Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Žiletka v procesoru AMD A8-3870K
Test tohoto typu jste už možná přelouskali v několika podobách na různých místech internetu, přesto si myslím, že vám moje verze přijde také k chuti. Desktopové AMD Llano přišlo o heatspreader…

Kapitoly článků

Jistě víte, že procesory Intel Ivy Bridge a stejně tak Haswell mají křemíkové jádro a tepelný rozvaděč spojené „pastou šedivkou“, zatímco dříve (i u Sandy Bridge) používal Intel v podstatě cosi jako přivaření jádra (připájení) k tepelnému rozvaděči, tzv. „heatspreaderu“. Ono se o tom svého času celkem hodně mluvilo.

Už tak moc se nemluví o tom, že procesory AMD mají také pastu šedivku, a to dost dlouho. Něco jsme kdysi zmínili o Trinity, …

… avšak pastu má samozřejmě i předchůdce Trinity, jediná generace procesorů určená pro socket FM1, tedy AMD Llano. Jedno takové Llano si dnes rozebereme. Ne slovně. Doslova. Prostě jsem vzal žiletku a uřízl procesoru AMD A8-3870K heatspreader.

Uřezávání tepelného rozvaděče procesoru AMD A8-3870K žiletkou

Nemůžeme samozřejmě nikomu doporučit, aby toto dělal doma. V první řadě tím ztratíte na procesor záruku, a to tak, že určitě. Těžko vám někdo vezme na reklamaci procesor, který jste rozebrali, protože se vám ho zcela jistě nepodaří dát dohromady tak, aby nebyl tento zásah znát.

Pokud se k tomuto kroku přeci jen rozhodnete, pak vám mohu jen říci, že to není nic moc těžkého. Prostě vezmete žiletku, nejlépe tak, abyste se nepořezali, a zaboříte se do gumové lepicí hmoty, která drží tepelný rozvaděč na substrátu. Jakmile narazíte na nějaký tvrdý odpor, neboříte se dále, protože to jsou součástky pod tepelným rozvaděčem, které jsou docela blízko kraje. Samozřejmě, že je tím můžete poškodit, ale pokud nemáte obě ruce levé, pravděpodobně je nepoškodíte. To se spíš dřív pořežete.

Procesor AMD A8-3870K s čerstvě sejmutým tepelným rozvaděčem

Jakmile jste si jisti, že jste odřezali tepelný rozvaděč po celém obvodu (v jedné části přilepen není), pak stačí vzít něco tvrdšího než žiletku, třeba nůž, strčit ho do toho místa, kde černé pojivo není, a heatspreader opatrně odloupnout (je dobré nepoškodit substrát, přeci jen v něm jsou vodiče ;). Procesorové jádro se pak ukáže v celé své kráse (tedy zatím ještě zanesené od pasty šedivky). Včetně těch překážejících součástek, na které jste při odřezávání pořád naráželi žiletkou ;-). (příznám se, že nevím přesně, co to je, a že je mi to úplně jedno).

Odloupnutí heatspreaderu má vždycky své kouzlo. Nejhorší samozřejmě je, když na vás zlý čaroděj přichystá zradu a jádro k heatspreaderu připájí, protože pak ho nejspíše urvete ze substrátu a můžete to všechno tak akorát vyhodit, procesor je kaput. V našem případě „jsme měli štěstí“, byla tam „pasta šedivka“ ;-).

AMD Llano die

Kouzlo odloupnutí heatspreaderu, zejména jde-li o odloupnutí úspěšné, spočívá v možnosti pozorování myšlenkových pochodů tvůrců takovéhoto produktu. Např. si začnete říkat, ve které části toho křemíkového jádra je asi grafika, jak je to jádro vlastně velké (na 32nm výrobní proces) a proč ani po očištění nejsou vidět ty krásné barevné obrazce, jaké výrobci procesorů někdy více, někdy méně rádi ukazují v době kolem jejich představení (je to proto, že ty obrazce jsou na druhé straně křemíku, připlácnuté k substrátu – mohli byste je vidět, pokud by výrobce jádro připájel na heatspreader, samozřejmě po očištění, vyleštění a ještě by to nebylo tak hezky barevné ;-).

Detail nanesení pasty na spodku tepelného rozvaděče procesoru AMD A8-3870K

Samozřejmě je též fantastické pozorovat detailně strukturu rozplácnuté pasty šedivky na heatspreaderu a divit se při tom, že se ten procesor vůbec uchladí. Brzy zjistíte, že nepravidelná struktury povrchu pasty na jádře a na heatspreaderu do sebe pasují, takže to nějakým způsobem na sobě sedělo a bublinky tam nejspíše nebyly, jako je tomu ve vytlačené části pasty, která zůstala na heatspreaderu. Nebo že by…? (těmi úplně tmavými ploškami v dolní polovině jádra si nejsem tak docela jist a moc bych za to nedal, že to byla „hluchá místa“ ;-).

Detail jádra procesoru AMD A8-3870K se zbytky pasty po sundání tepelného rozvaděče

Člověk by si až řekl, že je žádoucí tam té pasty nakydat tak moc, aby se jádro obalilo i ze stran (jak to jen jde) a odvádělo se teplo z co největší možné plochy křemíku, ale takhle to nefunguje. Pro jádro je v podstatě jedno, jestli je ze stran obaleno pastou, nebo vzduchem, v ani jednom případě to teplo z boku neodvede natolik efektivně, aby mělo smysl ten rozdíl vůbec řešit. Smyslem pasty není tak docela dělat prostředníka při předávání tepla z křemíkového jádra do tepelného rozvaděče. Ideální by bylo, kdyby křemíkové jádro sedělo přímo na tepelném rozvaděči a bez výjimky celou plochou se ho dotýkalo. Jenže tak ideálně hladké není ani to lesklé jádro, natož matný heatspreader. Smyslem pasty by tak mělo být vyplnění pouze těch míst, kde se jádro tepelného rozvaděče při přiložení nedotýká. Ona ta pasta totiž až tak dobře teplo nevede, takže čím tenčí vrstva, tím lépe. Jenže toho se při automatické linkové výrobě dosahuje zřejmě dost těžko, takže vrstvička je taková, jaká je.

Nahý procesor AMD A8-3870K (bez tepelného rozvaděče, s vyčištěným jádrem)
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Pondělí, 23 Září 2013 - 14:37 | WIFT | Teoreticky lepší přetaktovatelnost, pokud je...
Neděle, 22 Září 2013 - 19:38 | Anonym | Ono je taky dost dobře možné, že intel očekával s...
Sobota, 21 Září 2013 - 09:22 | WIFT | To (proč pasta) mi zní celkem smysluplně, až na...
Sobota, 21 Září 2013 - 04:47 | Anonym | Doplním, že ty součástky kolem jádra, co se nesmí...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:46 | mikeczcom | Je to asi dva týdny kdy na tohle téma jsem měl...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:32 | mikeczcom | kdysi jsem jeden P4 řešil lepším chladičem......
Pátek, 20 Září 2013 - 16:57 | Behemot | Velmi časté je sundávání IHS mezi uživateli...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:56 | Behemot | Cože? Já provozoval bez IHS už Athlon X2 4000+ (...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:55 | Behemot | Sundat to fakt není problém, potíž pak nastává s...
Pátek, 20 Září 2013 - 15:33 | a b | napadaju ma este 2 dovody: 1. pastovane cpu sa...

Zobrazit diskusi