Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Závěr

Obr: Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů
Po dlouhých peripetiích jsme se podívali na zoubek celkem sedmi hardwarovým SerialATA RAID řadičům od šesti (no, vlastně pěti) firem: 3ware, Adaptec, HighPoint, ICP Vortex, Intel a Promise. Důkladně jsme je ozkoušeli jak při malém, tak při velkém zažížení a objevili jsme rovnou několik velice zajímavých věcí, včetně některých dosti fatálních. Hlavním partnerem tohoto testu je společnost AT Computers, která nám mimo mnohých řadičů pro testování zapůjčila i serverovou základní desku a první sadu disků. Proč první? O tom se dočtete hned na začátku tohoto srovnávacího testu.

Na závěrečné hodnocení se lze dívat rovnou z několika směrů. Můžeme se bavit o tom, kdo má nejlépe zpracovaný ovládací software, můžeme se bavit o možnostech jednotlivých karet co do typů RAIDů, můžeme se bavit o rychlosti a to jak pro použití v nenamáhaných serverech, tak v těch extrémně namáhaných. Pokusím se postupně probrat z těchto všech hledisek, abychom viděli, jestli lze vybrat nějaký vítěz, ať už absolutní, nebo alespoň částečný.

Ale ještě než začneme hledat vítěze, tak se nemohu nezmínit o problémech, které nás během testu potkaly. To, že se disky Seagate nesnášely s námi zapůjčeným vzorkem řadiče 3ware 9500S-8, jste si asi už přečetli. K tomu již není co dodat, snad jen, že jsme zvědavi, jaké informace k nám doputují od 3ware a od Seagate poté, co si tento problém firmy zanalyzují.

Druhý výrazný problém byl s řadičem Adaptec, který se odmítal nechat podrobit testu v PCMarku a dokonce i WinBench se mu jednou nepozdával. Nebyla by to taková tragédie, kdyby se při těchto testech samovolně neodhlašovaly disky. Má pak člověk jistotu, že se to nestane za normálního provozu, když i standardní benchmarky způsobily něco takového? A aby toho nebylo málo, tak po připojení jednoho z vadných disků se Adaptec prostě a jednoduše zasekl.

Třetím pozastavením nad zvláštní vlastností je u HighPoint RocketRAIDu, jehož software je schopen shodit operační systém do modré obrazovky. Jde sice o postup, který by dle manuálnu neměl být uživatelem proveden, ale dle mého názoru je naprosto intuitivní, takže toto chování je rozhodně nešťastné.

A nyní se zaměřím už na ty pozitivnější záležitosti. Nejprve se podíváme na možnosti samotných RAIDů. Zde kraluje identická dvojice Intel a ICP, která nabízí nestandardní věci jako možnost zmirrorování jednoho disku v RAIDu 5, dále RAID 4 a samozřejmě změnu parametrů RAIDu za běhu systému. V těsném závěsu je jim Adaptec, který díky většímu počtu disků je schopen nabídnout například RAID 50. Zbývající členové pelotonu jsou už zhruba na stejné pozici, i když 3ware 9500S přeci jen o drobet vyčnívá.

Pokud bychom se dívali na ovládací software, co všechno s ním je možné, jak dobře je proveden, jaké varianty máte k dispozici, tak zde je jednoznačným králem Adaptec. Máte na výběr ze tří způsobů ovládání řadiče (lokální Win32 aplikace, prohlížečem, příkazová řádka). Na druhé pozici se umístila dvojice Intel s ICP, která umožňuje ve Windows ovládat řadič buď aplikací téměř identickou s BIOSem, nebo velice dobře vyvedenou grafickou aplikací. I zde je v závěsu řadič 3ware 9500S, jehož webové rozhraní je oproti 3ware 8506 znatelně lepší a k tomu navíc má také možnost ovládat řadič pomocí příkazové řádky.

A nyní to nejdůležitější: výkon. Zde musíme odlišovat mezi výkonem pro nenáročné použití a naopak pro náročné aplikace. Pokud se zaměříme na nenáročné nasazení, tak naprosto jednoznačně kraluje HighPoint. Velice důstojným soupeřem je mu i dvojice Intel s ICP. Zbytek řadičů nepodává extrémně oslnivé výkony na to, abychom je nějakým způsobem vyzdvihovali nad ostatní. Snad jen bych měl zmínit, že už postarší 3ware 8506-8 svým kolegům dnes už většinou nestačí.

