Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: Seasonic X-400 Fanless - pasivně chlazený 400W 80+ Gold zdroj

Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - konektory
Po čase se vracíme k testu nějakého toho zdroje a dnes si troufáme říci, že to nebude test zdroje ledajakého. Dost možná, že ve své kategorii ani nic lepšího nenajdete, a to i s ohledem na cenu, která sice není malá, ale v dané kategorii lze sehnat i méně dobré a přesto dražší zdroje. Řeč je o pasivně chlazeném Seasonicu řady X, konkrétně X-400 Fanless s certifikací 80+ Gold. Co myslíte, dostane zdroj Gold také od nás?

Je jasné, že budeme srovnávat, pokud nás čtete pravidelně, jistě jste neminuli recenzi rovněž pasivně chlazeného 400W zdroje SilverStone Nightjar, který pohání jednu z našich testovacích sestav. O tomto zdroji jsme přesvědčeni, že je fakt dobrý, v diskuzi jste nám však tenkrát dali tip na možná lepší kousek a na ten se právě dnes podíváme.

Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - krabice Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - uspořádání v krabici

Už balení dává tušit, že si výrobce na provedení dal záležet (možná až zbytečně moc). Asi by bylo dobré to říci rovnou: zdroj má všechny kabely odpojitelné (a to včetně hlavního napájecího pro základní desku, což není úplně ideální nápad, protože tento kabel se použije vždy, ale přimhouříme obě oči a budeme předstírat, že ho připojíme jen jednou a postupem času takto vzniklý další spoj nebude dělat neplechu). Kabely jsou uloženy ve vlastním „dvoukapesném“ pouzdře, které po přeložení napůl a sepnutí suchým zipem obepíná přívodní napájecí kabel (ten na obrázcích není, protože ho všichni dobře znáte a jistě jsou mezi vámi tací, co jej denně vidí v několika vyhotoveních současně ;-). Právě toto pouzdro považujeme sice za hezkou věc, ale možná až zbytečný luxus prodražující produkt jako celek. Pouzdro totiž typicky s nepoužitými kabely někam založíte (třeba do originální krabice) a pak je dlouho neuvidíte. Má to prostě navozovat dojem, že jste si za ty prachy koupili něco extra, my jsme spíše příznivci optimalizace ceny na úkor zbytečností.

Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - pouzdro na kabely

Samotný zdroj je pak uložen v dvojobalu sestávajícího s textilního sáčku a pěnové nárazy tlumící krabičky (textilní sáček je další z věcí, které by pro nás vůbec v balení být nemusely a zase by to o nějaký krejcar mohlo snížit cenu). Po vybalení na vás vykoukne přes zdroj nasazený pásek s informací o tom, která strana zdroje by měla směřovat vzhůru.

Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - balení zdroje samotného Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - balení zdroje samotného

Co se chlazení týče, je konstrukce zdroje naprosto odlišná od dříve testovaného SilverStone. Seasonic pochopitelně spoléhá na nějaký pohyb vzduchu ve skříni, lépe průtok skrz, zejména pokud z něj chcete ždímat výkon blíže jeho maximu.

Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - konektory Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3)
Seasonic X-400 Fanless

Naproti tomu SilverStone má vyvedené chlazení součástek na vrchní stěnu z poměrně masivního hliníkového bloku.

 SilverStone Nightjar 400W SST-ST40NF 
SilverStone Nightjar 400W

Dovnitř dnes testovaného zdroje jsme se výjimečně nepodívali (tedy pokud nepočítáme pohled skrz mříže). Bezpečnostní samolepka na jednom ze šroubků se nalomila už při pomyšlení, že ji chceme sundat, takže jsme ji nakonec nesundávali a nechali zdroj zavřený. Vezměte tedy za vděk alespoň pohledem skrz mřížku.

Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - pohled dovnitř skrz mřížku

Jak vidíte, vypadá to jako tradiční zdroj, jen tomu chybí větrák. Detailnější pohled však napoví, že ke tradičnímu zdroji to má poměrně daleko.

Komu by to nestačilo, nechť si prostuduje popisky na spodku krabice, kde je i fotografie otevřeného zdroje. Většinou toto považujeme za „marketingovou omáčku“, nyní ale máme dojem, že ukázat vám tyto informace není úplně od věci. Kdo chce vidět fotografie zdroje rozebraného málem na prvočástice, nechť zavítá na velmi kvalitně provedenou recenzi do zahraničí na HardwareSecrets, kde každý zdroj pitvají nejen šroubovákem, ale i pájkou.

Seasonic X-400 Fanless (SS-400FL Active PFC F3) - informace ze spodku krabice

Zdroj je obecně dimenzován na to, že mu bude při práci tepleji než jeho kolegům z branže.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Seasonic X-400 Fanless - pasivně chlazený 400W 80+ Gold zdroj

Čtvrtek, 8 Prosinec 2011 - 23:12 | Lukáš Novosad | "...kde každý zdroj pitvají nejen...
Úterý, 6 Prosinec 2011 - 09:48 | NRX | Nemôžem to síce na 100% potvrdiť, ale myslím si,...
Úterý, 6 Prosinec 2011 - 09:43 | NRX | Ja sa osobne už asi viac prikláňam k tým...
Pondělí, 5 Prosinec 2011 - 22:35 | Adam Marcinek | Ja osobne by jsem volil kombinaci kdy Zdroj...
Pondělí, 5 Prosinec 2011 - 22:30 | Adam Marcinek | Vite taky jsem clovek a to ze mi utece myslenka...
Pondělí, 5 Prosinec 2011 - 21:40 | VCR33 | Při příštím modelu homecinema pc to mám v úmyslu...
Pondělí, 5 Prosinec 2011 - 18:23 | sumix | Na diakritiku jsem nenarážel, jen na to, co z...
Pondělí, 5 Prosinec 2011 - 17:58 | Adam Marcinek | Protoze jsem Slovak a pisu Cesky :) A diagritiku...
Pondělí, 5 Prosinec 2011 - 16:45 | e1 | Presne podobný problém mám aj ja, aj keď sa mi...
Pondělí, 5 Prosinec 2011 - 16:40 | e1 | Čo má spoločné estetické umiestnenie káblov s...

Zobrazit diskusi