Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy kódování zvuku a výpočet Pí

Pentium D 805 s chladičem
Intel Pentium D 805 je v současné době nejlevnější dvoujádrový x86-kompatibilní procesor na trhu. Jeho cena se pohybuje pod hranicí čtyř tisíc korun. Nás napadlo jej srovnat se současnou špičkou od téže společnosti. Tu se nám, bohužel, sehnat nepodařilo (je jí Pentium Extreme Edition 965 na frekvenci 3,73 GHz), ale Pentiem Extreme Edition 955 na frekvenci 3,46 GHz jsme rozhodně nepohrdli. Do srovnávacích testů jsme zařadili i výsledky v lednu testovaného dvoujádrového procesoru Athlon 64 FX-60 (2,6 GHz), současné konkurenční špičky. Protože nám šlo hlavně o předvedení „malého Davídka před muskulaturními Goliáši“, podrobili jsme pochopitelně Pentium D 805 i přetaktování. Jak to dopadlo a jaký další procesor z řady spíše sběratelských kousků se nám podařilo na testy sehnat, to se dozvíte v dnešní recenzi.

Lame 3.97 Multi-threaded encoder

V následujícím testu je opět více stupnic, takže jen v rychlosti: U každého testu je rychlejší čas výsledkem práce Lame enkodéru zkompilovaného Intel kompilátorem, pomalejší výsledek má na svědomí kompilátor od Microsoftu.

Multi-threaded encoder vypnutý

Multimediální testy - Lame 3.97 - Multi-threaded encoder vypnutý

Multi-threaded encoder zapnutý

Multimediální testy - Lame 3.97 - Multi-threaded encoder zapnutý

Jak je vidět, vícevláknové zpracování kódování do MP3 posunulo všechny procesory k lepším časů, ovšem co se vzájemného srovnání týče, zacvičilo hlavně s Pentiem 4 Extreme Edition, které si oproti ostatním při zapnutém multi-threaded kódování pohoršilo. Pokud bychom chtěli srovnat favority, tak vítězem je Athlon 64 FX-60, pouze multi-threaded encoder přeložený Intel kompilátorem nahrává přetaktovanému Pentiu D 805, které v každém případě pokořilo svůj protiklad v podobě Pentia Extreme Edition 955. Podívejte se však, jaké rezervy má opět tento nadupaný procesor, vytížení jednotlivých jader hovoří za vše (měřena práce Lame enkodéru přeloženého Intel kompilátorem):

Pentium Extreme Edition 955 - Multi-Threaded encoder vypnutý
Zatížení procesoru - Pentium Extreme Edition 955 - Multi-Threade
Pentium Extreme Edition 955 - Multi-Threaded encoder zapnutý
Zatížení procesoru - Pentium Extreme Edition 955 - Multi-Threade

V případě vypnutého multi-threaded zpracování je to jasné, vytíženo je jedno jádro (a dalo by se říct, že ještě jen napůl). Zapnuté multi-threaded zpracování však vytěžuje naplno úplně jiné jádro a to tak zhruba na tři čtvrtě. Prostě skoro dvě třetiny procesoru se i tak flákají. Svou vinu však v každém případě nese softwarová část, neboť ani Pentium D 805 není v obou případech využíváno ideálně, však se podívejte:

Pentium D 805 - Multi-Threaded encoder vypnutý
Zatížení procesoru - Pentium D 805 - Multi-Threaded encoder vypn
Pentium D 805 - Multi-Threaded encoder zapnutý
Zatížení procesoru - Pentium D 805 - Multi-Threaded encoder zapn

Ani dvoujádrový procesor nepracuje naplno. V případě jednovláknového zpracování se však obě jádra o činnost dělí, nicméně vytížena jsou jen z poloviny. Se zapnutým vícevláknovým zpracováním už je to lepší, ale pořád jsou zde ještě rezervy. Na druhou stranu zdaleka ne všechny aplikace jsou pro vícevláknové zpracování ideálně optimalizovány a právě tato poněkud starší alfa verze Lame Encoderu zde takovéto programy zastupuje.

SuperPI

Výpočet Pí 10M

Test výpočtu čísla Pí (stejným způsobem jako v případě Athlonu 64 FX-60) jsme do srovnání zařadili záměrně. Jde o aplikaci, která si také nemá mnoho co říci s více než jedním procesorem. Proto je zajímavé sledovat její činnost, pokud jí na pozadí překáží jiná procesorově náročná operace. Nejprve se ale podívejme, co dělá se zatížením procesoru tato aplikace samotná.

