Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Administrační rozhraní

QSAN P600Q-DS316 RAID system
Na sérii předchozích recenzí a testů datových polí, řadičů či NAS serverů dnes navážeme testem zařízení, které je opravdovým high-endem v tomto oboru. Představujeme vám úložný server se SAS disky a dvěma kontrolery QSAN P600Q.

Kapitoly článků

Jakmile nastavíte připojení, nebo to necháte na DHCP serveru a přidělenou adresu si přečtete na displeji, můžete se přes webový prohlížeč přihlásit do webového rozhraní, kterým celý přístroj ovládáte. Grafika rozhraní je poměrně strohá, na druhou stranu přehledná a veškerá nastavení jsou většinou hned jasná. Tentokrát tu nenajdete žádné multimediální funkce jako u dříve testovaného Thecusu, žádne DLNA, fotogalerie nebo iTunes. Dokonce i FTP, Sambu či NFS byste hledali marně. Vše je tu přizpůsobeno jednomu jedinému účelu - připojení přes iSCSI.

QSAN P600Q - základní nastavení QSAN P600Q - nastavení sítě QSAN P600Q - e-mailové upozornění QSAN P600Q - notifikace
QSAN P600Q - systémové informace QSAN P600Q - SMART informace z disků QSAN P600Q - UPS QSAN P600Q - hrdwarový monitor

Základem je samozřejmě vytvoření RAIDu, na který se budete z klientů připojovat. Vytvoření diskového pole probíhá velmi rychle, nevytváří se žádný filesystem a tak v případě, že není potřeba inicializace jako například u RAID0, je pole připraveno okamžitě. RAID5 z pěti disků bylo plně připraveno zhruba během půl hodiny. Nevyužité disky můžete označit jako spare a využít je až v případě poruchy některého z aktivních disků. Spare disk lze přiřadit buďto globálně (zastoupí funkci poškozeného disku v kterémkoliv diskovém poli), anebo ho specificky přiřadit pouze jednomu konkrétnímu poli.

QSAN P600Q - nastavení konektivity pro ISCSI QSAN P600Q - základní nastavení pro ISCSI QSAN P600Q - nastavení ISCSI nodů QSAN P600Q - přehled fyzických disků

Jakmile máte vytvořeno pole, můžete na něm vytvořit virtuální disk, na němž pak připravujete jednotlivé logické jednotky, na které se budou klienti přes iSCSI protokol připojovat. Celým tímto nastavením vás může provést průvodce, který vám jednotlivé kroky postupně předkládá k nastavení. A nebo si vše nastavíte sami pod jednotlivými položkami v menu, což je samo o sobě také velice přehledné.

QSAN P600Q - tvorba virtuálního disku QSAN P600Q - průvodce vytvářením diskového pole QSAN P600Q - průvodce vytvářenímdiskového pole QSAN P600Q - průvodce vytvářením diskového pole

V jednotlivých krocích máte možnost měnit poměrně hodně nastavení. Zapínat nejrůznější cache, volit velikosti bloků či upravovat přihlašovací informace pro jednotlivé logické jednotky. 

QSAN P600Q - průvodce instalací, tvorba RAID QSAN P600Q - průvodce instalací - síť QSAN P600Q - průvodce instalací QSAN P600Q - log

Pokud by vám náhodou nevyhovovalo webové rozhraní, nebo jste se ke QSANu potřebovali připojit ze serveru, na němž je pouze příkazová řádka, můžete se připojit i přes SSH klienta, kde se vám zobrazí v textovém režimu menu, velmi podobné tomu ve webovém rozhraní, ale především se stejnými vlastnostmi. Nastavit datová pole a jednotlivé logické jednotka je tak celkem snadné i tímto způsobem. 

QSAN P600Q - konfigurace přes ssh (základní menu) QSAN P600Q - konfigurace přes ssh (log) QSAN P600Q - konfigurace přes ssh (systémové informace) QSAN P600Q - konfigurace přes ssh (přehled polí)
QSAN P600Q - konfigurace přes ssh (nastavení NODů) QSAN P600Q - konfigurace přes ssh (nastavení sítě) QSAN P600Q - konfigurace přes ssh (aktivní spojení) QSAN P600Q - konfigurace přes ssh (monitor hardwaru)
Kapitoly článků

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: QSAN P600Q-DS316 RAID system na bázi Xeonů „Jasper Forest“

Pátek, 24 Únor 2012 - 12:55 | Jan Petrák | Vzhledem k minimálnímu cenovému rozdílu mezi...
Pátek, 24 Únor 2012 - 11:50 | Jan Petrák | k dispozici je verze s 4×10GbE iSCSI porty nebo...
Pondělí, 13 Únor 2012 - 15:51 | Kert | Má to 2x fibre channel nebo nemá? Měl jsem zato,...
Pondělí, 6 Únor 2012 - 10:51 | Pavel Francírek | ale to by mohla řešit backbone, ne? Existují FO...
Sobota, 4 Únor 2012 - 12:07 | danieel | To by zrejme neslo. SATA disk ma jen jeden port...
Pátek, 3 Únor 2012 - 17:56 | Filip Marvan | Možnost nastavení aby na disky sahal vždy pouze...
Pátek, 3 Únor 2012 - 16:49 | tth tth | to tam neni moznost nastavit ty controlery do...

Zobrazit diskusi