Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nástup 20nm výroby TSMC je v předstihu

TSMC Fab 14
TSMC s ARM se pochlubily prvním 16nm čipem, ale mezi ním a stávající 28nm výrobou bude stát ještě 20nm technologie. Ačkoli se o ní zatím příliš nemluví, situace vypadá dobře - alespoň z pohledu TSMC.

První továrnou TSMC, která bude zásobovat trh 20nm produkty, se stane Fab 14 - na snímku. S montáží linek připravených na 20nm začne společnost již za dva týdny, konkrétně 20. dubna. Toto datum o dva měsíce předbíhá původní rozvrh, podle kterého měl nájezd na nový proces probíhat. Minimálně z pohledu výrobce je to důvod k optimizmu.

Bude-li vše pokračovat dobře, měly by první čipy sériové výroby sjet z pásů na konci současného kvartálu. Velkoobjemová produkce by začala v druhé polovině letošního roku. TSMC chvátá především kvůli tomu, aby dostatečně předběhla konkurenci a dokázala oslovit Apple při výběru výrobce jeho nadcházejícího procesoru A7.

Je proto zřejmé, že hlavním cílem 20nm výroby budou ultramobilní zařízení. Důvod je jednoduchý - nástup na 20nm proces má pro výrobce smysl jen z hlediska úspory energie. Celkově je totiž přechod z 28 na 20 nanometrů nerentabilní. Vyrobíte-li na základě totožného návrhu čip na 28 a 20 nm procesu, vyjde 20nm paradoxně dráž (v počátcích výroby dokonce několikanásobně).

GeForce GT 735M
Grafický čip GK208 od Nvidie - jeden z letošních 28nm produktů

AMD a Nvidia se již koncem minulého roku výjimečně shodly, že z hlediska grafických karet nemá smysl s využitím 20 nanometrů chvátat - nárůst ceny by totiž byl diametrálně vyšší oproti nárůstu výkonu. Neočekáváme proto, že se do nového procesu pohrnou. Začnou pravděpodobně s malými grafickými čipy určenými pro mobilní sféru, kde je spotřeba důležitější než výkon. V desktopu s námi ale 28 nm zůstane ještě alespoň rok (spíše déle).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nástup 20nm výroby TSMC je v předstihu

Žádné komentáře.