Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel SRCS14L

Obr: Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů
Po dlouhých peripetiích jsme se podívali na zoubek celkem sedmi hardwarovým SerialATA RAID řadičům od šesti (no, vlastně pěti) firem: 3ware, Adaptec, HighPoint, ICP Vortex, Intel a Promise. Důkladně jsme je ozkoušeli jak při malém, tak při velkém zažížení a objevili jsme rovnou několik velice zajímavých věcí, včetně některých dosti fatálních. Hlavním partnerem tohoto testu je společnost AT Computers, která nám mimo mnohých řadičů pro testování zapůjčila i serverovou základní desku a první sadu disků. Proč první? O tom se dočtete hned na začátku tohoto srovnávacího testu.

Přiznám se dobrovolně, že když mi v AT Computers nabídli i SerialATA RAID 5 řadič značky Intel, byl jsem překvapen. Vůbec jsem netušil, že i takovýto řadič je v nabídce této společnosti. Vůbec mne však nepřekvapilo, že centrální procesor tohoto řadiče nese na sobě logo Intel:

Intel SRCS14L

Podobně jako řadič od Adaptecu, i tento Intel využívá procesoru i80303. Také konfigurace pamětí je identická, včetně 64MB kapacity. Od Adaptecu se mimo designu liší hlavně jinými použitými čipy, které na interní PCI sběrnici připojují SerialATA konektory. Zatímco Adaptec využíval svůj vlastní řadič, Intel se spoléhá na osvědčené řadiče od Silicon Image, které se používají do klasických přídavných PCI karet se SerialATA konektory.

Samotnému designu karty bych však vytknul jednu věc. Použitý procesor Intel 80303 se poměrně zahřívá a i když není nutné na něj instalovat chladič, tak je při práci značně teplý. Nepřijde mi jako optimální, že SerialATA konektory jsou umístěny tak, že může celkem jednoduše dojít k opření těchto kabelů na zmíněný procesor. To je však jediná výtka a dál už následují samá pozitiva a sociální jistoty.

Dodávaný ovládací software je dvojího druhu: textový a grafický. Textová Storage Console vypadá naprosto identicky jako BIOS řadiče, což jsem uvítal a nakonec jsem vlastně všechno řešil v ní, protože jsem se ji musel naučit používat v BIOSu a její ovládání je rychlé:

Intel Storage Console

Nicméně musím uznat, že i grafická verze nazvaná Storage Console Plus je velice povedená a minimálně nejlépe visualizuje rozložení disků v diskových polích. Její předností je také možnost připojit se na vzdálený systém a to nejen po dnes zcela klasickém protokolu TCP/IP, ale i po IPX/SPX:

Intel Storage Console Plus: Připojení k řadiči

Nejprve se podíváme na to, jak je znázorněna fyzická konfigurace:

Intel Storage Console Plus: Fyzická konfigurace

A nyní, jak jsou disky uspořádány do polí, tedy logická konfigurace:

Intel Storage Console Plus: Logická konfigurace

Možnosti Intel řadiče jsou celkem značné a tak podporuje zcela standardní RAID 0, 1, 10, 5 a JBOD, avšak navíc i RAID 4 a něco, co by se dalo označit jako „částečný RAID 15“. Částečný proto, že pod pojmem RAID 15 by se dal označit RAID 5 z RAID 1 polí a k tomu je však zapotřebí nejméně 6 disků (každá dvojice utvoří jeden RAID 1 mirror a nad třemi RAID 1 vznikne už klasické RAID 5). Tento řadič má však pouze 4 konektory, takže částečný RAID 15 lze utvořit tím způsobem, že máme dva disky v RAIDu 5 zcela normální, ale namísto třetího disku je zde RAID 1 vzniklý zrcadlením dvou disků. Pokud jste to nepochopili, tak vám snad pomůže následující znázornění:

Intel Storage Console Plus: Částečný RAID 50

Pokud pominu fakt, že RAID 15 ustojí odejití více disků, tak k čemu by něco takového mohlo být dobré? Kupříkladu v případě, když zjistíte, že některý z disků v RAIDu vydává divné zvuky a bylo by záhodno ho vyměnit, můžete k němu přidat zrcadlený disk. Poté, co se přenesou všechna data z problémového disku na nový, můžete RAID 1 zrušit tak, že v RAIDu 5 zůstane již pouze nový disk, který je v pořádku. Problémový disk tak můžete z počítače vyndat, aniž byste degradovali diskové pole, to je vždy chráněno proti výpadku jednoho disku. Podobný postup lze aplikovat nejen na RAID 5, ale například i na RAID 0, kde jakékoliv selhání disku má za následek nečitelnost celého pole.

Z výše uvedeného odstavce jste mohli vytušit, že podobně jako Adaptec, i tento řadič od Intelu podporuje změnu diskových polí za běhu. Mimo možnosti udělat z jednoho disku v RAIDu mirror nabízí Intel i změnu typu RAIDů bez nutnosti přidat disk (první obrázek), nebo naopak umožňuje přidat do již existujícího diskového pole další disk (druhý obrázek):

Intel Storage Console Plus: Změna pole bez přidání disku Intel Storage Console Plus: Změna pole s přidáním disku

Mimo již zmíněného nedotaženého designu karty musím zmínit ještě jednu negativní vlastnost: pomalá inicializace RAIDu. Vytváříte-li diskové pole, tak se musíte obrnit opravdu dostatečnou trpělivostí, protože například vytvoření RAIDu 5 na čtyřech 80GB discích trvalo více než 4 hodiny a na 160GB discích dokonce přes 8 hodin. Na jednu stranu lze ocenit, že řadič při vytváření diskového pole na všechny disky zapíše data tak, aby byla synchronizována a zároveň je zverifikuje, že z nich jde číst, ale pokud jste si jisti,že vámi přidávaný disk je naprosto v pořádku (například jste ho před vložením otestovali), pak jde o naprosto zbytečné zdržení, protože při obyčejném vynulování disků, které vyhovuje všem typům RAIDu, trvá s 80GB disky celá operace zhruba pouze půl hodiny.

Řadič Intel SRCS14L nám byl zapůjčen firmou AT Computers a v originál krabici s logem Intel dostanete mimo samotného řadiče pouze Quick Start „plachtu“ (v angličtině), ovladače a low-profile záslepku.

Diskuse ke článku Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů

Neděle, 25 Září 2005 - 19:12 | Anonym | Musim bohuzel rici ze problemy s odhlasovanim...
Sobota, 1 Leden 2005 - 02:19 | Anonym | Za pouziti slova server v testu, kde se vyskytuji...
Pondělí, 22 Listopad 2004 - 14:26 | Ronype | úplne nový MAXTOR SATA 80GB 7200 RPM 8 MB CACHE...
Pátek, 15 Říjen 2004 - 14:27 | Anonym | No mozna by to chtelo tu cenu CDR serveru...
Středa, 13 Říjen 2004 - 23:16 | Anonym | K danemu tematu doporucuji prozkoumat nize...
Úterý, 5 Říjen 2004 - 13:53 | Johnny | Ja bych rek, ze i kdyby ses na hlavu stavel,...
Čtvrtek, 16 Září 2004 - 13:20 | Anonym | Please help: Skusali ste niekedy spravit RAID5...
Sobota, 4 Září 2004 - 14:36 | Johnny | Tak vse se vysvetlilo a vsichni zili stastne, az...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 16:18 | Petr Murmak | _David_: Hodlám během historicky krátké doby...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 13:59 | Anonym | RE _David_: Kdyby sis to dal do google, byl bys...

Zobrazit diskusi