Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vybíráme formát uložení filmu

Obr: Základní informace pro digitální video
Chcete zdigitalizovat videa z rodinné dovolené a vůbec nemáte páru, jak na to? Nevíte, co na to budete potřebovat? V dnešním článku se dozvíte právě ty nejzákladnější a nejpotřebnější pojmy a rady z oblasti zpracování videa na PC. Ať již chcete svá videa přehrávat na PC nebo stolním DVD přehrávači, tento článek vám ukáže cestu. Opět již tradiční krátké vysvětlení na úvod. Tento článek je zaměřen na skutečné začátečníky nejen v oblasti práce s videem na PC, ale i pro uživatele, kteří potřebují objasnit i základní pojmy o použitém software a hardware. Vše jsem se pokusil podat bez zbytečných odboček, takže znalcům může text připadat poněkud zmatený a snad i lehce zavádějící. Zkuste se však zamyslet nad tím, nakolik by stoupla odborná náročnost textu ve chvíli, kdy by byl protkán pojmy, jež v podstatě začátečníkovi nikterak neprospějí a jen mu ztíží porozumění základům věci.

Kapitoly článků

3.  Vybíráme formát uložení filmu

Pokud tedy již máte doma vhodný počítač, zbývá vám rozhodnutí, jaký formát pro uložení použijete. To je určeno druhem přístroje, na kterém budete chtít vaše videa přehrávat. Jako nejméně univerzální lze označit standardní stolní DVD přehrávač. Zvládá pouze filmy ve formátu DVD-Video a nic víc. Vyšší kategorií je kombinovaný stolní DVD/DivX přehrávač, který si poradí jak s DVD-Video diskem, tak i s CD a DVD disky, které obsahují filmy komprimované pomocí MPEG4 kodeků (typicky DivX a XviD). Nejvyšší kategorií je vaše domácí PC, které si poradí s jakýmkoliv formátem dneška a ani nebude v budoucnu problém používat formáty nastupující, protože vždy budete potřebovat jen nainstalovat vhodné programové vybavení. V zásadě lze tedy definovat 3 kategorie, ze kterých si vyberte tu, jež vám nejvíce vyhovuje:

  1. Film chci přehrávat hlavně na obyčejném stolním DVD přehrávači váš film uložíte na DVD disk ve formátu DVD-Video. Ten pak bude možné bez problémů přehrávat na všech vyšších přístrojích.
  2. Film chci uložit do „DivXu“, který přehraji ve svém stolním DVD/DivX přehrávači - tohle rozhodnutí vám chválím. DivX (jakožto jeden z kodeků, využívajících kompresi MPEG4) umožňuje uložit v DVD kvalitě na jeden DVD disk zhruba 2-3 filmy. Omezení však spočívá v tom, že takovýto disk není možné přehrávat v běžném stolním DVD přehrávači, pouze v kombinovaném DVD/DivX přehrávači, nebo na PC. To mějte na paměti, pokud byste takový disk chtěli půjčit někomu, kdo disponuje pouze obyčejným DVD přehrávačem. Při tomto způsobu zpracování využijete technologie „avi“ a „mp3“. Jak zpracovat film do tohoto formátu, který vyhovuje stolním DVD/DivX přehrávačům pojednává článek VirtualDub pro začátečníky.
  3. Je mi jedno, v jakém formátu film bude. Vše stejně přehrávám na PC (a výstup grafické karty mám napojen do TV) vy jste patrně člověk, který žádá co nejvyšší kvalitu filmu bez ohledu na nějaké mezinárodní standardy. Koneckonců, pokud vám něco na PC běží dnes, není důvod, aby vám to neběželo za 10 let. Vám si dovolím doporučit kombinaci technologií „Matroska“ a „Ogg Vorbis“. O tom, co tyto dva pojmy znamenají a jak pomocí nich zpracovat film pojednává článek Zpracování videa ve VirtualDubModu.

Ještě si upřesníme pár dalších záležitostí: DVD-Video disk má pro normu PAL uloženo video v rozlišení 720×576. Ve stejném rozlišení typicky pracují DV kamery, což je velice výhodné. Naproti tomu u datových souborů s filmy na počítači (AVI a Matroska) to nelze jednoznačně specifikovat. Analogové televizní karty (jako zmiňovaný Genius SAA7135) obvykle pracují s maximálním rozlišením buď 720×576 nebo 768×576. V USA však již vysílají i v HDTV rozlišení 1280×768p (progresivní = neprokládané) a nedaleko je doba, kdy se začneme setkávat s filmy v rozlišení 1920×1080i (interlaced = prokládané). Ukázky takto špičkových videí naleznete např. na serveru Microsoftu ve formátu Windows Media Video 9. Tyto nové technologie jsou spojovány s nástupem nových mechanik a zapisovatelných médií na bázi modrého laseru (Blue-Ray a HD-DVD o obou se velmi často píše na tomto serveru). Pokud tedy jste majiteli kombinovaného DVD/DivX přehrávače, tak si dejte právě na rozlišení pozor. Všechny stolní přehrávače si poradí maximálně s rozlišením 720×576. Jakékoliv vyšší (i oněch 768×576) je přehráváno trhaně a nelze jej tedy použít. Na počítači samozřejmě není problém přehrávat video o rozlišení např. 960×528, konkrétně u videa s tímto rozlišením, zpracovaného XviD kodekem, mám osobně ověřeno, že jej lze zcela plynule přehrávat na počítači s procesorem Intel Pentium III 600MHz.

Kapitoly článků
3.  Vybíráme formát uložení filmu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Základní informace pro digitální video

Pátek, 19 Říjen 2007 - 16:18 | Anonym | ahoj lidi, mam takový dotaz... Chtěla bych si...
Úterý, 6 Červen 2006 - 13:46 | Anonym | Kdo zna prezdivku ERR???Odepiste mi na e-mail...
Úterý, 6 Červen 2006 - 13:45 | Anonym | Kdo tu zna prezdivku ERR???
Pátek, 19 Květen 2006 - 15:24 | Martin Bartoň | Márty: A co říkal support?
Pátek, 19 Květen 2006 - 10:58 | Anonym | Videorekorder PANASONIC NV-HS960Po smazání údajů...
Pátek, 24 Únor 2006 - 16:33 | Anonym | prosím o pomoc: kolik zabere jedna 60 min.miniDV...
Středa, 25 Leden 2006 - 20:38 | WIFT | >> sosna: To může být lecčíms, od...
Pátek, 20 Leden 2006 - 21:35 | Rudolf Krajčoviech | Zdravím všetkých. Prosím o radu akú ...
Sobota, 24 Prosinec 2005 - 22:52 | Anonym | Dobry den Kartou (Pinnacle) viem nahrat video iba...
Čtvrtek, 8 Září 2005 - 10:44 | Anonym | Zdravim, pocitac mi nedetekuje a proto ani...

Zobrazit diskusi