V náročnějších aplikacích je nutné si položit otázku, zda-li nám SerialATA řešení stačí, zda-li naše nároky nejsou tak vysoké, že musíme sáhnout hlouběji do kapsy a zaplatit více za SCSI RAID řadiče. Jestliže nám ještě SerialATA postačí, tak mezi testovanými jsou vlastně dva vítězové: překvapivě Promise a 3ware 9500. Oba dva od zbytku pelotonu odlišuje jedna výrazná vlastnost: větší cache. Zatímco většina ostatních řadičů nabízí 64 MB, 3ware 9500 je se 128 MB a Promise byl testován s 256 MB. Navíc řadič od 3ware je možné ještě vybavit větší cache v podobě většího SO-DIMM modulu, takže by pravděpodobně dopadl ještě o kus lépe. Naopak nevhodným řadičem pro opravdu velké zatížení se ukázal být HighPoint, pravděpodobně proto, že na sobě žádnou cache nemá.

Ale abychom byli opravdu schopni vydat nějaké doporučení, tak se ještě musíme podívat na to, co je vždy až na prvním místě, na cenu. Ta je u jednotlivých řadičů následovná (jedná se o koncové ceny s 19% DPH):

  • 3ware 8506-8: 17 527 Kč
  • 3ware 9500S-8: 18 783 Kč
  • Adaptec AAR 2810SA: 17 540 Kč
  • HighPoint RocketRAID 1820A: 6 240 Kč
  • ICP GDT8546RZ: 17 246 Kč
  • Intel SRCS14L: 9 369 Kč
  • Promise FastTrak S150 SX4: 7 384 Kč

Pokud tedy zamícháme dohromady výsledky samotných řadičů s cenami, vychází výborně řadič HighPoint RocketRAID 1820A. V málo zatěžovaném systému bude fungovat naprosto skvěle a máte navíc k dispozici osm SerialATA portů. Dokonce cenový rozdíl oproti ostatním osmiportovým řadičům je tak výrazný, že má smysl uvažovat o tom, zda-li není lepší investovat rozdíl financí například buď do dražších disků, nebo do většího počtu disků než do řadiče a to i v případě zatěžovaných systémů.

Máte-li obyčejnou základní desku, která nemá 64bitový PCI slot, pak by vám tam sice 64bitové karty měly chodit, ale stoprocentní jistotu mít nemůžete (například některé základní desky nemají žádný PCI slot, za kterým by bylo dostatek místa, aby se tam fyzicky 64bitová karta vešla). Chcete-li ji však mít, tak můžete sáhnout po řadiči Promise FastTrak S150 SX4, který navíc poskytoval ve velkém zatížení vynikající výsledky. Bohužel je pouze čtyřportový a je u něj nutné navíc připočítat cenu 256MB SDRAM paměti.

Zajímavé je ještě srovnání cen řadičů Intel SRCS14L a ICP GDT8546RZ. Za stejný kus hardware i software, tedy za stejné užitné vlastnosti, zaplatíte v případě Intelu o téměř 8 tisíc méně! Je sice pravda, že u ICP najdete i čtyři redukce z UltraATA na SerialATA a datové SerialATA kabely, ale dát za jednu redukci s datovým kabelem téměř 2 000 Kč, to je opravdu hodně. Intel se tak stává rozumnou alternativou pro ty, kteří jsou ochotni obětovat o trochu více peněz, ale chtějí řadič, který jim nabízí dostatečné možnosti.

PS: Než vyslovíme soudy nad osmiportovými řadiči, tak se ještě budeme muset podívat na výkon v případě použití osmi disků. To nás bude čekat v příštím týdnu.

Diskuse ke článku Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů

Neděle, 25 Září 2005 - 19:12 | Anonym | Musim bohuzel rici ze problemy s odhlasovanim...
Sobota, 1 Leden 2005 - 02:19 | Anonym | Za pouziti slova server v testu, kde se vyskytuji...
Pondělí, 22 Listopad 2004 - 14:26 | Ronype | úplne nový MAXTOR SATA 80GB 7200 RPM 8 MB CACHE...
Pátek, 15 Říjen 2004 - 14:27 | Anonym | No mozna by to chtelo tu cenu CDR serveru...
Středa, 13 Říjen 2004 - 23:16 | Anonym | K danemu tematu doporucuji prozkoumat nize...
Úterý, 5 Říjen 2004 - 13:53 | Johnny | Ja bych rek, ze i kdyby ses na hlavu stavel,...
Čtvrtek, 16 Září 2004 - 13:20 | Anonym | Please help: Skusali ste niekedy spravit RAID5...
Sobota, 4 Září 2004 - 14:36 | Johnny | Tak vse se vysvetlilo a vsichni zili stastne, az...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 16:18 | Petr Murmak | _David_: Hodlám během historicky krátké doby...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 13:59 | Anonym | RE _David_: Kdyby sis to dal do google, byl bys...

Zobrazit diskusi