhou stranu z informací ohledně Xeonů Ice Lake vyplývá, že po zbytek éry Epyc Rome nebude mít tato generace žádnou novou konkurenci.

Pozitivní hodnocení si odnáší úroveň zabezpečení Epyc Rome. Bezpečnostní prvky jsou účinné a s minimálním (1-3%) dopadem na výkon. Intel se má na podobnou úroveň dostat nejdříve s generací Sapphire Rapids.

Epyc Milan (Zen 3)

Očekává se přinejmenším 20% výkonnostní nárůst a letošní vydání. Další informace o této generaci zmíněné nebyly, snad jen krom toho, že s touto generací přijde Intel prvenství v modelech orientovaných na jednojádrový výkon.

Epyc Genoa (Zen 4) a Turin (Zen 5?)

Zmíněny byly další generace Epycu, Genoa a Turin. Zatímco Genoa je již oficiálně potvrzená od AMD, o Turin slyšíme prvně (pomineme-li spekulace o tom, jak by se teoreticky mohly příští generace jmenovat). Obě generace by měly sdílet jednu platformu, která bude vybavena:

  • 10 kanály paměťového řadiče
  • DDR5
  • PCIe 5.0
  • CXL

TSMC

AMD by neměla mít problém s výrobními kapacitami u TSMC mimo jiné díky získání kapacit uvolněných po Huawei.


Nvidia

TSMC

V opačné situaci je Nvidia. Demerjian předkládá stejný příběh jako DigiTimes (viz Kritika 7nm procesu TSMC Nvidií byla strategie, která nevyšla) a dodává, že TSMC na kritiku 7nm procesu ze strany Nvidie nereagovala (např. nabídkou nižší ceny ap.) a dostupné kapacity si mezi tím rozebraly jiné firmy. Výrobní objemy 7nm procesu TSMC dostupné Nvidii jsou omezené.

Demerjian nezmínil nic bližšího ke generaci Ampere.


Apple

Přechod na architekturu ARM do dvou let Apple u většiny produktů dodrží, ale Mac Pro patrně zůstane ještě delší dobu na x86. To dává tradičním výrobcům procesorů prostor pro získání nějakých zakázek.

Diskuse ke článku Serverový Ice Lake odložen na březen (a další zvěsti k AMD, Intelu a Nvidii)

Čtvrtek, 23 Červenec 2020 - 06:21 | Irving | Jde spíš o třídní dělení na blue/green badge a...
Středa, 22 Červenec 2020 - 16:42 | Jan Volec | Tezko rict, jestli management Intelu si stale...
Středa, 22 Červenec 2020 - 15:53 | Irving | Intel by mohl mít problém, pokud by ten...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 19:21 | MuadDib | NO, Nvidia chtěla zatlačit TSMC ať jim zlevní a...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 19:01 | Jan Volec | Ze ma Intel problemy vedi uz i modri. Naopak, ze...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 17:09 | Jon Snih | Intel nekrachne. Spíš jde o to, zda si do...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 17:02 | Delegat Presidente | Siria sa drby ze Samsung ponukol nVidii vyrazne...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 10:46 | TyNyT | Intel měl cca 50% trhu např. v roce 2006 https://...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 10:45 | Jan Volec | No vyvoj akcii Intelu tomu, v jakym srabu tech-...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 10:25 | hajčus | Se stejným smutkem jsem nedávnou brouzdal dobovou...

Zobrazit diskusi