Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prostředí LXQt míří do finále, shrnujeme novinky

S blížící se verzí 0.8 a přechodem na Qt5 je nejvyšší čas se podívat, co se za poslední týdny odehrálo ve vývoji Qt verze desktopu LXDE.

Tvůrci před pár dny oznámili migraci z knihoven Qt4 (používá mj KDE 4.xx) na Qt5 (vývojová verze, kterou použije i KDE 5). Jedná se o nezbytný krok, jelikož až tato verze přináší plnohodnotnou podporu grafického serveru Wayland. Projekt tak v tuto chvíli nabízí v GIT repozitáři kód, který lze zkompilovat s Qt5, stačí použít přepínač DUSE_QT5=ONv cmake. Pro nejbližší vydání LXQt 0.8 bude podporována ještě kompilace s Qt4, ale do budoucna již jen Qt5. Verze 0.8 bude vydána brzy.

Lxqt Admin UserLxqt Admin Time

Do systému byl přidán nový LXQt-Admin pro nastavování vlastností / prvků prostředí. Když zabrousíme trochu více do minulosti, pak již od května podporuje LXQt také operační systém FreeBSD - tento desktop nebude doménou pouze Linuxu, ale bude zajímavé sledovat, kam se to vyvine z hlediska Waylandu.

Lxqt Freebsd

Je zde také prohlížeč obrázků LxImage-Qt, už někdy od března použitelný a připomínáme, že správce souborů PCManFM byl také již před delší dobou portován na Qt.

Lximage Screenshot

Prozatím poslední informace o náročnosti Qt verze oproti dosavadní GTK+ pochází ze začátku května. Pro Qt to bohužel nevypadá zatím růžově. Tam kde stávající LXDE s GTK+ baští za běhu 78 MB paměti, plus dalších 20 MB pokud přidáme správce oken OpenBox,se kterým se LXDE obvykle používá, tak Qt verze papá 95 MB RAM a k tomu +37 MB při použití OpenBoxu. Ano, stále je to celkem úsporné, ale už je to o dost více než třeba Xfce, které nám dva roky přešlapuje na místě a též se drží GTK+ verze 2, jako LXDE. Tvůrci ale pracují na optimalizacích, tak jim držme palce.

Osobně se na LXQt velmi těším. Nic samozřejmě nebrání tomu, aby bylo možné nadále používat LXDE, dokud to půjde (což bude znamenat mimo jiné například ukončení podpory X.Org ve prospěch Waylandu ve vaší distribuci, ale toho se ještě řadu let nemusíte obávat). Věřím, že tvůrci zvážili všechny aspekty přechodu od GTK+ na Qt a v budoucnu se ukáže, že Qt5 je pro lehký malý desktop opravdu lepší volbou než přechod na GTK+ 3, který by si budoucnost stejně tak vyžádala.

Tagy: 
Zdroje: 

LXDE #1, #2, #3

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prostředí LXQt míří do finále, shrnujeme novinky

Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 16:59 | corwin78 | Tomuto projektu a QT velmi fandím, mám tu řadu...

Zobrazit diskusi