Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Žiletka v procesoru AMD A8-3870K
Test tohoto typu jste už možná přelouskali v několika podobách na různých místech internetu, přesto si myslím, že vám moje verze přijde také k chuti. Desktopové AMD Llano přišlo o heatspreader…

Vím že už zdržuji, ale tahle drobná odbočka je nezbytná. Asi to víte, a pokud to nevíte, nyní se to dozvíte, ale procesory AMD generace Llano a novější mají trošku zvláštní teplotní čidlo. Nebo je to něco jiného, každopádně v klidu vrací haluze a v zátěži bych tomu taky moc nevěřil. Naštěstí mají jedno čidlo, které je přivedené do SuperIO čipu, v našem případě něco od Nuvotonu, a odtud lezou teploty smysluplnější. Do grafů jsem přesto zanesl pro jistotu obě teploty. Ta, kterou vrací Nuvoton, je podle mého názoru realitě blíže.

Pro názornost jsem s pomocí programu HWiNFO64 vytvořil okótovaný graf, kde je vidět, jaká teplota je kdy vrácena.

Ukázka teplot procesoru AMD A8-3870K vracených procesorem a SuperIO čipem Nuvoton + otáčky větráku

Graf začíná v situaci, kdy je procesor zatížen a je na něm nasazen Coolermaster Vortex 752 (je to ještě před uříznutím heatspreaderu). Procesor vrací teplotu zhruba 40 ℃, Nuvoton přes 53 ℃. Větrák jsem zastavil, teplota stoupala nahoru a to, co vracel procesor, nakonec překonalo to, co vracel Nuvoton (procesor se sice špičkově dostal skoro na 80 ℃, ale tam, kde vracel Nuvoton 72 ℃, měl procesor 76 ℃). Pak jsem větrák pustil a protože byla teplota vysoká, točila ho deska rychleji. Teplota tedy klesala. Pak jsem ukončil zátěž a zatímco podle Nuvotonu klesla až na 30 ℃, procesor už hlásil, že mrzne. Po delší nečinnosti skutečně ukazoval nulu, takže v grafech v klidu je u řádku AMD všude nula. Záporné hodnoty procesor neukazoval.

Zátěž

Ukázka měření teplot při zátěži AMD A8-3870K (s Accelero S1 přímo na jádře s CoolLaborkou)

Zátěž procesoru byla generována dvěma WinRARy v trvalém benchmarku s nízkou prioritou, aby se dostalo i na aplikaci zatěžující grafiku. Tou bylo OpenGL 2.1 Furry Cube demo ze sady aplikací GPU Caps Viewer (kreslí něco podobného jako FurMark, akorát to není chlupatý donut, ale chlupatá krychle).

Na grafu jasně vidíte pokrok v teplotách v zátěži. Podle očekávání je na tom nejhůře výchozí situace ještě s pastou šedivkou pod heatspreaderem, nejlépe pak samozřejmě silně chlazené Accelero S1 s CoolLaborkou přímo na jádře. Už po změně šedivky na CoolLaborku klesla teplota o 5 stupňů, což je pěkné. Že by v tom hrála roli skutečnost, že i chladič musel být na heatspreader znovu usazen, bych si dovolil vyloučit, nebo přinejmenším zanedbat.

Pozoruhodné je, že rozdíl mezi situací, kdy pod i nad heatspreaderem byla CoolLaborka, a situací, kdy byl heatspreader zcela odstraněn a jádro bylo spojené s chladičem přímo CoolLaborkou, není nijak výrazný, jen 2 stupně. Heatspreader tedy není sám o sobě takovým problémem jako to, co je pod ním napatláno.

Když se do toho pak opřou dva větráky se čtyřmi heatpipami na širokém plotě, jde teplota srazit o další výrazný kus. Kdybychom chtěli věřit tomu, co nám o své teplotě v takovém případě říká sám procesor, pak bychom se v takovém případě dostali pod okolní teplotu, což si sice dovedu představit, ale ne v takovéto míře a navíc v plné zátěži ;-).

V klidu

Ještě se podívejme na klidový stav, kdy jsme všechny zatěžovací aplikace prostě ukončili a nechali běžet jen správce úloh a HWiNFO64, které měřilo teploty. Sluší se říci, že ve Windows byl zvolen profil „Vysoký výkon“, což znamená, že procesor jel trvale na 3 GHz a ne jako v úsporném režimu na 800 MHz. Na teplotu to ale mělo prakticky neměřitelný vliv (jestli, tak při troše dobré představivosti 1 stupeň).

V klidovém stavu není mezi jednotlivými řešeními až takový rozdíl, překvapivě ničemu nepomohlo ani nahrazení obou vrstev CoolLaborkou. Až po vyřazení heatspreaderu z chladícího řetězce klesla teplota o stupeň, ale moc váhy bych tomu nepřikláněl. Co se ale projevilo znatelněji, je dvěma větrníky chlazené Accelero S1 přímo na jádře procesoru.

Pokud bychom chtěli věřit tomu, že teplota vracená Nuvotonem je reálná, pak to bylo jen 3 stupně nad okolní teplotou (ta se skutečně po dobu všech testů držela okolo dvacítky, plus mínus půl stupně). Sám procesor hlásí, že zmrznul (jak již bylo zmíněno, záporné hodnoty se neobjevily).

Čistě slovy dodejme, že pokud byl procesor v klidu chlazen pouze chladičem Accelero S1 bez větráků, pak po ustálení teploty vracel Nuvoton 33 ℃ a dokonce se probral i procesor, který tvrdil cosi o 7 ℃. Znovu připomínáme, že šlo o procesor v klidu, avšak na 3 GHz.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Pondělí, 23 Září 2013 - 14:37 | WIFT | Teoreticky lepší přetaktovatelnost, pokud je...
Neděle, 22 Září 2013 - 19:38 | Anonym | Ono je taky dost dobře možné, že intel očekával s...
Sobota, 21 Září 2013 - 09:22 | WIFT | To (proč pasta) mi zní celkem smysluplně, až na...
Sobota, 21 Září 2013 - 04:47 | Anonym | Doplním, že ty součástky kolem jádra, co se nesmí...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:46 | mikeczcom | Je to asi dva týdny kdy na tohle téma jsem měl...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:32 | mikeczcom | kdysi jsem jeden P4 řešil lepším chladičem......
Pátek, 20 Září 2013 - 16:57 | Behemot | Velmi časté je sundávání IHS mezi uživateli...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:56 | Behemot | Cože? Já provozoval bez IHS už Athlon X2 4000+ (...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:55 | Behemot | Sundat to fakt není problém, potíž pak nastává s...
Pátek, 20 Září 2013 - 15:33 | a b | napadaju ma este 2 dovody: 1. pastovane cpu sa...

Zobrazit diskusi