Pentium Extreme Edition - SuperPI
Zatížení procesoru - Pentium Extreme Edition - SuperPI
Pentium D 805 - SuperPI
Zatížení procesoru - Pentium D 805 - SuperPI

Dvoujádrový procesor je opět nedoceněn. Jádra sice pracují obě, ale spíše na střídačku, současně v podstatě vůbec. Všimněte si, jak jsou grafy obou jader jakoby otočené kolem pomyslné osy 50 %. Stejně tak se moc nepředře ani dvoujádrové Pentium Extreme Edition 955 s HyperThreadingem.

Nyní se pojďme podívat, jak bude svižné počítání Pí v případě, že na popředí bude pracovat Lame Encoder, a to jak s optimalizací pro vícevláknové zpracování, tak i bez ní.

SuperPI na pozadí při kódování MP3 v Lame na popředí

Výpočet Pí 10M na pozadí při kódování MP3 v Lame na popředí

Opět jsou tu dva výsledky pro každý procesor, horší čas u každého způsobuje zapnutá podpora multi-threaded kódování v Lame, lepší čas je dosažen v situaci, kdy je tato podpora v Lame vypnutá a SuperPI má na výpočet více procesorového času. A protože HyperThreading dělá z jednojádrového procesoru Pentium 4 Extreme Edition dvě výpočetní jednotky, dá se i zde srovnávat s plnokrevnými dvoujádrovými procesory, byť je to srovnání přeci jen trochu nečestné a nesportovní ;-), protože i nepřetaktované Pentium D 805 je lepší. Je-li přetaktováno, poráží i svého stájového mazáka Pentium Extreme Edition 955, ale na poražení Athlona 64 FX-60 bychom museli ještě přidat, především na chlazení, aby bylo možno ještě více zrychlit.

Pentium D 805 mělo tentokráte zaměstnána obě jádra naplno, takže vám graf ani ukazovat nebudeme, ale podívejme se, že Pentium Extreme Edition i při tomto testu nevytáhlo všechna esa z rukávu.

Pentium Extreme Edition - SuperPI / Lame MT kódování vypnuté
Zatížení procesoru - Pentium Extreme Edition - SuperPI + Lame MT
Pentium Extreme Edition - SuperPI / Lame MT kódování zapnuté
Zatížení procesoru - Pentium Extreme Edition - SuperPI + Lame MT

V případě vypnutého vícevláknového kódování je situace velmi podobná dvoujádrovému procesoru. Všimněte si, že na obrázku jakoby druhá a čtvrtá výpočetní jednotka se doplňují, tedy střídají (grafy jsou proti sobě navzájem „v protikladu“). Podobně se pak doplňují první a třetí. Procesor se v takovém případě tváří jako z poloviny vytížený. Ono by to v podstatě i souhlasilo - běžela současně dvě procesorová vlákna a procesor je schopen zpracovat až čtyři naráz. Jen ta logika dělení je taková zajímavá.

Zapnutý multi-threaded enkodér do toho přeci jen jistý zmatek vnese a jedna z výpočetních jednotek už šrotuje naplno. Že by si však celý procesor nestihl během práce odpočinout, se moc říci nedá. Opět to vypadá, jakoby se o jedno vlákno praly první a druhá výpočetní jednotka.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pentium D 805 proti procesorovým špičkám

Pátek, 9 Březen 2007 - 13:57 | Anonym | Plese nevíte na které desce běží tento procesák a...
Pátek, 9 Červen 2006 - 13:21 | shadowarrior | Kdybyjste alespoň testovali proti použitelným CPU...
Čtvrtek, 25 Květen 2006 - 13:34 | qwer | hmm: "to je spotreba cele sestavy.. ta...
Čtvrtek, 25 Květen 2006 - 09:54 | Anonym | TomK: Pentium D805 nema EIST, takze nasobic na...
Středa, 24 Květen 2006 - 18:58 | Anonym | WIFTe, jedna technická: Procesor s HT přece...
Pondělí, 22 Květen 2006 - 22:01 | Anonym | dik igi...samozrejme ze som nechcel kupovat...
Pondělí, 22 Květen 2006 - 21:44 | Anonym | Nezkousel jste nekdo D805 na desce podporujici...
Pondělí, 22 Květen 2006 - 15:46 | Anonym | Zober to takto, mozes cakat na Conroe,...
Pondělí, 22 Květen 2006 - 14:54 | Anonym | 1/ano 8xx ma sice vysoku spotrebu ale... 2/oplati...
Pondělí, 22 Květen 2006 - 13:43 | Anonym | No. mám pocit, že "osmistovková&quot...

Zobrazit diskusi