Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Adaptec AAR 2810SA

Obr: Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů
Po dlouhých peripetiích jsme se podívali na zoubek celkem sedmi hardwarovým SerialATA RAID řadičům od šesti (no, vlastně pěti) firem: 3ware, Adaptec, HighPoint, ICP Vortex, Intel a Promise. Důkladně jsme je ozkoušeli jak při malém, tak při velkém zažížení a objevili jsme rovnou několik velice zajímavých věcí, včetně některých dosti fatálních. Hlavním partnerem tohoto testu je společnost AT Computers, která nám mimo mnohých řadičů pro testování zapůjčila i serverovou základní desku a první sadu disků. Proč první? O tom se dočtete hned na začátku tohoto srovnávacího testu.

SerialATA řadiče od firmy Adaptec u mne vzbudily nemalou pozornost a to především z toho důvodu, že je firma nabízí až v 16portové konfiguraci. To znamená, že je možné připojit až 16 SerialATA disků! Vypůjčili jsme si osmiportovou variantu a podobně jako u 3ware, i tato má společný design tištěného spoje s víceportovou, zde konkrétně s 16portovou:

Adaptec AAR 2810SA

Srdcem této karty je 100MHz I/O procesor od Intelu s označením 80303 a pokud se podíváte po světě detailněji, tak zjistíte, že je využíván v opravdu velkém množtví RAID řadičů a to včetně SCSI. Ten na jedné straně je připojen k PCI sběrnici (64bitové, či 32bitové) a na druhé straně nabízí další PCI sběrnici, pomocí které k ní mohou být připojeny další chipy. V tomto případě je přes druhou PCI sběrnici připojen SerialATA řadič Adaptec AIC-8120 (schován pod chladičem), který poskytuje 8 SerialATA portů.

Mimo další PCI sběrnici i80303 nabízí i podporu pro připojení SDRAM pamětí, což v tomto případě znamená 64 MB paměti organizovaných do pěti 16MB paměťových chipů (jeden pro ECC). Paměťové chipy jsou v konfiguraci 8M×16, což znamená, že datové rozhraní je 64bitové (80bitové včetně ECC) a při maximálním taktu použitých pamětí 133 MHz dokáží přenášet cca 1 GB/s.

Pokud již máte zkušenosti s řadiči od Adaptecu, tak nebudete příliš překvapeni BIOSem. Taktéž ovládací software je univerzální i pro ostatní Adaptec karty a nabízí oproti ostatním kartám nejvíce možností. Karta se dá ovládat z příkazové řádky, nebo pomocí Win32 aplikace „Adaptec Storage Manager“ (ASM), případně přes prohlížeč pomocí „Adaptec Storage Manager Browser Edition“ (ASMBE).

Adaptec AAR 2810SA: Adaptec Storage Manager

ASM je též ochoten o discích prozradit informace:

Adaptec AAR 2810SA: ASM: Informace o disku

Umožňuje však také za běhu změnit typ RAIDu pro již existující jednotku, jak dokazuje následující obrázek:

Adaptec AAR 2810SA: ASM: Konvertování disku

Webová varianta se Adaptecu velmi vydařila a tak ovládání pomoci ní je také komfortní, což dokazuje následující obrázek s možnostmi vytvoření diskového pole:

Adaptec AAR 2810SA: ASMBE: Vytváření diskového pole

Případně koverze diskového pole:

Adaptec AAR 2810SA: ASMBE: Konverze diskového pole

V oblasti ovládání RAID řadiče nemá mezi soupeři konkurenta, nabízí největší možnosti. Co se týče podporovaných režimů, tak ty jsou celkem standardní, tedy: RAID 0, RAID 10, RAID 5, RAID 50 a JBOD. HotSpare můžete mít též, jak se můžete přesvědčit na screenshotech výše uvedených.

Zatím se tedy zdá, že se Adaptecu tento řadič povedl a nelze mu prakticky nic vytknout. Bohužel, vytýkat mu lze. Během provádění testů jsem zjistil, že kdykoliv spustím testy v PCMarku, okamžitě se z řadiče začnou odhlašovat disky. Ano, čtete dobře, puštěním obyčejného testovacího software dojde k tomu, že se disky z RAID řadiče samovolně odhlašují. Někdy se povede odhlásit takové disky, že to diskové pole ještě ustojí, ale někdy se odhlásí například oba zrcadlené disky a to už by nerozdýchal ani řadič kouzelník.

Kdyby se to stalo pouze při PCMarku, tak by se nad tím snad i dalo zamhouřit alespoň jedno oko, ale tento jev nastal i při puštěném WinBenchu. Sice pouze jednou (4 disky, RAID 0), ale i tak je to varující. Pokud tedy v testech někde nenajdete výsledky s řadičem Adaptec, je to dáno tím, že se je nepovedlo získat. Jenže, jak se potom člověk na takovýto řadič může spolehnout? Ano, mohl jsem mít extrémní smůlu a dostat vadný kus na testování, to je také vysvětlení. Další vysvětlení je možné hledat například v nedokonalém firmware, či v nějakých problémech v čipu Adaptec AIC-8120.

A aby toho nebylo málo, tak při zapojení jednoho z oněch vadných disků, které byly „odpáleny“ na řadiči 3ware 9500, Adaptec prostě ztuhne. Pokud jej tedy připojíte při startu řadiče, tak se nepovede nabootovat, systém skončí při incializaci právě tohoto Adaptecu. Pokud však takový disk připojíte při běžícím počítači (v případě standardu SerialATA je s tím počítáno a i řadiče jsou na to v SW vybaveny), tak Adaptec také zatuhne. Takže není možné ani přistupovat na disková pole, která na něm již máte vytvořena. Že by to mohlo mít fatální důsledky, o tom se snad ani zmiňovat nemusím. Pro pořádek ještě dodám, že všechny ostatní řadiče se s připojeným vadným diskem dokázaly vyrovnat.

Řadič Adaptec AAR 2810SA nám do testů zapůjčila firma Servodata a mezi jeho vybavení patří mimo samotné karty instalační příručka (v angličtině), CD s ovladači i manuály a osm SerialATA datových kabelů.

Diskuse ke článku Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů

Neděle, 25 Září 2005 - 19:12 | Anonym | Musim bohuzel rici ze problemy s odhlasovanim...
Sobota, 1 Leden 2005 - 02:19 | Anonym | Za pouziti slova server v testu, kde se vyskytuji...
Pondělí, 22 Listopad 2004 - 14:26 | Ronype | úplne nový MAXTOR SATA 80GB 7200 RPM 8 MB CACHE...
Pátek, 15 Říjen 2004 - 14:27 | Anonym | No mozna by to chtelo tu cenu CDR serveru...
Středa, 13 Říjen 2004 - 23:16 | Anonym | K danemu tematu doporucuji prozkoumat nize...
Úterý, 5 Říjen 2004 - 13:53 | Johnny | Ja bych rek, ze i kdyby ses na hlavu stavel,...
Čtvrtek, 16 Září 2004 - 13:20 | Anonym | Please help: Skusali ste niekedy spravit RAID5...
Sobota, 4 Září 2004 - 14:36 | Johnny | Tak vse se vysvetlilo a vsichni zili stastne, az...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 16:18 | Petr Murmak | _David_: Hodlám během historicky krátké doby...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 13:59 | Anonym | RE _David_: Kdyby sis to dal do google, byl bys...

Zobrazit diskusi