Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft prý vydá Xbox One bez Kinectu - do třetice

Vylepšený Kinect umožnil adopci pohybového ovládání dalšími hrami, ale zároveň Xbox oproti Playstation prodražuje téměř o $100. Podle analytika jej v roce 2015 Microsoft odstraní z bundlu.

Déjà vu do třetice. Vzpomínáte na dobu před vydáním Xboxu, kdy téměř denně přicházely zprávy na téma v čem všem bude Xbox One méně výhodný než Playstation 4, které Microsoft průběžně vyvracel? Jedna z nich informovala o tom, že Xbox nebude možné používat bez připojeného Kinectu. Marc Whitten z Microsoftu (v srpnu 2013) tyto spekulace vyvrátil a upřesnil, že hry, které Kinect nevyžadují, budou fungovat, i když zařízení nebude fyzicky ke konzoli připojené.

To vyvolalo další vlnu spekulací: Když může Xbox fungovat bez Kinectu, bude jistě Microsoft prodávat levnější bundle Xbox One bez Kinectu. To obratem dementoval Phil Harrison v rozhovoru pro CVG: „Nejde o samostatné systémy. Xbox One má čipy, paměť, Blu-ray, má Kinect a má ovladač. Všechno je to součástí jednoho ekosystému.“

Pak byl klid až do letošního února, kdy se objevily spekulace na téma vývoje levnějšího Xboxu. Někteří analytici se domnívali zcela konkrétně, že sleva bude realizovaná vynecháním Kinectu. I na tuto zprávu přišla odpověď, tentokrát z úst (resp. klávesnice) Aarona Greenberga„Ne, nevěřte všemu, co si přečtete na internetu.“

Nyní tu máme podobnou situaci potřetí. Slova Michaela Pachtera z analytické společnosti Wedbush Morgan, tedy že v příštím roce půjde na pulty Xbox bez Kinectu, lze vykládat jen dvěma způsoby: Buďto pan Pachter sleduje situaci s pozorností legendárního Plhy, nebo má k dispozici velmi dobré informace, na jejichž základě si troufne vyřknout to, co už Microsoft dvakrát vyvracel.

Pachterovi ale hrají do not události v Microsoftu a vývoj situace na trhu, který by teoreticky mohl vést ke změně firemní strategie. Kinect 2 byl dítětem Dona Mattricka, který vedl (již nevede) divizi Xboxu. Věřil, že tento prvek pomůže Xboxu One úspěšně konkurovat Playstation 4 a hlavně podpoří firemní plány se Skypem. Ani jedno se však příliš nevydařilo - je ale třeba dodat, že prvenství Playstation v prodejích asi tak úplně nebude souviset s Kinectem a vyšší cenou konzole, ale prostým faktem, že Microsoft Xbox One ještě neuvedl zdaleka ve všech zemích (naopak v řadě zemí, kde jej uvedl, se v loňském roce prodával lépe).

Analytik přesto trvá na tom, že Kinect je pro Xbox One brzdou a nejpozději v příštím roce Microsoft uzná, že nabídka odlehčeného bundlu (pohybový senzor vychází asi na $75 v nákladech) bude tou pravou cestou ke zvýšení konkurenceschopnosti.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Microsoft prý vydá Xbox One bez Kinectu - do třetice

Žádné komentáře.