Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC rozjíždí 28nm éru, první vzorky již během pár týdnů

28nm wafer z TSMC, zdroj: http://voz.vn/2010/11/04/nvidia-da-co-trong-tay-mau-chip-28nm

Vzpomínáte na lednovou zprávu o tom, že i AMD počítá s 28nm výrobou u TSMC? Tu je třeba mít na paměti při čtení následujících řádků, neboť Taiwan Semiconductor Manufacturing Company se daří, poslední čísla hovoří o vyšší míře výroby 28nnm procesem na 12palcových waferech, než se původně očekávalo. Aktuální měsíční produkce údajně stoupla na v průměru 5 000 desek měsíčně, což je první dobrý signál na cestě k výrobě složitých GPU tímto procesem.

Aktuální produkce ale nejde k AMD a Nvidii, první typy čipů patří firmám Altera a Xilinx (vyvíjejí univerzální programovatelné obvody FPGA), právě Altera pak nedávno oznámila, že s TSMC uzavřela kontrakt na výrobu veškerých svých produktů 28nm generace. Využívat bude jak "low-power", tak "high-performance" 28nm proces, již v prvním čtvrtletí tohoto roku máme čekat vzorky čipů.

Xilinx pracuje na 28nm výrobě svých FPGA řady 7, kde u TSMC využije high-k metal gate výrobu a "high-performance low-power" variantu 28nm výrobního procesu u TSMC s dodáním vzorků čipů taktéž v tomto čtvrtletí. To jsou ale vše architektonicky zcela jiné čipy než GPU, dalším mezikrokem budou dodávky pro firmy Fujitsu Microelectronics, Qualcomm a Renesas Electronics, doufejme tedy, že se tempo pokroku a bezproblémovost výroby podaří zachovat a příští generace GPU již konečně přejde z 40nm výroby na menší.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TSMC rozjíždí 28nm éru, první vzorky již během pár týdnů

Pátek, 25 Únor 2011 - 11:48 | Max Power | No někde to začít asi musí.
Pátek, 25 Únor 2011 - 10:03 | kkkk | FPGA je jednoduchá miliokrát se opakující...

Zobrazit diskusi