Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy, výkon

QSAN P600Q-DS316 RAID system
Na sérii předchozích recenzí a testů datových polí, řadičů či NAS serverů dnes navážeme testem zařízení, které je opravdovým high-endem v tomto oboru. Představujeme vám úložný server se SAS disky a dvěma kontrolery QSAN P600Q.

QSAN se v reportu z testování tohoto přístroje chlubí rychlostmi přesahující 4000 MB/s či 600 000 IOPS. Takových hodnot se dosahovalo v testech, kdy bylo připojeno 8 klientů (čtyři přes 10 Gbit + čtyři přes 1Gbitovou síť), test probíhal na všech osmi klientech současně a výsledek je součtem uvedených hodnot. Samozřejmě se jedná o údaje sekvenčního čtení/zápisu a v případě přenosových rychlostí byla nastavena maximální velikost bloku, v případě IOPS naopak minimální.

My jsme měli QSAN zapůjčen se šesti SAS disky Seagate, z nichž se bohužel jeden ukázal jako vadný. Testy jsme tedy prováděli nad poli s pěti disky, což jistě nenabídne zdaleka tak impozantní hodnoty jako s plným osazením. I tak byly výsledky velmi zajímavé.

Vyzkoušeli jsme několik konfigurací diskových polí. Všechny jsme testovali přes 10 Gbitové síťové karty a hodnoty uvedené v následujícím grafu jsou získané z testu Tiobench z balíku Phoronix Test Suite. Ten prováděl test s parametry 4 KiB bloky, 32 vláken, 1 GB soubory (celkem tedy 32 GB dat).

QSAN P600Q - test RAID0

Hodnoty, u kterých je v závorce uvedeno disk cache, jsou testované při zapnuté diskové cache paměti, kterou můžete zapnout přes webové rozhraní QSANu pro každý disk zvlášť. Z výsledků je vidět především parádní výsledek u náhodného zápisu. Tento skvělý výsledek má na svědomí cache na řadiči, což uvidíte ve třetím testu.

QSAN P600Q - test RAID5

S RAID5 z 5 disků jsme získali skvělé hodnoty u sekvenčního čtení. Náhodný zápis opět fantastické hodnoty (a to i přesto, že se testovalo 4× větší množství dat, než je velikost pamětí pro cache. Přičemž každý test byl proveden čtyřikrát za sebou a výsledná hodnota je průměr (nicméně odchylka průměru oproti naměřeným hodnotám byla většinou minimální).

QSAN P600Q - test RAID10

U RAID10 jsme navíc vyzkoušeli test s nastavením řadiče v módu write-through, který obchází cache na řadiči a zde je vidět, že náhodný zápis klesl na běžných (v této konfiguraci) 1,79 MB/s. RAID10 jsme testovali pouze se čtyřmi disky.

Kromě propojení s Linuxem jsme vyzkoušeli i propojení s Windows, kde jsme vyzkoušeli přenosové rychlosti pomocí aplikace CrystalDiskMark. Opět testováno na RAID0, RAID5 a RAID10 (RAID10 pouze ze čtyřech disků).

QSAN P600Q - test RAID0 (CrystalDiskMark)
RAID0
QSAN P600Q - test RAID5 (CrystalDiskMark)
RAID5
QSAN P600Q - test RAID10 (CrystalDiskMark)
RAID10

V obou případech byly vynikající i hodnoty náhodného čtení, především například vzhledem k dříve testovaným NAS od Thecusu. Na čemž mají velký přínos rychlejší SAS disky (i když jich bylo v RAID poli o jeden, respektive o dva méně). 

Pokud jde o výkon, je výhodou dvou kontrolerů také to, že můžete klienty připojit k oběma současně a zvýšit tím jak propustnost sítě, tak zdvojnásobit výpočetní výkon řadiče. Je tedy vše připraveno pro to, aby jediným limitem ve výkonu diskového pole byla opravdu jen rychlost samotných disků. Takové nastavení má ale smysl především až při plném diskovém obsazení.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: QSAN P600Q-DS316 RAID system na bázi Xeonů „Jasper Forest“

Pátek, 24 Únor 2012 - 12:55 | Jan Petrák | Vzhledem k minimálnímu cenovému rozdílu mezi...
Pátek, 24 Únor 2012 - 11:50 | Jan Petrák | k dispozici je verze s 4×10GbE iSCSI porty nebo...
Pondělí, 13 Únor 2012 - 15:51 | Kert | Má to 2x fibre channel nebo nemá? Měl jsem zato,...
Pondělí, 6 Únor 2012 - 10:51 | Pavel Francírek | ale to by mohla řešit backbone, ne? Existují FO...
Sobota, 4 Únor 2012 - 12:07 | danieel | To by zrejme neslo. SATA disk ma jen jeden port...
Pátek, 3 Únor 2012 - 17:56 | Filip Marvan | Možnost nastavení aby na disky sahal vždy pouze...
Pátek, 3 Únor 2012 - 16:49 | tth tth | to tam neni moznost nastavit ty controlery do...

Zobrazit diskusi