Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Speciální funkce, spotřeba, cena

QSAN P600Q-DS316 RAID system
Na sérii předchozích recenzí a testů datových polí, řadičů či NAS serverů dnes navážeme testem zařízení, které je opravdovým high-endem v tomto oboru. Představujeme vám úložný server se SAS disky a dvěma kontrolery QSAN P600Q.

Kapitoly článků

4.  Speciální funkce, spotřeba, cena

Kromě skvělého hardwarového vybavení jsou specialitou ještě některé softwarové funkce, které QSAN nabízí. 

QSnap je funkce, která vytvoří kompletní obraz daného diskového oddílu. Obraz je možné vytvořit, i pokud s takto zálohovaným oddílem stále pracujete. Funkce pracuje v takzvaném režimu copy-on-write při kterém zkopíruje přednostně právě ta data, která mají být nějakým způsobem přepsána. Cílovým místem je jiný diskový oddíl, který je pak možné bez problémů namapovat jako další LUN přes iSCSI, nebo z něho provést obnovu původně zálohovaného oddílu. Takové obrazy je možné nechat vytvářet zcela automaticky podle předem nadefinovaného scénáře.

QSAN P600Q - Přední panel

QReplica je zajímavá funkce, která vám umožní velmi pohodlně replikovat data z jednoho RAID systému na druhý. Například pokud byste měli dva podobné QSANy s touto funkcí, můžete na nich přes síť replikovat data v podstatě zcela automaticky. Propojení obou systémů je opět realizováno přes iSCSI a průběh samotné replikace lze naplánovat na libovolný časový interval. Funkce QReplica se aktivuje samostatnou licencí a ke své činnosti používá funkci QSnap.

QCentral je vznešeně nazvaná jednoduchá Java aplikace, která dokáže proskenovat vaši lokální síť a zobrazit do ní připojená datová úložiště od QSANu. Pokud byste těchto datových polí měli spoustu a ztratila se vám dokumentace, může to ušetřit nějaké trápení. Jinak to ale není nic, bez čeho byste se neobešli.

Spotřeba

Pokud QSAN P600H vypnete, ale necháte ho připojený v elektrické zásuvce, budou mít oba dva zdroje dohromady příkon 43 W. Půl hodiny po nastartování, kdy byl server v klidu, ukazoval wattmetr hodnotu 203 W (s pěti disky), která se ale už ani nezvyšovala v zátěži. Během testů i třeba během rekonstrukce diskového pole jsme naměřili stále 203 W.

QSAN P600Q - hot-swap modul zdroje

Ohledně spotřeby je potřeba vzít v úvahu, že díky redundanci prakticky všech součástí máte v tomto případě dva kompletní přístroje v jednom. 

Cena

Tím se dostáváme také k ceně. Ta odpovídá zaměření na velké a náročné projekty s požadavky na vysokou dostupnost a hardwaru, který QSAN obsahuje. Cena námi testovaného typu s plným osazením 16 SAS disků se pohybuje kolem 450 000,- včetně DPH (ale je možné, že si s obchodníkem dokážete dohodnout o trochu lepší cenu). K dispozici je i 4U varianta pro 24 disků, která má ale trochu jiné konfigurační parametry, například má hned tři moduly zdroje. Za tu při plném obsazení disky zaplatíte 530 000,- Kč. IOPS, které při takovém počtu disků budete mít k dispozici, už budou velmi zajímavé. Součástí uvedených cen je i licence pro funkci QReplica (u tohoto NASu dodávaná standardně). Největší část z celkové ceny ale tvoří samotné SAS disky.

SAS disk Seagate Constellation ES
Kapitoly článků
4.  Speciální funkce, spotřeba, cena

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: QSAN P600Q-DS316 RAID system na bázi Xeonů „Jasper Forest“

Pátek, 24 Únor 2012 - 12:55 | Jan Petrák | Vzhledem k minimálnímu cenovému rozdílu mezi...
Pátek, 24 Únor 2012 - 11:50 | Jan Petrák | k dispozici je verze s 4×10GbE iSCSI porty nebo...
Pondělí, 13 Únor 2012 - 15:51 | Kert | Má to 2x fibre channel nebo nemá? Měl jsem zato,...
Pondělí, 6 Únor 2012 - 10:51 | Pavel Francírek | ale to by mohla řešit backbone, ne? Existují FO...
Sobota, 4 Únor 2012 - 12:07 | danieel | To by zrejme neslo. SATA disk ma jen jeden port...
Pátek, 3 Únor 2012 - 17:56 | Filip Marvan | Možnost nastavení aby na disky sahal vždy pouze...
Pátek, 3 Únor 2012 - 16:49 | tth tth | to tam neni moznost nastavit ty controlery do...

Zobrazit diskusi