Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

7nm proces Intelu nevypadá dobře, ale nemusí to být problém

7nm proces Intelu, konkurence pro 5-4nm procesy TSMC, se nejspíš nedaří připravovat tak rychle a v takové podobě, jak Intel před rokem a půl avizoval. Podíváme se, proč to nemusí být zásadní problém…

Zapomeňme na historické roadmapy a začněme v době, kdy Intel veřejně přiznal, že termíny a parametry, které si před mnoha lety namaloval na papír, nelze dodržet (alespoň pokud jde o kombinaci obojího). Tím se vracíme rok a půl do minulosti, na konec roku 2019, kdy došlo ke zveřejnění roadmapy vyobrazené v úvodu. Na trh již šly 10nm produkty (Ice Lake), chystala se vylepšená verze procesu (konečně) schopná konkurovat 7nm procesu TSMC (Tiger Lake). A tak Intel, zřejmě v optimistickém naladění, ohlásil výrobu na vlastním 7nm procesu na rok 2021. To je letošní rok a jsme právě v jeho polovině.

V létě 2020, téměř před rokem, se Intel ozval znovu a oznámil, že výtěžnost 7nm procesu má roční skluz, takže vydání 7nm produktů bude o půl roku odloženo.

To je, pamatuji-li se správně, poslední zásadnější vyjádření Intelu na toto téma, další informace už je potřeba odvodit z jiných událostí. Tak například když se na přelomu roku 2020 / 2021 (tedy půl roku po červencovém oznámení skluzu) začalo mluvit o procesorové generaci Raptor Lake. Jak se později ukázalo, je Raptor Lake 10nm procesor vložený mezi 10nm Alder Lake (což měl být poslední 10nm desktopový procesor) a Meteor Lake (první desktopový 10nm procesor). Přidání další 10nm generace naznačuje, že odklad 7nm procesorů nakonec může být delší než půlroční.

V posledních měsících se sem-tam začaly objevovat informace, že to se 7nm procesem Intel nevypadá úplně dobře. Nevěnovali jsme tomu pozornost (a chápali to jako shrnutí známého stavu), ale nyní přišla redakce webu RedGamingTech se zprávou, že všechny její zdroje hovoří o tom, že to se 7nm procesem nejde úplně dobře. Přinejmenším to můžeme chápat jako takové polodefinitivní potvrzení faktu, že se v desktopu nedočkáme 7nm procesorů Intelu ani v roce 2021 (což bylo odepsané prakticky hned), ani v roce 2022 - což, jak už půl roku tušíme - odepsal vznik další 10nm (půl)generace, Raptor Lake.

Bohužel se nedozvídáme, zda se problém stále týká výtěžnosti, nebo se nedaří dosáhnout potřebných energetických parametrů, nebo jde o taktovací frekvence. Bez ohledu na to ale lze říct, že i kdyby byl 7nm proces podobným průšvihem jako 10nm (ne ovšem větším), nemusí jít o tak zásadní problém, jaký znamenaly komplikace s 10nm výrobou.

Dlaždicový výpočetní akcelerátor Ponte Vecchio řady Xe

7nm produkty Intelu jsou totiž plně čipletové (nebo, jak říká Intel, dlaždicové) a čiplety samy o sobě výtěžnost zvyšují. U monolitu klesá s rostoucí plochou výtěžnost exponenciálně, ale čipletové procesory složené z řady menších kousků křemíku tento problém nemají. Zatímco jeden výrobní defekt může v nejhorším případě vyřadit celý 400mm² čip, tak v případě , že z těchto 400mm² vyrobíme pět čipletů o ploše 80 mm², nám jeden defekt v nejhorším možném případě vyřadí jeden čiplet a stále nám zbudou čtyři plně funkční.

Stav výrobního procesu, který byl nepoužitelný pro výrobu monolitického řešení, tak může být více než použitelný pro výrobu čipletového (dlaždicového) řešení. Dalším bonusem oproti monolitické výrobě je, že různé části čipu mohou být vyráběné různými procesy. Intel tak může kombinovat 7nm proces (použitý jen pro kritické části) s vlastním 10nm a 14nm, případně s 6/7/5nm od TSMC nebo 5/4nm od Samsungu a podobně. Má proto k dispozici podstatně pestřejší paletu možných řešení než v době 10nm fiaska. Aby se něco podobného opakovalo, musel by na tom 7nm proces být podstatně hůř než 10nm proces (v podobné fázi vývoje).

Byť tedy Intel s vlastními 7nm procesory rok 2021 nedodrží (respektive dodrží jej možná symbolicky na jednom z čipletů akcelerátoru Ponte Vecchio) a přinejmenším v desktopu bude muset oželet i rok 2022, je podstatně méně pravděpodobné, že 7nm procesory Intelu naberou pětiletý skluz jako u 10nm generace.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 7nm proces Intelu nevypadá dobře, ale nemusí to být problém

Středa, 16 Červen 2021 - 21:47 | Rafan | Diverzikace je samozřejmě dobrá, ale nikoli pokud...
Středa, 16 Červen 2021 - 20:31 | kotisch | Jeden mám doma :)
Středa, 16 Červen 2021 - 20:28 | Peter Fodrek | AMD môže vadiť to, že to neponúkli jej ako...
Středa, 16 Červen 2021 - 18:44 | Mali | > "Pre Intel je toto psychologicky horšie...
Středa, 16 Červen 2021 - 17:09 | tombomino | Ale prd. Intel je na vlastnich fabrikach zavisly...
Středa, 16 Červen 2021 - 16:01 | JirkaK | Nerozumím co by mělo AMD vadit na tom že nějaká...
Středa, 16 Červen 2021 - 15:45 | Peter Fodrek | Intel áno, ale TSMC váha, či nasrdiť AMD... AMD...
Středa, 16 Červen 2021 - 15:41 | IT Joker | Akorát Cannon Lake v Intelu asi „vydali“ jen...
Středa, 16 Červen 2021 - 13:47 | JirkaK | A neměl by právě tohle odebírat Intel? Pokud se...
Středa, 16 Červen 2021 - 11:54 | Pjetro de | ------------- ------------- ------------- --------...

Zobrazit diskusi