Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Žiletka v procesoru AMD A8-3870K
Test tohoto typu jste už možná přelouskali v několika podobách na různých místech internetu, přesto si myslím, že vám moje verze přijde také k chuti. Desktopové AMD Llano přišlo o heatspreader…

Kapitoly článků

My jsme samozřejmě sundali tepelný rozvaděč proto, abychom pastu šedivku nahradili jednou z nejlepších „past“, které se dají (nebo možná daly) na trhu sehnat, a zjistili, jaký to bude mít vliv na pracovní teplotu procesoru. Samozřejmě není řeč o ničem jiném než o tekutém kovu CoolLaboratory Liquid Pro, jehož tepelná vodivost by měla být na rozdíl od klasické pasty srovnatelná s přímým připájením.

CoolLaboratory Liquid Pro v původním balení
CoolLaboratory Liquid Pro v původním balení

K tomu je potřeba procesor zcela vyčistit a stejně tak je potřeba vyčistit i heatspreader. Jinak se bude „CoolLaborka“ za všech okolností tvářit jako rtuť tekoucí po betonu. Procesor stačilo vyčistit lepším čistidlem (cosi se dodává i ke CoolLaborce, ale ani jsem to po té době, co ji mám doma, nezkoušel, nejspíš by to bylo již vyšeptalé).

Nahý procesor AMD A8-3870K (bez tepelného rozvaděče, s vyčištěným jádrem) v socketu FM1
No řekněte, není ten procesor AMD A8-3870K v socketu FM1 bez tepelného rozvaděče sexy? ;-)

Heatspreader je nejlepší vyčistit „drátěnkou“, která se dodává ke CoolLaboratory Liquid Pro. Zkoušel jsem heatspreader vyčistit různými čistícími kentusy, ale CoolLaborka se na něj nechytala ani pod násilím, prostě nešla rozetřít. Až po drátěnkové terapii šlo na spodku heatspreaderu udělat pěknou tenkou vrstvičku.

Vzpomínám si na jeden obrázek, kde borci z japonského serveru PC Watch zkoušeli něco podobného s Ivy Bridge. „Nanesli“ mezi jádro a tepelný rozvaděč CoolLaborku.

Učebnicová ukázka špatně nanesené CoolLaboratory Liquid Pro (zdroj pc.watch.impress.co.jp)
Učebnicová ukázka špatně nanesené CoolLaboratory Liquid Pro (zdroj pc.watch.impress.co.jp)

Tudy ne, přátelé. Té CoolLaborky je tam jak blbých keců v parlamentu a nanesená je teda všelijak, jen ne dobře. Smyslem CoolLaborky je v zásadě nahradit onu chybějící pájku a platí v podstatě totéž, co v případě pasty: čím tenčí vrstva, tím lépe. Tedy do určité míry samozřejmě, nesmí to zase být „jen tak ušpiněné“, protože pak by to nemělo kontakt po celé ploše a teplovodivý materiál by nevyplňoval ty mezery.

Ukázka nanesení CoolLaboratory Liquid Pro na spodek tepelného rozvaděče
Ukázka nanesení CoolLaboratory Liquid Pro na spodek tepelného rozvaděče

CoolLaborku je potřeba nanést na rozdíl od běžné pasty na oba povrchy. Když ji nanesete jen na jeden, udělá to to, co borcům z Japonska: po připlácnutí obou povrchů to vyteče někam mimo. Pokud ovšem nanesete CoolLaborku na oba povrchy, po připlácnutí se to v podstatě „slije“ a teplo to pak vodí po celé styčné ploše.

Ukázka nanesení CoolLaboratory Liquid Pro na jádro procesoru AMD A8-3870K
Ukázka nanesení CoolLaboratory Liquid Pro na jádro procesoru AMD A8-3870K

Není úplně nutné dělat zrcadlově lesklý povrch. Prostředí není bezprašné a nanášení se provádí, čím se dá, většinou něčím chlupatým, např. papírovým kosmetickým ubrouskem, nebo dodávanými vatovými tyčinkami. Drobné nečistoty, které v CoolLaborce po rozetření zůstanou, nejsou na závadu. Samozřejmě čím čistší, tím lepší, ale domnívám se, že řešit v tomto případě ryzí čistotu nanesení je asi jako řešit, jestli ta pasta šedivka odvede z boků křemíkového jádra teplo lépe než vzduch a jaký to má vliv na celkovou teplotu čipu ;-).

Pokud plánujete použít CoolLaborku dlouhodobě, měl bych vás upozornit na to, že časem ten spoj může ztvrdnout, především pokud ho dáváte mezi chladič a heatspreader. Z tekutého kovu se časem stane kov pevný. Pokud s chladičem nebudete hýbat, může vzniknout opravdu ideální tepelný spoj mezi heatspreaderem a chladičem procesoru. Tak ideální, že bude dost obtížné to pak urvat. V neposlední řadě to nepůjde dobře sundat ani z chladiče, ani ze samotného procesoru. I výrobce tohoto tekutého kovu varuje, že bude možná potřeba procesor vyčistit až tak, že původní popisky budou následně nečitelné, což by mohlo vést ke ztrátě záruky na procesor.

Dále pozor na to, že CoolLaboratory Liquid Pro je kov a jako takový vodí dobře nejen teplo, ale i elektrický proud. Už se mi stalo, že jsem jednou zkratoval na podobném hardwaru ty okolní součástky (a i když jsem se to snažil vyčistit, zkrat jsem tam přeci jen nechal). Samozřejmě jsem to pak osadil a spustil. Měl jsem štěstí, pouze to nefungovalo. Po důkladném vyčištění to znovu chodilo. A ano, byla to grafika na tomto videu, kde se mimoto můžete podívat na roztírání CoolLaborky po křemíkovém jádru papírovým kosmetickým ubrouskem.

A asi netřeba zdůrazňovat – anebo raději ano, opakování jest matkou moudrosti: nepoužívat CoolLaborku s hliníkovými chladiči. CoolLaborka je docela slušně rozežírá. Tenčí části (žebrování) se potom dají dobře rozdrolit.

Chladič pro socket LGA775 rozežraný od CoolLaboratory Liquid ProChladič pro socket AM2 rozežraný od CoolLaboratory Liquid Pro
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Pondělí, 23 Září 2013 - 14:37 | WIFT | Teoreticky lepší přetaktovatelnost, pokud je...
Neděle, 22 Září 2013 - 19:38 | Anonym | Ono je taky dost dobře možné, že intel očekával s...
Sobota, 21 Září 2013 - 09:22 | WIFT | To (proč pasta) mi zní celkem smysluplně, až na...
Sobota, 21 Září 2013 - 04:47 | Anonym | Doplním, že ty součástky kolem jádra, co se nesmí...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:46 | mikeczcom | Je to asi dva týdny kdy na tohle téma jsem měl...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:32 | mikeczcom | kdysi jsem jeden P4 řešil lepším chladičem......
Pátek, 20 Září 2013 - 16:57 | Behemot | Velmi časté je sundávání IHS mezi uživateli...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:56 | Behemot | Cože? Já provozoval bez IHS už Athlon X2 4000+ (...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:55 | Behemot | Sundat to fakt není problém, potíž pak nastává s...
Pátek, 20 Září 2013 - 15:33 | a b | napadaju ma este 2 dovody: 1. pastovane cpu sa...

Zobrazit diskusi