Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

20nm grafické čipy a SoC čekejte v roce 2014

TSMC fab2
Pokud by vše šlo dokonale podle plánu, mohli bychom čekat uvedení 20nm generace grafických karet a mobilních SoC čipů přesně dva roky po představení prvních 28nm produktů. Spíše však trochu později.

20nm výrobě u TSMC jsme se už věnovali, předmětem tehdy bylo spuštění testovací výroby, k čemuž nemělo dojít dříve než v polovině roku 2013. Nyní společnost oficiálně potvrdila zahájení nízkokapacitní a rizikové výroby (= výroba, kdy na sebe rizika bere objednatel a TSMC neručí prakticky za nic) v roce 2013.

Způsob, jakým zástupce firmy toto stádium popisuje, nápadně připomíná reálnou (nikoli očekávanou) situaci s 28nm procesem v roce 2011 (tedy loni). Reálně to znamená, že pokud by vše šlo zcela podle plánů a to jak na straně TSMC, tak u objednatelů, mohli bychom první 20nm produkty najít v cenících zase v lednu (2014). Protože však málokdy podobně náročné kroky probíhají bez komplikací (nejen na straně výroby, ale i návrhu - v případe grafických čipů můžeme počítat s návrhy čítajícími kolem 10 miliard tranzistorů), bude vhodnější počítat spíš s jarem 2014.

Dostupnost by ale oproti 28nm procesu mohla být krapet lepší. Ten TSMC připravila ve čtyřech variantách, zatímco 20nm výroba bude jen jedna - proces by měl být navržen tak, aby byl použitelný pro všechny typy zařízení od ultramobilních ULV čipů až po nejnáročnější grafické procesory. Do jaké míry to vyjde, je samozřejmě jedna věc, ale pokud se tak stane, budou všechny linky přístupné výrobě všech zákazníků bez nutnosti přestaveb, které snižují flexibilitu a tím i částečně omezují výrobní kapacity.

Dále k tématu:

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 20nm grafické čipy a SoC čekejte v roce 2014

Žádné komentáře.