Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prohlédněte si demo API Metal, Zen Garden, s 5000 draw-calls (video)

Zen Garden Na Tabletu
Před uvedením 3D API Metal požádal Apple společnost Epic o přípravu dema, které by předvedlo možnosti nového rozhraní určeného především pro mobilní zařízení. Takhle vypadá výsledek…

Techdemo Zen Garden postavené na Unreal Engine 4 jsme letmo zmínili v souvislosti s vydáním API Metal. Zástupci společnosti Epic se o něm nakonec trochu rozpovídali, a tak se můžeme podívat, jak vypadá výsledek i jak mohlo dopadnout, pokud by se tvůrci rozhodli pro některý z původních konceptů.

Zen Garden 03Zen Garden 02

Původně zvažovali celou řadu možností - od prostředí, které by bylo zaměřené na co nejrealističtější vzhled až po demo s pracovním názvem Candyland, země sladkostí. Nakonec to vyhrála Zen Garden, ale i ta mohla vypadat - minimálně po stránce architektury - trochu jinak než finální verze.

Zen Garden 08Zen Garden 05

Cílem se nakonec stala prezentace té nejsilnější části API Metal, schopnosti využívat efektivně procesorového výkonu a dosáhnout ~10× více draw-calls než s OpenGL. K tomu bylo třeba velké množství objektů a vhodný fyzikální model. Není proto divu, že v demu můžete ve velkém oškubávat okvětní plátky sakur, dráždit rybičky v bazénku (je to ještě fyzikální model, nebo již AI? ;-), hrát si s pískem, pozorovat velká hejna ptáků nebo vypustit vodní motýly. Pokud tak učiníte, pere se engine a procesor s více než 5000 draw-calls; přesto by demo mělo i v této situaci dosahovat plynulých FPS.

Zen Garden 09Zen Garden 10Zen Garden 11

Autoři si dali záležet i na takových detailech, jako realistickém vzhledu okvětních lístků sakury při prosvětlení na různém pozadí… Pokud se chcete podívat rovnou na demo, posuňte se lehce před 17 minutu rozhovoru - po demu následují screenshoty a ukázky z vývoje včetně některých nevyužitých konceptů:

Diskuse ke článku Prohlédněte si demo API Metal, Zen Garden, s 5000 draw-calls (video)

Žádné komentáře.